Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Tapii ispasitori

Asa cum se prefigureaza deznodamantul tragediei din Muntii Apuseni, marii tapi ispasitori sunt doi ministri liberali, Radu Stroe de la Interne si Ramona Manescu de la Ministerul Transporturilor. Si este in afara oricarei indioieli ca departamentele conduse de acestia poarta o raspundere pentru intarzierea poate fatala, dar in orice caz scandaloasa a operatiunii de salvare. La fel cum este in afara oricarei indoieli ca ministrul de Interne a avut o replica impardonabila atunci cand a spus nu ca regreta ca s-a intamplat evenimentul, ci ca ii pare rau ca acesta s-a produs in timpul mandatului sau. Pe de alta parte, nu pot sa nu constat, si nu fac asta in calitate de liberal, ci pur si simplu de persoana bine informata, ca exista riscul ca acestia sa devina simpli tapi ispasitori si sa fie facuti raspunzatori de catre opinia publica pentru o vina care nu le apartine in primul rand lor. Sau poate, cine stie, chiar de catre partid. In realitate, altii sunt principalii vinovati.

Cine sunt vedetele negative ale dramei consumate zilele trecute? Pentru a afla raspunsul, trebuie sa ne intoarcem putin in timp. Si anume in anul 2008, cand autoritatile Uniunii Europene au pus statul roman in intarziere pentru ca nu exista un sistem de localizare pentru apelul 112. Reactia Guvernului roman a fost emiterea ordonantei de urgenta numarul 34 din 2008. Prin articolul 5 a fost instituita o Autoritate nationala pentru apeluri de urgenta. Si un sistem - SNUAU - in baza caruia urma sa functioneze apelul de urgenta. A fost instituit un organism interministerial, un Comitet sub autoritatea Guvernului Romaniei. Ei bine, acest Comitet functioneaza si acum.

Conform legilor in vigoare, Comitetul interministerial, plasat sub autoritatea directa a Guvernului Romaniei, este institutia responsabila, de fapt, pentru ca sistemul de localizare 112 nu a functionat in cazul accidentului din Muntii Apuseni. Presedintele acestui Comitet este ministrul Comunicatiilor. Astazi, aceasta functie este detinuta de domnul Dan Nica. Care, din cate stiu eu, nu este de la PNL. Vicepresdeinte al acestui Comitet este nimeni altul decat seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, domnul general Marcel Opris. Si, in fine, un al doilea vicepresedinte ar trebui sa fie vicepresedintele ANCOM, dar, pentru moment, ANCOM nu are vicepresedinti.

In anul 2003, pentru a crea un sistem national de localizare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a primit din bugetul statului suma de 45 de milioane de dolari. Ulterior, an de an, acelasi STS a incasat cate 11 milioane de la ANCOM, in acelasi scop. Banii proveneau de la toti operatorii de telefonie. Pana la urma, de la cetateni. Aceste sume colosale erau destinate nu operarii sistemului, ci, atentie, dezvoltarii acestuia.

STS nu si-a indeplinit aceste obligatii. Asa cum s-a vazut. Iar ministrul Comunicatiilor nu l-a controlat pe generalul Marcel Opris. Sistemul nu a functionat. S-a produs drama. Si se cauta tapi ispasitori. Tocmai la PNL. Dar se intampla ceva si mai grav. In raportul prim-minstrului scrie negru pe alb ca una dintre masurile care vor trebui luate este obligarea operatorilor de telefonie mobila sa-si faca, pe cheltuiala proprie, sistemul de localizare. Aceasta reprezinta o diversinue si mai mare decat cea cu tapii ispasitori. Pentru ca muta aceasta responsabilitate de la STS, care o are prin lege si care a si incasat bani in acest scop, la cei care deja au platit pentru ca STS sa nu-si faca datoria.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.