Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Succesorul lui Ludovic Orban

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 18 ianuarie 2021 la 10:29, in Politics. 710 vizualizari Intra in discutie TaguriKlaus Iohannis, Ludovic Orban, PNL, rareș bodan shortlinkhttp://crct.ro/nxfJ

Gata! Se pune de acum problema succesiunii. Aripa anti-Orban s-a dezlănțuit. I-a declarat acestuia un război pe viață și pe moarte. Fie frontul anti-Orban pierde și va fi excomunicat, fie câștigă. Iar consecința este debarcarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL. Mai degrabă câștigă. Capul răzvrătiților este Rareș Bogdan.

Am să utilizez câteva raționamente de logică formală. Pentru a încerca astfel să înțeleg ce se întâmplă în acest moment la vârful PNL. Rareș Bogdan, în numele frontului anti-Orban, a făcut o mutare decisivă. S-a lansat într-o ofensivă de la care nu mai poate da înapoi. Condusă de Rareș Bogdan. Care, în urmă cu mai multă vreme, a fost supranumit „number one”. De către însuși președintele Klaus Iohannis. În scurt timp, acesta l-a împins pe Rareș Bogdan în poziția de prim-vicepreședinte PNL. Să-i sufle în ceafă lui Orban. Ceea ce s-a și întâmplat.

Iar acum, Rareș Bogdan îi cere capul lui Orban, după ce acesta a refuzat să demisioneze ca o consecință a pierderilor alegerilor parlamentare. Fiind singurul președinte din istoria PNL care nu a făcut acest gest de onoare. Rareș spune, cu subiect și predicat, că lui Orban i s-a umflat capul. Dar are vreo acoperire politică în acest sens?

Rareș Bogdan nu a ieșit până acum niciodată din cuvântul lui Klaus Iohannis. Dimpotrivă. A executat tot ceea ce președintele a cerut. Uneori chiar anticipând gesturile acestuia. Își poate cineva imagina oare că de această dată Rareș Bogdan procedează altfel? Că îl atacă orbește pe Ludovic Orban? Că nu ar avea acoperirea necesară de la Palatul Cotroceni? Așa ceva este exclus.

În al doilea rând, dacă Rareș Bogdan a decis – și nu de capul lui și nici măcar cu asentimentul lui Iohannis, ci chiar la comanda acestuia – să declanșeze un conflict abrupt, fățiș, cât se poate de public cu Ludovic Orban, ne-am putea oare imagina că nu are spatele acoperit? Că nu are garanția că va câștiga? Într-un asemenea război cu Klaus Iohannis alături, este cu neputință să piardă. Întreaga aripă anti-Orban știe acest lucru. Toți componenții acestei aripi au garanția că președintele, care pare că stă în expectativă, este de fapt marele prestidigitator. Adevăratul strateg al acestei mișcări.

Tot în baza aceluiași tip de raționament, trebuie să dăm cuvenita greutate întâlnirii separate pe care Klaus Iohannis a inițiat-o la Cotroceni cu miniștrii USR. A fost tot un semnal. Și aceștia oare ce au reclamat în discuțiile cu Klaus Iohannis? Comportamentul de aventurier al lui Ludovic Orban. La Cotroceni, Klaus Iohannis și-a luat atunci garanția nu numai că o parte însemnată din PNL dorește debarcarea lui Ludovic Orban, ci și că principalul partener la guvernare, USR urmărește același obiectiv.

În aceste condiții, are cum să piardă Rareș Bogdan această bătălie decisivă pentru cariera sa politică? Opinia mea e că nu. Iar dacă va câștiga, cel puțin temporar, va fi succesorul lui Orban la conducerea PNL. Nu multe zile ne despart de un deznodământ.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.