Reteaua Corect

SURSE - Cum s-a aprins fitilul în coaliția de guvernare: discuțiile secrete de la Vila Lac

În ultimele zile, lideri ai PNL și PSD discută tot mai apăsat despre rotativa guvernamentală. Ceea ce părea bătut în cuie acum capătă nuanțe, iar liberalii, în special, vor să câștige politic, dacă tot cedează funcția de premier către PSD, relatează Știripesurse.

Conform informațiilor noastre, au avut loc mai multe discuții secrete la Vila Lac, la care au participat principalii lideri ai coaliției de guvernare. În subsidiar, miniștri și secretari de stat au avut propria șezătoare.

În timp ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă conveneau principiile rotativei și picau de acord ca aceasta să se facă pe 25 mai, oamenii din plan secund au încercat să tragă sforile pentru alte aranjamente.

Niciun ministru și niciun secretar de stat nu vrea să renunțe la postul său, de dragul unui protocol politic. Fiecare încearcă să își păstreze scaunul și astfel s-a aprins fitilul în coaliție.

Liberalii vor totul sau nimic

Un alt curent de gândire care circulă în interiorul PNL arată că rotativa se va face, dar în rest tot protocolul să fie renegociat. În tabăra PNL s-ar dori o reconfigurare totală a protocolului sau, în caz contrar, liberalii amenință că nu vor negocia absolut nimic și totul va rămâne așa cum este prevăzut în protocol.

Cei de la PNL nu sunt de acord cu varianta PSD, care își dorea câteva schimbări punctuale de ministere. Spre exemplu, PSD ar vrea ca Fondurile Europene să rămână la PNL, iar PSD să păstreze Transporturile.

Liberalii vor amânare

Surse politice din coaliția de guvernare au explicat că de la București se urmărește foarte atent situația din Ucraina. Este așteptată o nouă fază a războiului, care va fi mai dură decât până acum.

În aceste condiții, în cadrul coaliției de guvernare se discută o amânare a rotativei guvernamentale pentru această toamnă și nu în luna mai, așa cum prevede protocolul.

Acesta este un scenariu plecat din PNL. Ar fi varianta pentru liberali să mai țină câteva luni frâiele puterii.

În schimb, PSD nici nu vrea să audă de așa ceva. Paul Stănescu a amenințat direct cu ieșirea PSD de la guvernare.

„Vom avea rotație, alternativa înseamnă criză politică

Ultima obsesie născută în spațiul public - dacă se va face sau nu rotația - riscă să alimenteze o falsă percepție a unei viitoare crize politice.

E păcat să intoxicăm cetățenii cu discuții fără substanță, în condițiile în care există un protocol clar asumat.

Nu avem nicio emoție cu privire la rotația guvernamentală și la desemnarea lui Marcel Ciolacu ca premier. Acest protocol și respectarea lui au asigurat o guvernare bună, până acum, protecție pentru persoanele vulnerabile și stabilitate economică pentru mediul de afaceri. Eu cred că președintele Klaus Iohannis nu va intra într-un joc iresponsabil, în acest context regional și internațional instabil.”, a spus Stănescu.

Iohannis a intrat în joc

Președintele Klaus Iohannis a intrat în acest joc politic și a aruncat pe masă posibilitatea ca el să nu-l desemneze pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Iohannis a spus că va face ceea ce consideră mai bine pentru România.

"Trebuie să vedem ce schimbare vrea să facă coaliția, mi se vor prezenta toate propunerile și în acord cu Constituția vom decide ce este cel mai bine pentru România", a spus Iohannis.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.