Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Sunt românii blestemați?

Unul dintre cititorii mei mi-a furnizat ieri un document de-a dreptul îngrozitor. Ceva ce nu îmi puteam imagina că ar putea exista. Sunt pagini din manualul de clasa a X-a al instituțiilor de învățământ cu predare în „limba moldovenească”, recomandat de Ministerul Învățământului și Științei al Ucrainei. Voi reproduce mai jos cele mai importante pasaje. În esență, românii din Ucraina par a fi blestemați.

Nu voi intra în prea multe detalii. Să reținem doar că acest important manual predat în mod obligatoriu tuturor copiilor români și în funcție de care sunt examinați, notați, promovați sau lăsați corijenți, cuprinde informații dintre cele mai false sub aspect istoric. Deși comunitățile de români locuiesc dintotdeauna în acele ținuturi încorporate statului ucrainean, ele sunt prezentate nici mai mult nici mai puțin decât drept rezultat al unor colonizări recente, organizate de către statul român după așa-zisa anexare a unor teritorii care, conform acestui document, nu ar fi aparținut niciodată nici de drept, nici în fapt, românilor. Este o istorie absolut mutilată. O istorie în care se vorbește despre modul în care așa-zișii coloniști români ar fi confiscat în baza unor legi abuzive, discriminatorii, terenuri și alte proprietăți care aparțineau populației majoritare ucrainene.

Ei bine, această istorie schingiuită, pusă în circulație ca document oficial, sub forma unui manual școlar încă din 2018, este în prezent o disciplină obligatorie pentru elevii români. Cărora regimul Zelenski le spune „moldoveni”. Manualul este în limba română, dar regimul Zelenski consideră că este în „limba moldovenească”. Un regim pe care cu mari sacrificii îl sprijinim în fel și chip.

Nu-mi pot reprima un raționament pe cât de simplu, pe atât de dureros. Devenit extrem de activ în planul politicii externe, chiar suspect de activ, dacă ne gândim că acum, la Dubai, dintre sutele de participanți la un forum dedicat temei climatice, Klaus Iohannis este singurul participant cu rang de președinte al unui stat, iată că locatarul de la Cotroceni este total insensibil la nedreptatea pe care o suportă, în continuare, românii din Ucraina. De ce a preferat Dubaiul și nu s-a deplasat niciodată în toți anii de când este președinte, în acest localități populate de cei 400.000 de români pentru a vedea cu ochii lui și pentru a auzi cu urechile lui nedreptatea la care sunt supuși acolo frații noștri?

Manual

Manual

7 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.