Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Suveranitatea limitata a Romaniei

Se vehiculeaza tot mai insistent proiectul Statelor Unite ale Europei. Denumit si Federatia Statelor Independente. Este evident, criza e cea care poate accelera procesul de unificare. Necesitatea UE de a strange randurile si de a rezista mai bine in fata sfidarilor acestei perioade in care se schimba centrii de putere. Pe orizontala, prin mutarea buricului lumii in Asia - Pacific, dar si pe verticala, prin puterea tot mai mare pe care o au marile concerne industriale, care au ajuns chiar sa dicteze unor state. Noi incotro ne indreptam?

Pe termen mediu si lung, aceasta este cea mai grea intrebare la care trebuie sa raspunda forta politica destinata sa conduca, dupa alegeri, Romania. Adica USL. Initiativa unei decizii si a unor eventuale acte pregatitoare pentru statul supranational al Europei nu poate fi incredintata nici lui Traian Basescu, care nu mai este un presedinte legitim, si nici PDL, care este pe cale de a cristaliza o forta de opozitie. Care sunt considerentele in functie de care poate fi organizata o dezbatere, care este indispensabila, la capatul careia romanii, prin intermediul partidelor aflate la putere si a majoritatii parlamentare, pot da un raspuns?

In primul rand, trebuie identificate eventualele pericole. Capcanele pe care trebuie sa le evitam. Cu atat mai mult cu cat suntem un stat aflat la periferia UE, atat din punct de vedere geografic, cat si sub aspectul fortei economice. Un stat supranational, indiferent cum s-ar numi el, inseamna ca cei care il compun renunta la suveranitatea lor. Prima posibila capcana de unde deriva si prima conditie pe care ar trebui sa o puna Romania este ca aportul de suveranitate, cedat Federatiei sau Uniunii, sa fie egal in cazul tuturor statelor care o compun. Cu alte cuvinte, sa nu cedam gradul de suveranitate in avantajul celor mai puternici. Care, astfel, in final, sa fie doar beneficiari ai suveranitatii altor, nu si la randul lor, donatori. A doua capcana, si deci a doua provocare, pentru Romania deriva din asa - numita obturare a vaselor comunicante. Un stat supranational presupune ca si forta de munca, resursele dar si beneficiile sa functioneze printr-o discriminare pozitiva. Cu alte cuvinte, in baza principiului vaselor comunicante, sunt distribuite atat obligatiile, cat si beneficiile. Astfel, o tara mai saraca ar urma sa dobandeasca un statut economic relativ egal cu al celorlalte, intr-un timp record. Dar daca Federatia de state va fi discriminatorie pentru statele de la periferie? Ei bine, atunci noi vom continua sa fim doar furnizori de materie prima ieftina, de resurse, de forta de munca prost platita si o mare piata de desfacere pentru produsele de mana a doua ale statelor industriale europene.

Dar cel mai mare pericol este extrapolarea, in cadrul viitoarei uniuni, a modului in care actuala UE este condusa. O federatie de state nu va putea ceda, si nu ar trebui sa faca sub nicio forma acest lucru, decizia in mana unor birocrati. Aceasta trebuie sa fie exclusiv apanajul oamenilor politici alesi de natiuni. Si, cu atat mai putin, puterea nu trebuie pusa in mana multinationalelor. Ea trebuie sa apartina parlamentelor. Sau Parlamentului Uniunii.  

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.