Reuniunea are loc la Castelul Mimi.
Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care vede în ea o oportunitate de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate ţările europene. Stuctura include câteva ţări care doresc să adere la Uniunea Europeană, dar şi pe singura care a părăsit vreodată blocul comunitar, Regatul Unit.
Emmanuel Macron a propus în mai anul trecut crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”.
Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu de cooperare politică, securitate și cooperare”, a declarat Emmanuel Macron la Strasbourg cu ocazia încheierii Conferinței privind viitorul Europei.
Pe lângă cooperarea politică și pe securitate, Macron a spus că acest nou organism ar putea viza cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulația oamenilor.
Prima reuniune a Prima reuniune a comunității politice europene a reunit lideri de pe întregul continent, pe 6 octombrie 2022, la Praga. Liderii europeni au discutat în principal chestiuni legate de pace și securitate, în special războiul Rusiei din Ucraina, precum și criza energetică.
„Pe 1 iunie vom fi în Moldova pentru al doilea summit al Comunității Politice Europene. În Moldova, vom discuta despre energie, migrație, securitate, infrastructură și geopolitică. Împărtășim același continent. Am propus, acum un an, să creăm această comunitate politică europeană pentru că avem nevoie de acest forum pentru a aduce alături toți liderii pentru a decide pentru noi înșine și să construim o Europă mai puternică și mai unită. De aceea, mulțumesc dragei mele prietene Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summitului Comunității Politice Europene. Chișinăul va fi centrul Europei pe 1 iunie! Sper că vom lua importante decizii pentru viitorul nostru comun”, a spus Macron, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter.
Delegațiile care participă la reuniunea de la Bulboaca, din Republica Moldova:
- cele 27 de state membre ale UE
- Albania
- Andorra
- Armenia
- Azerbaidjan
- Bosnia și Herțegovina
- Georgia
- Islanda
- Kosovo*
- Liechtenstein
- Republica Moldova
- Monaco
- Muntenegru
- Macedonia de Nord
- Norvegia
- San Marino
- Serbia
- Elveția
- Turcia
- Ucraina
- Regatul Unit
Sunt de asemenea invitați președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și președinta Parlamentului European.
Programul reuniunii Comunității Politice Europene
Delegații la reuniunea Comunității Politice Europene vor fi primiți începând cu ora 10.00, în comuna Bulboaca.
Ceremonia oficială de începere a evenimentului va avea loc la ora 12:00 și va dura 30 de minute.
Liderii vor face o fotografie de familie la ora 12:30, după care vor fi desfășurate mesele rotunde. Subiectele, care se vor discuta vor viza securitatea, energia și conectivitatea.
Conferința de presă, estimativ, este stabilită la ora 17:00 și va fi susținută de către președinta Maia Sandu împreună cu liderii europeni.
Video pe HotNews
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.