Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Sub asediul propriului guvern

Presedintele Traian Basescu avertizeaza Guvernul si opinia publica asupra faptului ca este posibil ca si alte multinationale sa urmeaze exemplul Nokiei. Si sa plece. Reducand astfel si mai mult PIB-ul Romaniei. Simultan, Guvernul presedintelui-jucator declanseaza impotriva multinationalelor doua operatiuni extrem de importante. Ele sunt atacate atat la Bucuresti, cati si la Bruxelles, pentru ca s-ar fi inteles asupra preturilor. Iar ANAF, lucru nemaintalnit inca in practica mondiala, face nici mai mult, nici mai putin decat investigatii asupra modului in care multinationalele au stabilit preturile la carburanti. Pentru ca circul sa fie complet, o ancheta internationala printre multinationale plaseaza Romania in cea mai proasta pozitie din punctul de vedere al Codului fiscal si al predictibilitatilor in materie legislativa. Iar ca titlul sa fie mai bine inteles, mai consemnez faptul ca teoria si practica prin care s-au fixat accizele pentru anul viitor reprezinta o porcarie. Totul se indreapta impotriva romanilor.

Sa incepem cu sfarsitul. In mod deliberat, pentru al treilea an consecutiv, la intelegere cu Guvernul, Banca Nationala a Romaniei a lasat sa se deprecieze leul, astfel incat, conform unei legi tampite, sa poata fixa nivelul accizelor pentru anul viitor in functie de cursul leului din ultima zi a lunii septembrie. Si, evident, romanii vor plati mai mult in anul viitor toti combustibilii si derivatii acestora, bauturile alcoolice, tutunul si alte produse accizate. Cei mai optimisti experti apreciaza ca, in ansamblu, prin aceasta jonglerie a Bancii Nationale, viata va deveni cu 5 la suta mai grea. Cei mai pesimisti vorbesc de 10 la suta.

De ce am folosit un cuvant atat de greu pentru a caracteriza aceasta operatiune? In primul rand, pentru ca este total irational sa stabilesti nivelul accizelor pentru un an intreg in functie de cursul dintr-o singura zi a unei monede, in general destul de fluctuanta. Daca nu s-ar fi dorit transferarea unei noi poveri pe capul romanilor, atunci indicatorul de referinta ar fi putut fi cursul mediu pe primele noua luni. Sau pe ultimele douasprezece luni. In niciun caz nu s-ar fi recurs la cursul unei singure zile, care poate fi atat de usor manipulat de BNR.

Dar romanii vor avea mult mai mult de platit in anul viitor. Dincolo de miliardele pe care incepem sa le rambursam, deocamdata doar sub forma de dobanzi, la creditele acordate cu larghete de FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana si risipite cu si mai multa larghete, ca sa nu spun prostie, de catre Guvernul Boc. Romanii vor avea de platit efectele parasirii acestei tari de catre cativa jucatori importanti, dintre care Nokia este doar ultimul de care am aflat. Si, mai ales, vorm avea de platit pentru retragerea de pe piata a unor multinationale. Si, fapt straniu, in timp ce Presedintele Romaniei se preface ca este ingrijorat, Guvernul sau marioneta procedeaza parca dinadins in sensul izgonirii acestora de pe piata romaneasca.

Pentru ca ce poate insemna altceva, decat un razboi declarat multinaltionalelor, reincalzirea pe neasptate a unei ciorbe de mult racite de catre Consiliul Concurentei, in sensul resuscitarii unei anchete privind o presupusa intelegere a multinationalelor in legautra cu fixarea preturilor la unele produse importante? Ba mai mult, Consiliul Concurentei le reclama si la UE. In timp ce ANAF desfasoara o operatiune pentru care nu are niciun fel de competenta legala. Si anume face anchete asupra preturilor carburantilor. Dupa cum se stie, ANAF se ocupa legal doar de colectarea impozitelor si de sancionarea evaziunii fiscale.

Toate argumentele de mai sus ma conving ca, in prezent, Guvernul Romaniei duce un razboi impotriva propriilor cetateni.

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.