Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Statele Unite, la un pas de catastrofă

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 04 iunie 2023 la 10:44, in Politics. 2022 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBpP

Astăzi, Statele Unite erau în situația de a pune lacătul. De a se închide. Pur și simplu. Cea mai mare putere militară a lumii urma să dea faliment. Să se declare în încetare de plăți. Pentru că datoria sa publică putea să depășească limita maximă stabilită de Congres. Deznodământul a fost evitat. De fapt, doar amânat.

Președintele Joe Biden a obținut permisiunea Congresului Statelor Unite de a prelungi agonia financiară. Doar pentru doi ani. Ce se va întâmpla apoi, doar Dumnezeu mai știe. Pentru moment, Statele Unite merg, totuși, înainte. Cu o speranță aproape nebunească că în următorii doi ani, lucrurile se vor putea redresa. 

Este o realitate care nu e absolut deloc inventată de adepți ai teoriei conspirației. Situația a fost prezentată și deci recunoscută, cu subiect și predicat, chiar de președintele Statelor Unite. Și este pe larg comentată de jurnaliștii și analiștii de la Washington. În fapt, datoria publică a Statelor Unite a crescut neîncetat în ultimele decenii. Și între timp s-au tipărit bani, a fost generată inflație și au fost create dezechilibre grave. Un asemenea dezechilibru este, de exemplu, faptul că primii 50 de miliardari din Statele Unite dispun de mai mulți bani decât există în trezorerie. Au fost imaginate soluții dintre cele mai trăsnite pentru remedierea situației, cum ar fi, de pildă, anularea tuturor banilor și trecerea exclusiv la plăți în format electronic. Sau la moneda virtuală. Niciunul dintre aceste scenarii însă nu poate fi implementat. 

Statele Unite s-au angajat în cea mai cruntă confruntare de la Războiul Rece încoace. O confruntare angajată pe cel puțin trei planuri. Împotriva Federației Ruse. Împotriva Chinei. Împotriva Iranului. Aceste confruntări sunt extrem de costisitoare. Mai costisitoare chiar decât războaiele din Afganistan și din Irak. Mai costisitoare decât a fost războiul pierdut din Vietnam sau confruntarea din Coreea. Dacă războiul din Ucraina se prelungește, am putea să vedem cu surprindere cum, la un moment dat pe parcursul acestuia, cel mai important aliat al Ucrainei și cel mai important partener al Uniunii Europene capitulează. Și nu dintr-o cauză externă, ci dintr-o cauză internă. Este de-a dreptul halucinant. 


 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.