Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Statul de drept si fruntea ingusta

Mare balamuc la Bucuresti. Din nou, pe legea penala. Legea penala initiata de Guvern si care, afirma unii, da de pamant cu statul de drept. Si, din nou, proteste in strada. Si mai ales in fata Guvernului. Cetatenii, atatia cati au iesit, apara statul de drept. Iar presedintele Klaus Iohannis s-a sculat cu noaptea in cap pentru a apara acelasi stat de drept. Nu in strada, ci la CSM. Care s-a intrunit de urgenta. La doua lunii dupa alegeri, in loc de stabilitate, avem instabilitate. Cine e de vina?

Mai intai, voi face o afirmatie simpla. Din punctul meu de vedere, cat se poate de pertinenta. Din punctul altora de vedere, socanta. Sau chiar scandaloasa. Statul de drept nu inseamna o amarata de lege penala. Si nici doua. Si nici chiar o suta. Statul de drept inseamna cu totul altceva decat isi imagineaza oamenii care protesteaza sincer. Sau oamenii care protesteaza nesincer. Sau oamenii care pretind ca au carte si ocupa cele mai inalte functii in stat. Ori in arhitectura justitiei.

Dar ce inseamna statul de drept, daca nu inseamna o mie de legi penale? In primul rand, inseamna institutii ale caror atributii sunt desenate clar si respectate la fel de clar. Institutii care sunt separate, se pot controla reciproc, dar nu se pot niciodata incaleca unele pe altele. Si am sa dau, aici, un singur exemplu de acest fel.

Conform Constitutiei Romaniei, care la acest capitol este identica cu legile fundamentale le celorlalte state democratice, politica penala – pentru ca tot suntem obsedati de acest subiect – o face Guvernul si este aprobata de Parlament. Guvernul decide, in functie de situatia concreta dintr-un stat, cand trebuie inasprita sanctiunea penala si cand trebuie relaxata. Formuleaza proiecte de acte normative sau ordonante de urgenta pe care le prezinta Parlamentului. Care le confirma sau le infirma. Si apoi, Guvernul, prin partidele care constituie majoritatea in Parlament, raspunde in fata cetatenilor. Din patru in patru ani. Sau de cate ori sunt alegeri. Politica in materie penala nu o face nimeni altcineva. Nici presedintele Romaniei. Nici CSAT. Nici Consiliul Superior al Magistraturii. Nici Parchetele. Nici asociatiile judecatorilor ori procurorilor. Legile, indiferent care, sunt supuse dezabaterii publice. Si dezabaterii parlamentare. In cadrul dezbaterii publice, oricine isi poate spune parerea. Si poate formula propuneri. Inclusiv procurorii sau judecatorii in plan individual. Inclusiv presedintele Romaniei ca persoana fizica. Dupa care, Parlamentul decide.

Am inchis paranteza. Politica penala, in arhitectura satului de drept, inseamna o simpla caramida. Statul de drept este mult mai cuprinzator si mai vast. Dincolo de demarcatia interinstitutionala, el inseamna o buna functionare a justitiei in ansamblul ei, in baza unor legi clare, precise, nesecrete, pe care au obligatia si au posibilitatea sa le cunoasca si sa le intelega toti cetatenii. Aceasta legislatie acopera domenii infinit mai vaste si mai importante decat domeniul penal. Este vorba de intreaga legislatie civila, de drept administrativ, de drept international public si privat, de drept al familiei, de drept contractual si financiar si asa mai departe. Statul de drept inseamna, dincolo de legi – iar legea penala este doar una dintre acestea –, toate institutiile care concura la protejarea cetateanului. Iar aceste institutii sunt judecatoriile, tribunale, curtile populate cu judecatori bine pregatiti, bine intentionati si cu un urias personal auxiliar dedicat cetateanului, precum si puzderia de institutii si servicii menite sa duca la indeplinire deciziile judecatoresti.

Dar statul de drept inseamna si notariate, inseamna si ansamblul institutiilor puse in slujba cetateanului, cum ar fi SMURD, politia, intreaga administratie publica si asa mai departe.

Statul de drept mai inseamna si un stat echitabil in care, dincolo de concurenta, dincolo de lupta fireasca pentru profit, exista echitate sociala, asa cum de altfel prevede Constitutia.

Statul de drept inseamna pana si buna functionare a sistemului de asigurari in materie sociala, sanitara sau de accidente. Statul de drept inseamna si accesul unui cetatean la toate formele de invatamant. Si, din nou, din economie de spatiu, voi spune si asa mai departe.

Daca este adevarat ca politica penala reprezinta o simpla caramida in constructia statului de drept, la fel de adevarat este ca cele doua acte normative care au fost pretextul scoaterii lumii in strada si al insomniilor presedintelui Klaus Iohannis nu reprezinta altceva decat un mic fragment din politica penala. Ce inseamna asta?

Asta inseamna nici mai mult, nici mai putin ca Guvernul, facand politica penala care i se pare cea mai potrivita intr-un domeniu de altfel foarte ingust, ca sa nu spun mult prea ingust, a emis un proiect de act normativ si o ordonanta de urgenta. Proiectul de act normativ prevede eliberarea din penitenciare a circa 2.500 de borfasi marunti, dintre care unii au fost condamnati abuziv, iar altii au fost condamnati pe bune. In total sunt 30.000 de detinuti, iar penitenciarele, pentru a indeplini doar din acest punct de vedere, al supraaglomerarii, cerintele normale, astfel cum sunt ele consfintite in plan international, ar trebui golite de circa trei, patru ori mai mult. Acest proiect de act normativ intra in dezbaterea Parlamentului. Parlamentul poate da cu el de pamant sau il poate modifica. Intr-un sens sau in altul. S-ar putea ca, facand modificarile necesare, Parlamentul sa considere ca exista prea multe exceptii si sa decida ca mai multi oameni trebuiesc eliberati. Este dreptul, este apanajul Parlamentului sa faca asta.

Si a mai dat Guvernul o ordonanta de urgenta prin care incearca sa puna de acord observatiile Curtii Constitutionale cu cateva articole din Codul penal si din Codul de procedura penala. Cateva dintr-un total de peste 60, gasite, pana in prezent, neconstitutionale. Sa nu uitam ca ambele Coduri au fost promovate de Traian Basescu, sub Guvernul Boc, cu ajutorul lui Catalin Predoiu, printr-o procedura de asumare a raspunderii, care practic a eludat dezbaterile parlamentare. Si sa nu uitam nici faptul ca, de curand, Guvernul Ciolos, tot prin ordonanta  de urgenta, a modificat si el cateva prevederi ale Codului penal. Dar Guvernul Ciolos nu era “guvernul lui”.

Aceasta ordonanta de urgenta intra si ea in dezbaterea parlamentara si, acolo, poate fi anulata sau modificata.

Pot merge pana acolo, incat sa imi imaginez ca toti cetatenii care isi exercita un drept democratic, acela de a demonstra, sunt in cunostinta de cauza, ca au un minimum de cultura politica si juridica si ca au studiat cele doua acte normative in discutie. Si chiar si asa, este la mintea cocosului ca Parlamentul, chiar daca ia foarte in serios aceste proteste, va trebui sa faca politica penala a majoritatii. Asa cum face orice Parlament din lume. Fie ca le convine, fie ca nu le convine unora.

Prefer sa imi imaginez ca unii demnitari ai statului au pur si simplu mintea ingusta si nu inteleg ce inseamna cu adevarat statul de drept, decat sa ajung la concluzia ca sunt rau intentionati si, de fapt, lupta impotriva statului de drept, asmutind oamenii si alimentand un razboi romano-roman. 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.