Reteaua Corect

Ucraina împinge încet dar sigur luptele pe teritoriul Rusiei

Scris de newsreporter in 01 iunie 2023 la 08:34, in Politics. 320 vizualizari Intra in discutie Tagurilupte, rusia, teritoriu, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nBoZ

Apar tot mai multe imagini și informații cu raiduri și incursiuni ucrainene în adâncimea teritoriului rus, fapt ce acum un an de zile părea de neimaginat, scrie Defenseromania.ro.

Războiul brutal declanșat de Rusia asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022 ar fi trebuit să fie o operațiune fulger menită să decapiteze conducerea politică a Ucrainei și să readucă țara în sfera rusă de influență. 

Rezistența Ucrainei, sprijinul uriaș pe care l-a primit din Occident cu precădere SUA, dar și eșecul Armatei ruse din primele faze ale campaniei au transformat așa-zisa operațiune militară specială într-un război de uzură pe termen lung. Înfrântă în bătălia pentru Kiev și în fața eșecului de a decapita conducerea politică a Ucrainei, Rusia și-a redirecționat războiul de cucerire în sud-estul Ucrainei unde a ocupat și anexat mai multe regiuni. Contraofensiva ucraineană din toamna lui 2022 a eliberat în Harkov în doar 5 zile cât rușii ocupaseră în 5 luni, dar și o parte importantă din Herson.

Venirea iernii și marea ofensivă rusă după mobilizarea în octombrie a încă 300.000 de militari a murit la primul fulg de nea. În prezent frontul e stabilizat, Ucraina fiind ocupată în proporție de 16% (inclusiv Crimeea) iar Occidentul așteaptă răspunsul forțelor armate ucrainene, presiunea pe o nouă contraofensivă fiind din ce în ce mai mare.

Însă până la o acțiune militară majoră ceea ce s-a schimbat în ultimul an sunt lovituri în adâncimea teritoriului rus. Chiar dacă nu își asumă aceste atacuri, ucrainenii au reușit să lovească baza militară Engels aflată la peste 800 de kilometri în adâncimea frontului, dar și numeroase depozite și instalații și depozite de combustibil.

Recent drone au ajuns inclusiv în capitala rusă Moscova, după raiduri și incursiuni în regiunea de frontieră Belgorod, revendicate de rezistența rusă, foarte probabil în strânsă legătură cu serviciile ucrainene.

Un lucru e cert. Atacurile pe teritoriul Rusiei devin o obișnuință.

Un astfel de atac, de această dată asumat de forțele armate ale Ucrainei, a avut din loc în Belgorod, la 7 kilometri de frontiera cu Ucraina. 

Pe imaginile date publicității se poate observa cum un obuzier rus de tip 2A65 Msta-B este lovit și distrus de artileria ucraineană. Imaginile sunt surprinse de o dronă.

Publicația Mil.ua precizează că nu este clar ce sistem a lovit obuzierul rus. Acțiunea a fost realizată însă de Brigada 14 care are în dotare lansatoare multiple de rachete 9K58 de 300 mm. Totuși, sursa citată precizează că în prezent există un deficit uriaș al acestui tip de muniție și nu exclude ca distrugerea obuzierului rus să fi fost realizat ăde un sistem occidental, spre exemplu HIMARS sau M270.

Amintim că subiectul este sensibil în contextul în care SUA au condiționat livrarea de sisteme HIMARS către Ucraina de neutilizarea acestora pentru a lovit teritoriul rus.

Nu există însă nicio confirmare în acest sens, ci doar faptul că obuzierul 2A65 Msta-B a fost lovit și distrus pe teritoriul Federației Ruse, la 7 kilometri de granița cu Ucraina.

2A65 Msta-B este un obuzier de producție sovietică de 152 mm produs de facilitatea rusă Titan-Barrikady. El se află în dotarea mai multor state fost sovietice, inclusiv Rusia și Ucraina și are o rază de acțiune între 24-29 kilometri, în funcție de muniția utilizată.

Video pe Defenseromania

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.