Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Traian Basescu, lovit de un mister

La bilantul Serviciului Roman de Informatii, seful statului roman a reiterat o mare nelamurire care il intriga si il framanta. Si anume ca, desi bugetul Ministerului Sanatatii a crescut in ultimii doi ani, rezultatele sunt mai slabe. Care rezultate? Probabil se refera la starea de sanatate a populatiei. Dar nu exclud eventualitatea in care Presedintele Romaniei se mira ca apar atat de multe crize in sistem. Revenind asupra temei, la o distanta de circa doua luni de zile, el a incredintat inalta misiune de a elucida misterul Serviciului Roman de Informatii. De ce? Si ce ar putea sa faca SRI?

Romania este un stat destul de straniu, sub aspectul raportului dintre cei care muncesc si cei care nu muncesc. Totalul angajatilor, conform statisticilor oficiale, este de 4 milioane de persoane. Totalul populatiei care mai traieste inauntrul granitelor este necunoscut. In absenta unui recensamant, oficialii nu pot decat sa faca presupuneri. Se banuieste ca, dupa decembrie 1989, Romania a fost parasita de circa 3 milioane de persoane. Si ca inainte, intr-un trecut mai mult sau mai putin indepartat, au mai plecat circa 2 milioane de romani. Din presupunere in presupunere, am putea accepta ideea ca populatia existenta se ridica la circa 20 de milioane. Ceea ce ne conduce la un bilant cel putin alarmant. Un om care munceste hraneste patru persoane care nu muncesc. Cele patru persoane sunt copii, batrani si someri. Acest tip de aritmetica a creat, in paranteza fie spus, si o eroare politica de mari proportii. Cand domnul Traian Basescu a decis, in mod neconstitutional, sa-i arda pe pensionari, deci sa atenteze la un drept de proprietate si sa incalce un angajament pe termen lung al statului fata de propriii cetateni, a pornit de la un rationament gresit. De la negarea faptului ca actualii pensionari sunt oameni care au platit statului, de-a lungul timpului, pentru pensiile de acum, zeci de ani, sume care, in medie, sunt de cinci ori mai mari decat ceea ce le da statul inapoi sub forma de pensie.

Derapajul politic legat de pensioari, generat de o interpretare gresita a cifrelor, nu schimba insa aritmetica in sine. Un stat nu poate supravietui in conditiile in care o singura persoana trebuie sa munceasca si sa castige suficient pentru a intretine alte patru si pentru a-si plati propriile contributii pentru viitoarea sa pensie sau pentru eventualitatea in care se imbolnaveste. Si cand am postat cuvantul “boala”, am intrat in esenta misterului care l-a lovit pe Presedinte.

Nu cred ca este nevoie de SRI pentru a descoperi de ce, cu un buget mai mare, avem o sanatate mai precara. Pentru a supravietui, oamenii mananca mai prost. Pentru a supravietui, sunt siliti sa faca fata unui stres mai mare. Atat cei care ii intretin pe altii, cat si cei intretinuti isi reduc inclusiv cheltuielile destinate ingrijirii propriei sanatati. De aceea, romanii se confrunta cu boli mai grave, al caror tratament dureaza mai mult si costa mai mult. Desi bugetul este mai mare, personalul sanitar este platit mai prost. Chiar si micile “atentii” s-au subtiat. Si printre cei plecati sunt multi medici si asistenti.

Explicatia misterului este, ca intotdeauna de altfel, proasta guvernare. Careia, in mod obligatoriu, trebuie sa-i adaugam si marea coruptie. De care se face vinovat tot Guvernul. Ce o sa faca SRI? Altceva decat sa-i intercepteze si sa-i inregistreze pe medici?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.