Reteaua Corect
Stelian Tanase

Trădarea la români

Românul are o înclinare aparte pentru trădare, complot și denunț? Care e adevărul? Fac parte totuși din viața noastră cotidiană. Le întîlnim la tot pasul, la birou, in familie, in vecini, etc. Sunt la fel de răspîndite ca strănutul și tusea, ca fumatul, băutul cafelei și a berii. Sunt considerate firești, în ordinea lucrurilor. Asta pentru că sunt socotite drept mijloace de neînlocuit pentru a supraviețui. Pentru a face carieră, pentru a reuși în viață, pentru a te îmbogăți… Nici nu e de mirare. În lumea românească depinzi de o vorbă, de o scrisoare, de o calomnie, de un zvon. Și așa e din vechime. Țările dintre Nistru Tisa, Dunăre, au trăit secole expuse pretențiilor Imperiilor din jur. Rus, otoman, habsburgic. Din partea tătarilor și polonezilor. Aceasta presiune a nimerit pe o societate labilă, cu instituții slabe, cu oameni sub vremi, nu invers.

Fără o capacitate de rezistență bine articulată, cu oameni dispuși mai curînd spre acomodare și compromis decit spre a înfrunta pericolele. Asta deformează caracterul oamenilor, dă întîi de toate conștiința fragilitații tale și generează corupție. A merge cu pîra la mărimile zilei e un exercițiu natural. Chestiunea supraviețuirii se pune zilnic și morala slăbește drastic. Orice mijloc de a dăinui încă o zi, un an, o generație, pare bun. Povestea asta vine dinainte de fanarioți, are o lungă tradiție. Istoria românilor e foarte bogată în evenimente în care trădarea, complotul, denunțul au jucat rolul decisiv. Departe de a fi rodul întîmplării acestea sunt ca sistemul circulator intr-un organism viu. Au devenit mai mult decît o obișnuință, au devenit un reflex. In trecut episodul Horea Closca si Crisan este legat de trădarea cuiva din familie. Cel cu Tudor Vladimirescu – vindut de panduri. In timpul ocupației Puterilor Centrale 1916-18 la Bucuresti, Politia se sufoca sub povara teacurilor de denunturi primite zilnic de la populatie.

brancoveanu 2Tocmai am terminat de citit „Viața și domnia lui Constantin Voda Brâncoveanu” de Nicolae Iorga. Sunt multe lucruri de pomenit în destinul extraordinar al lui Brâncoveanu. Un aspect ar trebui totuși subliniat. Epoca lui Brâncoveanu este una a trădarii, denunțului și a comploturilor. Cu astea își petreceau vremea boierimea, vodă, etc. Brâncoveanu – maestru al intrigilor, al diplomației subțiri – a căzut pînă la urmă și el victima amestecului letal de care vorbeam. A fost mazilit în Palatul său în marțea din săptămîna Paștelui, aprilie 1714 și dus împreună cu copiii lui de parte bărbătească la Constantinopol. Anchetat ca să spună unde a ascuns averile. A fost executat (sub privirile sultanului si ambasadorilor occidentali) la 15 august 1714 de Sfinta Maria, în ziua cînd împlinea 60 de ani. Au fost uciși mai întii cei 4 copii. Scenă teribila, de neimaginat.

Brîncoveanu și ai lui au murit în urma unui denunț din partea unor rude. A fost o trădare, o intrigă politică, un complot din partea unora care doreau să îi ia averea și scaunul domnesc, etc. Motivele la acest gen de operații se cunosc întotdeauna. Vin din răul cuibărit în fiecare. Din invidie, din pofta de mărire, din amorul pentru putere, din ură și lăcomie, din resentiment, din frică etc. Toate sunt trăsături foarte românești. Nu e un secret cred pentru nimeni că și azi se văd foarte bine toate aceste lucruri. Sunt practici curente, le constat în jur la tot pasul.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.