UDMR poate decide sa ramana alaturi de PD-L. Exista cateva argumente care alimenteaza o asemenea supozitie. Primul si cel mai important este ca, de la PD-L, UDMR a obtinut cele mai multe avantaje. Daca nu pentru comunitatea maghiara, in orice caz pentru liderii partidului. Din aceasta perspectiva, algoritmul politic a actionat din plin in favoarea grupurilor legitime de interese UDMR atat la nivel central, cat si la nivel local. In al doilea rand, atat UDMR, cat si PD-L fac parte din grupul politic european popular. Cumva, ei sunt facuti buchet si din exteriorul tarii. Daca UDMR decide sa ramana alaturi de PD-L, decizia va fi doar pana in apropierea anului 2012. Deci va fi o alianta conjuncturala. Ceea ce inseamna ca, in aceasta varianta, UDMR isi lasa deschisa larg poarta iesirii din alianta aflata la guvernare.
Daca, dimpotriva, UDMR decide sa sara in tabara actualei opozitii, nu are cum sa faca acest gest decat pe termen lung. Isi va asuma, prin urmare, drepturi si obligatii pentru urmatorii zece ani. Ceea ce nu este usor pentru un partid care, de regula, isi tine cuvantul. Dincolo de faptul ca nici PSD, nici PNL nu fac parte si nu au de gand sa faca parte din familia popularilor europeni, UDMR mai are de infruntat o problema majora daca intra in aceasta alianta. Ea se numeste PRM. UDMR a declarat raspicat, si nu o data, ca va refuza intotdeauna sa faca parte dintr-o alianta in care se afla si PRM. Cum va putea depasi acum acest handicap nu numai politic, ci si psihologic? Dupa opinia mea, alianta pe care tocmai o incheie PRM cu PSD devine o bariera de netrecut pentru UDMR.
Si, in aceste conditii, ce se poate intampla pana la urma? De mai mult timp, am insistat asupra ideii ca exista posibilitatea rasturnarii regimului Basescu in interiorul ciclului electoral, adica chiar in urmatoarele doua-trei luni, fara a fi obligatorie o alianta cu UDMR. Scenariul pe care l-am avansat este al desprinderii, sub presiunea populatiei, din ce in ce mai innebunita de consecintele proastei guvernari, a unor parlamentari din partidele din care fac parte sau chiar a fragmentarii unor partide. Acest scenariu este pe cale sa se intample. Iata, chiar si in cazul UDMR, o filiala din Ardeal a plecat. La liberali. Tokes anunta ca va forma un nou partid al maghiarilor. Nu este deloc exclus ca, in acest nou partid, sa vina si unul dintre perdantii cursei pentru presedintia UDMR. Cu tot ce are el in spate. Respectiv Olosz Gergely. Cred sincer ca, daca UDMR nu reuseste sa faca un pas istoric, desprinzandu-se de Traian Basescu, acest partid poate fi confruntat cu disolutia.
Dar forme de disolutie sau de evadare din pluton pot exista chiar si la PD-L. Un partid care, in buna masura, este pe cale de a-l debarca pe Traian Basescu. Ceea ce pare in acest moment senzational, dar nu este in realitate decat un efect pervers si, pana la urma, cat se poate de banal al luptei pentru supravietuire politica.
UDMR joaca periculos pentru ca momentul este periculos. Dar si pentru ca, in interiorul UDMR si al comunitatii maghiare, s-au acumulat tensiuni.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.