Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Surpriză: Pleșu îl laudă pe cel pe care l-a acuzat că a fost omul Securității

În plin scandal amorsat de Gabriel Liiceanu în interiorul Grupului pentru Dialog Social, Andrei Pleșu publică azi un editorial în măsură să încrețească unele sprîncene, vizavi de un alt mare scandal la GDS, care l-a avut pe el însuși drept protagonist, ca și pe același Liiceanu.

Pleșu scrie, astfel, în Dilema veche, despre România comunistă și despre fenomenul totalitarismului, cu observația că în acele vremuri românii nu prea s-au dovedit a avea stofă de disidenți, fiind prea comozi pentru asta.

”Prin excesul acomodării, românii au ratat, pînă tîrziu, rezistenţa reală, eficientă, riscantă (cu excepţiile de rigoare: Paul Goma, Doina Cornea, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Gabriel Andreescu, Vasile Paraschiv, Dan Petrescu şi alţii, nu mulţi). Am recuperat „onoarea nereperată“ fie prin amplă gesticulaţie antiguvernamentală după 1989, fie prin forjarea unui concept discutabil: „rezistenţa prin cultură“. În alte foste ţări comuniste, lucrurile au arătat (şi arată) altfel” scrie filosoful.

Surprinzător e că pe lista foarte scurtă a disidenților autentici recunoscuți ca atare de Pleșu se numără scriitorul Gabriel Andreescu.

Acel Gabriel Andreescu exclus în 2001 cu mare scandal din GDS, la presiunile lui Gabriel Liiceanu care amenințase cu demisia din grup, după ce exclusul îl acuzase pe Andrei Pleșu de a fi fost colaborator al Securității.
De atunci, acuzațiile lui Andreescu nu au primit susținere oficială, deși, cîțiva ani mai tîrziu, a ieșit la iveală că soția lui Pleșu turnase la Securitate încă de la 19 ani.
La momentul excluderii, intelectualii de la GDS îl declaraseră pe Andreescu compromis iremediabil și susținuseră că acuzațiile se bazau doar pe bănuieli ale scriitorului, induse de comportamentul post-decembrist al lui Pleșu.
Iată însă că tocmai calitatea recunoscută azi de Pleșu acuzatorului său, aceea de disident anticomunist curajos și autentic – unul calificat, deci, să recunoască anumite comportamente ”specifice” la oamenii sistemului – relansează acuzațiile aduse de acesta acum 18 ani.
”Scăpare” a lui Pleșu, ori altceva? 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.