Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Traian Băsescu și imunitatea sa electorală

Înainte de a-și fi încheiat discutabilul și scandalosul ultim mandat prezidențial, Traian Băsescu și-a creionat viitorul. Un viitor de bunic. Și eventual de autor al unor lucrări autobiografice. A spus că este nedemn pentru un președinte să coboare din nou în arena politică. Și așa și e. Dar s-a sucit. Cu 180 de grade. Și mizează cu tupeu pe imunitatea sa electorală.

După ce a anunțat că iese la pensie asumându-și destinul unui bunic cumsecade, ex-președintele României s-a pus în fruntea unui partid, a devenit parlamentar, și-a oferit disponibilitatea în fața lui Klaus Iohannis de a deveni premier – ofertă care rămâne în picioare – și acum anunță că, dacă PMP se comportă ca o formațiune disciplinată, este dispus să deschidă lista pentru europarlamentare.

Așadar tot ceea ce face este pe dos față de tot ceea ce a promis. Tipic pentru Traian Băsescu. Va ieși urât din istorie. Dar, până una alta, mizează pe imunitatea sa electorală.

Traian Băsescu are mult noroc în materie de imunitate. A intrat în cursa prezidențială cu un uriaș dosar penal. Dosarul Flota. De fapt, câteva sute de dosare voluminoase, după cum au obiceiul procurorii să adune ca furnicile, la grămadă, tot ce le pică în mână pentru a incrimina cât mai temeinic persoana cercetată. Fapt este că, la scurt timp după ce a ajuns președinte al României, dosarul Fota a sărit în aer. Pentru că o nouă expertiză a constatat că prejudiciul este zero. Flota României comuniste era o flotă fantomă. Care a dispărut pur și simplu într-o nouă dimensiune, nelăsând în urmă niciun semn și nici o pagubă pentru staul român.

A mai intrat în mandatul prezidențial și cu un dosar penal ceva mai subțire, dar mult mai clar, de pe vremea când fusese primar general al Capitalei. Își atribuise o vilă pe care a și cumpărat-o, în ciuda faptului că mai avea o locuință de la stat și încălca astfel mai multe acte normative, printre care și o lege penală. O simplă deplasare la Parchet a Elenei Udrea, pe atunci consilier prezidențial, a sigilat pentru totdeauna și acest dosar. Despre un al treilea dosar, o alba neagra cu terenuri din proximitatea Capitalei, din care a câștigat peste noapte sute de mii de euro, nu se mai știe nimic. Cum nu se mai știe nimic nici despre banii negri învârtiți în campaniile electorale prezidențiale. Indiscutabil, omul are noroc la capitolul imunitate penală.

Dar e bine să se observe că mizează și pe o imunitate electorală. Conduce neoficial un partid, care abia mai există. Și mizează la următoarele alegeri pe un procent de 5%. Dacă cetățenii României îi acordă 5% imunitate electorală, PMP, susține Traian Băsescu, va fi un partid frecventabil. Ce înțelege prin asta? Că PMP ar putea intra în anumite combinații politice. Ar putea pendula sau simula că pendulează, după modelul UDMR, între două sau mai multe grupări semnificative și, la nevoie, ar putea face diferența. Evident, în schimbul unor condiții.

Unii oameni aflați la vârsta lui Traian Băsescu, după o viață atât de aventuroasă, ar putea avea coșmaruri. Dar Traian Băsescu e bântuit de vise. El se visează în continuare statuie. Să-i urmărim evoluția și traiectoria cu multă seriozitate. Ar fi imprudent să îl privim pe Băsescu ca pe unul dintre cascadorii râsului. Tare sunt curios să văd ce performanțe va avea PMP cu Traian Băsescu moț la apropiatele alegeri pentru Parlamentul European. Până atunci însă, voi face cu toată umilința o constatare. Unde sunt faimoșii băsiști? Băsiștii care datorită lui au ajuns membri ai Parlamentului European? De ce nu-i stau alături?

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.