Reteaua Corect

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XXI)

Scris de newsreporter in 01 noiembrie 2011 la 12:15, in Politics. 75 vizualizari Intra in discutie TaguriHitler, Radu Golban, statele unite ale europei shortlinkhttp://crct.ro/ngyP

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Sursa imagine: rfi.ro

Similitudinile cu noul concept lansat de Germania, la capatul primei recesiuni, sunt izbitoare. In acest context, reputatul analist pune in discutie cateva teze, lansate in aceasta dezbatere legata de Statele Unite ale Europei de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Am publicat, intr-un scurt serial, in episoadele anterioare, demersul extrem de interesant al domnului Radu Golban. In  continuare, publicam, tot intr-un serial, cele mai importante documente ale Reich-ului nazist, legate de aceasta tema a Statelor Unite ale Europei.

22 iulie 1940, Sedinta la Ministerul Economiei al Reichului                 

Reconstructia economiei europene

In deschidere RM. Funk s-a referit la sarcina data lui de catre maresalul Reichului Göring la data de 22 iunie 1940. Lucrarile preliminare ce trebuie efectuate sub conducerea sa cuprinzatoare se intind asupra urmatoarelor domenii:

1. Integrarea regiunilor incorporate in Reich si ocupate in economia germana globala;

2. Disputa economica cu statele inamice;

3. Reconstructia economiei continentale ce are ca lider Germania si legaturile lor cu economia mondiala…

Chestiuni monetare

Moneda nu este ceva primar, ci creste din eveniment si din necesitatile economice. In ciuda acestui lucru, teoreticienii incearca mereu sa se ocupe de idei privind moneda carora le lipseste cea mai mica urma de realitate. In special, crearea unei noi monede europene speciale va avea urmari ce nu pot fi decat daunatoare. Urmeaza sa se organizeze discutii teoretice si lipsite de urmari despre moneda – in special cu neavizati. Aceasta nu duce la nimic. Inainte sa se decida chestiunea monetara, trebuie sa fie clare metodele dupa care trebuie configurata economia dupa razboi. Este eronat sa se presupuna ca intra din nou in scena un joc liber al puterilor pentru ca apare pe fondul unei economii nedirijate o uzura prea mare a valorilor economiei nationale. In plus, trebuie sa se aplice mai intai in continuare metodele dezvoltate de Germania deja in ultimii ani in ceea ce priveste pretul si managementul. Este o fantezie, daca se vorbeste deja de un spatiu economic major european unitar. De asemenea este daunator sa se foloseasca cuvinte cheie precum uniune monetara si vamala si sa se astepte de la acestea solutia tuturor dificultatilor. O uniune monetara si vamala poate fi discutata numai in ceea ce priveste tarile care au un standard de viata oarecum asemanator cu al nostru. Acesta nu este, de exemplu, cazul in Sud-Est. Nu este deloc in interesul nostru sa introducem in Sud-Est acelasi standard de viata ca in Germania. Aceasta nu poate decat sa impiedice performanta economiei din regiune. Daca se discuta masuri pentru reconstructie dupa razboi, trebuie sa fie clar ce masuri imediate trebuie luate si cum arata mai tarziu masurile definitive.

O dificultate in planificare rezulta din aceea ca scopurile si deciziile Führerului nu sunt cunoscute inca si masurile militare impotriva Angliei nu sunt definitivate inca. Nu se poate spune inca daca Imperiul si influenta lui economica vor persista si in ce masura sau nu dupa caz. Reprezentantii ministerelor trebuie sa porneasca in cazul planificarii anterioare de la aceea ca economia englezeasca va persista intr-o forma oarecare pentru ca mai are influenta in orice caz in afara Europei. In caz ca aceasta conjunctura se modifica, trebuie sa se prelucreze dupa caz alte propuneri.

Problema principala: ordinea prioritara a necesitatilor

Problema principala trebuie sa se identifice in aceea ca dupa terminarea razboiului nu putem sa satisfacem imediat toate necesitatile popoarelor europene. Exista dupa incetarea animozitatilor o criza a materiilor prime, a alimentelor si furajelor. Trebuie sa se depaseasca aceasta criza prin masuri imediate. Daca criza este depasita repede, este posibil sa se anuleze rationalizarile actuale si sa se imblanzeasca reglementarile. Ca sarcina principala a planificarii trebuie vazuta stabilirea ordinii prioritare a necesitatilor economice in plan intern. In cazul in care aceasta ordine nu este stabilita si dorintele economice sunt lasate sa intre in coliziune unele cu altele fara control, vor aparea in scena vrand nevrand tensiunile, care s-au facut simtite in mod neplacut in 1938 si in prima parte a anului 1939. Este gresit sa presupunem ca economia de razboi nu mai are ce produce dupa razboi. Este cat se poate de sigur ca Germania trebuie sa isi mentina fortele armate la un nivel corespunzator. Aceasta presupune ca si pana acum ca fortele armate vor avea cerinte importante fata de industria de echipare. Pacea va avea ca urmare probabil in prima perioada doar o scadere a cererii de produse propriu zise de razboi. Nu se poate conta, insa, pe o slabire a ritmului in domeniu mai larg.

Germania poseda acum in Europa puterea de a impune o noua ordine a comertului in acord cu necesitatile ei. Vointa politica de a se folosi de aceasta putere este prezenta. De aici rezulta ca tarile trebuie sa se orienteze catre noi. Economia restului tarilor europene trebuie sa se ajusteze dupa necesitatile noastre. Nu se pot, insa, acoperi toate necesitatile noastre din spatiile europene. Bilantul de materii prime al Europei (fara Rusia si Italia) indica necesitati crescute de import daca se includ anumite parti ale Africii si Asiei (colonii) ca baza de acoperire. Printr-o intensificare a economiilor europene se poate diminua necesarul de importuri din zonele din afara Europei. Numai astfel putem sa ne recastigam libertatea economica. Pentru a ne recastiga nu doar libertatea economica, ci si a spori standardul de viata al muncitorilor germani ca tel special al Führerului, trebuie sa facem comert in vederea satisfacerii necesitatilor ce depasesc posibilitatile si cu tari din afara Europei. Aceasta se poate vedea in mod special in cazul uleiurilor minerale. Putem produce prin productia sintetica de uleiuri cantitati suficiente si pentru necesarul din vremurile de pace. Nu este, insa, necesar, dar e suficient ca cantitatile produse in Germania si transportate in zonele europene accesibile in vederea efortului de razboi sa fie indestulatoare. Restul cantitatilor de ulei pentru necesarul de pe timp de pace trebuie sa fie procurat pe calea comertului exterior.

VA URMA

1.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XX)

Publicat in 28 octombrie 2011 la 19:18

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

2.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (XIX)

Publicat in 26 octombrie 2011 la 13:42

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.