Reteaua Corect

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XXVII)

Scris de newsreporter in 10 noiembrie 2011 la 19:27, in Politics. 152 vizualizari Intra in discutie Tagurieuropa, Hitler, inventie, statele unite ale europei shortlinkhttp://crct.ro/ngAZ

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Walther Funk Walther Funk
Sursa imagine: Wikipedia

Similitudinile cu noul concept lansat de Germania, la capatul primei recesiuni, sunt izbitoare. In acest context, reputatul analist pune in discutie cateva teze, lansate in aceasta dezbatere legata de Statele Unite ale Europei de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Am publicat, intr-un scurt serial, in episoadele anterioare, demersul extrem de interesant al domnului Radu Golban. In  continuare, publicam, tot intr-un serial, cele mai importante documente ale Reich-ului nazist, legate de aceasta tema a Statelor Unite ale Europei.

Fata economica a noii Europe, de Walther Funk, Ministrul economiei Reichului si Presedinte al Deutsche Reichsbank

Popoarele Europei se afla astazi la rascruce. Problemele care impun gasirea unei solutii in acest razboi au – si asta se poate spune prea bine fara exagerare – o insemnatate seculara.

Ce sens ar putea sa aiba marea varsare de sange pe care fortele europene gata de constructie sunt gata sa o faca impreuna cu puterea concentrata a Marelui Reich German, daca nu acela de a face un teren de constructie sigur pentru o ordine sociala a vietii in Europa! Din luptele pe front pentru noi toti, politicieni, economisti, oameni de stiinta reiese chemarea si avertismentul de a pregati chiar din mijlocul razboiului cu toate puterile marea opera de pace a viitorului.

Adevarata si falsa libertate economica

Pentru rezuma tema intr-o fraza cuprinzatoare, as dori sa spun: fata economica a noii Europe, asa cum se forjeaza aceasta in focul acestui razboi mondial, va avea doua caracteristici esentiale: munca in comunitate si libertate economica, desigur nu acea libertate economica intruchipata de capitalism si care isi gaseste sfarsitul in legatura ciudata intre plutocratie si bolsevism. Idealul de libertate al economiei liberal-capitaliste le-a aparut candva popoarelor Europei ca o mare promisiune. Astazi se scufunda in mizerie, sange si ruine.

Ce nu a promis ideea liberala de libertate? Conform teoriei economice liberale, viata economica se desfasoara cel mai complet, daca indivizii activi economic isi urmeaza nestaviliti interesul propriu. Statul poate sa lase dezvoltarea armonioasa a economiei populare pe seama concurentei libere, prin care interesul propriu al fiecaruia trebuie sa fie de folos in cele din urma comunitatii.

In ceea ce priveste schimbul international de marfuri, au existat asteptari ca pe fondul comertului total liber fiecare tara sa isi produca acele marfuri care sa poata fi produse cel mai bine conform conditiilor ei naturale de productie. Fiecare natiune putea conform teoriei sa achizitioneze pe piata libera de unde era mai ieftin, in vreme ce ea insasi avea capacitatea de a-si desface produsele, pe care le producea cu cele mai mici costuri posibile in virtutea conditiilor naturale, cu cel mai mare folos. Consumatorii puteau in mod teoretic sa se aprovizioneze in cel mai indestulator mod cu bunuri pe care le introduc pe piata intreprinzatorii fara oprelisti, muncitorii puteau sa isi gaseasca loc de munca acolo unde gaseau cel mai mare salariu. Starea vizata a asa numitei armonii sociale parea sa fie atinsa in cel mai sigur mod pe aceasta cale. Pana aici teoria!

Cum a aratat practica, insa? Populatia Europei s-a multiplicat in secolul 19, asadar in epoca de inflorire a liberalismului de la 180 la 450 de milioane de indivizi; si acesti oameni au putut fi mai bine imbracati, mai bine hraniti si aprovizionati cu mai multe bunuri culturale ca anterior. In aceasta a avut o contributie decisiva masina care pe atunci a intrat in marsul victoriei. Oricum, liberalismul poate sa isi atribuie meritul, in virtutea postulatului sau de tendinta de castig nelimitata, de a fi impins inainte extraordinar de mult progresul tehnic. Se poate declara in continuare pe buna dreptate ca modul de actiune liberal-capitalist s-a dovedit timp de decenii – practic pana la primul razboi mondial – in ciuda unor defecte din ce in ce mai evidente ca fiind viabile. Comertul liber nu s-a practicat de fapt fara bariere, dar acordurile vamale pentru natiunile cele mai favorizate abia impiedica schimbul de bunuri. Circulatia banilor si capitalului nu a cunoscut bariere, iar liberei circulatii a fortei de munca nu i-au fost impuse limitari semnificative. Standardul aur international, manipulat aproape neobservat de catre Anglia, a inlesnit operatii de plata fara probleme. Aurul a urmat declinul dobanzilor, iar marfa a cel al preturilor. Atata vreme cat toti partenerii comerciali au dorit sa respecte regulile de joc complicate ale acestui sistem, a parut ca intreaga armonie economica este de fapt deplina.

Insa daca ne reamintim astazi privind in urma conditiile economice de dinainte de primul razboi mondial, ne apare aceasta pretinsa armonie, luata in ansamblu, ca nimic altceva decat o libertate de miscare suficienta a acelor forte care conform naturii lor se indreptau una impotriva celeilalte. Desigur, posibilitatile de extindere complet nelimitate care existau in acel moment in toate formele au impiedicat o ciocnire a fortelor.

VA URMA

1.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XXVI)

Publicat in 06 noiembrie 2011 la 15:50

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

2.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XXV)

Publicat in 05 noiembrie 2011 la 13:35

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.