Reteaua Corect
Andrei Gusa

Tupeul OMV de a evaziona un stat ipocrit și laș: nicio soluție pentru români?!

Scris de Andrei Gusa in 17 ianuarie 2023 la 11:04, in Politics. 427 vizualizari Intra in discutie Taguriaustria, evaziune, omw, profit, românia, stat shortlinkhttp://crct.ro/nAKN

Scandalul este cât casa, iar statul român nu face nimic altceva decât să ne arunce praf în ochi. OMV refuză pe față să plătească taxa de solidaritate, taxă cu care îi este datoare statului român. Nu că aceasta ar fi singura taxă pe care OMV încearcă să o dribleze, dar sustragerea, în acest caz, este de departe cea mai evidentă: nici măcar presa miluită nu a reușit să ocolească acest caz scandalos. Iar noi, românii, pare că nu avem nicio soluție. De ce am ajuns în situația aceasta?

Legea este făcută strâmb!

Actul normativ care reglementează impozitarea super-profiturilor companiilor din industria energetică stipulează clar: „societățile comerciale care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriile vor plăti o contribuție de solidaritate de 60% pentru ceea ce depășește cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 și 2021.”  Se încadrează OMV în această categorie? Pentru primele trei trimestre din anul 2022 vorbim de un profit de nouă miliarde de lei, de cinci(!!) ori mai mare în comparație cu perioada corespondentă de anul trecut. Atunci, cum ocolește OMV legea? Culmea, ei invocă faptul că activitatea lor principală nu ar fi domeniul energetic. Asta în condițiile în care guvernul român i-a oferit la preț de nimic (vândut nu este termenul potrivit, când vinzi ceva primești prețul corect) jumătate din rezervele de gaz ale țării, toate rezervele de țiței și jumătate din piața națională de combustibili. Și atunci, cum este posibil așa ceva? Grupul austriac consideră că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului„. Este clar faptul că legea a fost scrisă strâmb. Dar de ce să ne mirăm, în condițiile în care proiectele de lege de la ministerul energiei sunt scrise de OMV??

ANAF „are nevoie de două săptămâni pentru a spune dacă OMV datorează sau nu taxa de solidaritate”

Da, ați citit bine. (https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-26022439-seful-anaf-maximum-doua-saptamani-pot-spune-daca-omv-datoreaza-sau-nu-taxa-solidaritate.htm) Adică, ANAF încearcă să ne sugereze faptul că nu știe ce obiect de activitate are compania cu al doilea cel mai mare profit din România, după Fondul Proprietatea SA. Și nu le trebuie o zi ca să afle, ci două săptămâni. Dacă ar fi fost vorba de vreo companie românească care se luptă pentru subzistență, deja era amendată și pusă pe butuci. Rușine! Demisia, domnilor de la ANAF!

Cum rămâne cu contractele fictive de consultanță prin care OMV scoate milioane de euro din țară??

Profitul declarat de către OMV este egal cu profitul real minus contractele fictive de consultanță către firme de casă, contracte de zeci (poate sute!) de milioane de euro, care de altfel nu reprezintă nimic altceva decât evaziune fiscală, și care sărăcesc astfel statul român. Iar dacă luam în considerare faptul că OMV desfășoară aceste practici de mai bine de 15 ani, atunci vom realiza că suma totală ajunge la miliarde de euro. Este evident faptul că atât OMV, cât și statul român, ne iau de proști. Ce nevoie de consultanță ar putea avea o companie de un asemenea calibru, care în mod cert are departamentele de cercetare, respectiv de analiză de piață, integrate. Ar fi o nebunie ca aceste contracte să fie desfășurate în bună credință, OMV nu și-ar externaliza nici în ruptul capului toate secretele, strategiile, etc unor terți care, chipurile, ar fi mai performanți.

Ipocrizia politicienilor și cointeresarea presei ne-au adus într-o situație fără ieșire

După cum vedem, politicienii sunt complici, dar și presa este cointeresată. Pentru că, altminteri, nu ar înghiți pe nerăsuflate acest joc fals dintre OMV și ANAF (de această dată). Probabil că naționalizarea companiei este singura soluție reală care poate să contracareze batjocura și sărăcirea românilor, puse la cap de cartelul OMV – statul român – presă. Iar despre naționalizare nu s-a vorbit decât la Gold FM, respectiv la Realitatea Plus, cel mai probabil ultimele entități proeminente de presă care nu au fost/nu au putut fii cumpărate de către OMV, sau de te miri ce reprezentanți subterani ai statului român.

P.S. Aviz politicienilor populiști (sau suveraniști de carton), de tip George Simion sau Cristian Terheș: decât să protestați împotriva companiilor austriece, care nu fac altceva decât să întindă mâna și să ia ceea ce le este pus pe tavă, nu mai bine ați protesta voi împotriva guvernului, a ANAF-ului etc? (http://monitoruldesalaj.ro/video-protest-aur-la-firmele-austriece-din-sebes-eurodeputatul-terhes-in-prima-linie/) Unde într-adevăr ați putea avea o minimă influență? Prost este cel care dă, nu cel care cere. Dar voi cunoașteți deja foarte bine aceste lucruri. În acest moment greu, dovediți faptul că nu sunteți altceva decât niște oițe îmbrăcate în haine de lup.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.