Reteaua Corect

Stratfor: Romania isi cauta stabilitatea dupa alegeri

Celebra agentie Stratfor a facut luni o analiza asupra Romaniei, prin prisma rezultatelor alegerilor parlametare. Potrivit Stratfor, viitorul Guvern va trebui sa faca fata provocarilor de politica externa, aderarea la spatiul Schengen, fondurile UE si pastrarea acordului cu FMI fiind printre cele mai importante obiective.

Sursa imagine: realitatea.net

Analiza arata ca luptele politice din 2012 au impiedicat progresele in aceste domenii, iar noul Executiv de la Bucuresti va trebui sa asigure stabilitatea, sa fie mai ferm in politica externa, in contextul crizei economice si fragmentarii Uniunii Europene.  

“USL a castigat alegerile legislative iar presedintele Traian Basescu se va intalni cu toate partile inainte sa numeasca viitorul prim-ministru, care probabil ca va fi de la USL. Rezultatul acestor negocieri vor fi esentiale pentru formarea unui guvern stabil. In 2012, Romania a fost atinsa de o criza politica, care a fost cauzata de rivalitati intre doua partide politice: PDL, de centru-dreapta, sutinut de presedintele Basescu, si PSD, de centru-stanga, condus de permierul Victor Ponta. Ca urmare a acestor rivalitati, Romania a avut trei prim-ministri din ianuarie si Basescu a fost suspendat temporar din functie”, noteaza Stratfor.

Agentia sustine ca instabilitatea interna justifica doar partial imposibilitatea Romaniei de a avansa agenda sa de politica externa si aminteste ca suntem membri ai Uniunii Europene, ca economia tarii ocupa pozitia a 17-a la nivelul UE si ca nu facem parte din zona euro. Ca atare, Romania influenteaza prea putin deciziile la nivelul UE, ai carei lideri, din cauza crizei financiare, se concentreaza mai mult pe problemele din zona euro si mai putin pe problemele altor state membre UE.

Stratfor considera ca Romania va trebui sa faca fata la trei provocari in politica externa.

In primul rand, trebuie sa faca progrese asupra aderarii la Schengen, problema prioritara pentru tara noastra. Uniunea Europeana a sistat negocierile considerand ca Romania nu-si poate proteja frontierele si a cerut reformarea Justitiei si combaterea coruptiei. Astfel, pana la negocierile care se vor relua in martie 2013, Guvernul roman va trebui sa faca fata acestei provocari.

In al doilea rand, noul guvern va trebui sa asigure finantarea UE a tarii. Criza a facut ca bugetul 2014-2020 al UE sa fie amanat, iar Bucurestiul nu poate influenta Uniunea Europene pe cont propriu, asa ca va trebui sa consolideze parteneriatele cu alte guverne din centrul si estul Europei. Pentru subventii agricole, acesta poate avea, de asemenea, suportul altor membri UE, cum ar fi Franta.

In al treilea rand, pentru a se proteja de socuri financiare, noul Executiv de la Bucuresti va trebui sa onoreze acordurile cu creditorii internationali. De la inceputul crizei, Romania s-a imprumutat la Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Situatia politica si consecintele sale economice au facut ca UE si FMI sa isi exprime ingrijorarea. Romania e vulnerabila la socurile economice externe, moneda nationala a fost instabila in 2012, astfel ca va semna un nou acord cu FMI in martie 2013. De altfel, FMI si UE vor trimite o misiune comuna in Romania dupa alegerile parlamentare, care va cere sa se faca mai multe progrese in reforma economica si privatizare.

Stratfor isi incheia analiza apreciind ca, in timp ce tensiunile intre principalele partide politice vor continua, performanta USL din alegeri va da tarii un guvern stabil.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.