Reteaua Corect

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (III)

Scris de newsreporter in 07 octombrie 2011 la 17:53, in Politics. 57 vizualizari Intra in discutie TaguriHitler, inventie, statele unite ale europei shortlinkhttp://crct.ro/ngtJ

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Sursa imagine: Wikipedia

Similitudinile cu noul concept lansat de Germania, la capatul primei recesiuni, sunt izbitoare. In acest context, reputatul analist pune in discutie cateva teze, lansate in aceasta dezbatere legata de Statele Unite ale Europei de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Publicam, intr-un scurt serial, acest demers extrem de interesant al domnului Radu Golban, dupa care vom posta, tot intr-un serial, si cele mai importante documente ale Reich-ului nazist, legate de aceasta tema a Statelor Unite ale Europei.

„Cum a fost continuat planul lui Ribbentrop? A avut el vreo continuitate in gandirea si strategia politico-economica germana, dupa incheierea razboiului? Sunteti de parere ca exista vreo legatura intre planurile mai mult sau mai putin publice ale Germaniei de azi si ceea ce preconiza Ribbentrop in 1943? Ce rol, credeti ca ar fi avut Romania in constructia politica imaginata de Ribbentrop si ce rol credeti ca i s-ar atribui ei intr-un viitor stat european uni?

Nu putem specula daca exista vreo continuitate specifica a acestui plan cat analiza lista avantajelor unei asemenea uniuni infinitate in timp de criza prin instrumente propagandiste, comparand argumentele de atunci cu cele din zilele noastre. Ramane asadar la aprecierea oricui sa judece in ce masura strategia UE testeaza pozitiv la planul  elaborat de biroul de propaganda al lui J. v. Ribbentrop, condus de Karl Megerle. In ceea ce priveste crearea imaginii Germaniei ca o tara promovatoare a solidaritatii europene si sociale, a unei Europe tolerante si unite pentru a depasi particularismul national, dispusa sa asigure fiecarui popor un loc cuvenit in familia europeana, chiar se si pierde notiunea timpului. Intrebarea este, dece asemenea teluri nobile trebuie sa devine obiect propagandistic in timp de criza si dece nu pot constitui un obiectiv politic real fara a servi instaurarii unei hegemonii nefaste. Ribbentrop mentiona in mod special, ca un asemenea plan unificator nu are voie sa furnizeze detalii concrete despre functionarea politica si administrativa, iar cadrele avizate pentru negocierile Germaniei sa se limiteze doar la formulari generale, deoarece prelucrarea propagandista a Europei asigura o cedare a suveranitatii fara garantii politice. Ribbentrop era convins de afirmarea credibila a suveranitatii Romaniei pe plan extern, considerand-o indispensabila pentru o aderare la Uniunea Statelor Europene. Martin Bormann, seful cancelariei partidului national socialist, a declarat intr-un material de lucru intitulat "Fixarea obiectivelor nationaliste in Europa de Est" din 16.07.1941 ca politica Germanie fata de Romania trebuie pe prim plan sa evite orice fel de dusmanii, sugerand tarilor din estul Europei ca Germania ar avea doar de indeplinit un mandat. Totodata avertiza ca politica germana sa nu fie dependenta de bunul plac  al Romaniei. In principiu explica Bormann, "trebuie sa se procedeze astfel pentru a se imparti prajitura uriasa usor, in asa fel incat mai intai sa stapanim, apoi sa administram si in al treilea rand sa putem exploata. Si chiar daca este nevoie sa se amputeze niste teritorii, Germania sugera Bormann trebuie sa apara "in ochii populatiei ca cei care apara legalitatea si populatia."

Cum ar trebui sa se comporte Romania astazi in Europa?

Am putea fi tentati sa credem ca rolul Romaniei in Europa a fost rezervat de-a lungul timpului mereu de catre marile puteri europene (Anglia, Franta, Germania, Austro-Ungaria, Turcia), fara a avea insa un aport propriu. Romania de azi in UE este autista si ineficienta mereu lipsita de idei si proiecte specifice. In mod special Romania ar trebui sa promoveze interesul national, sa elaboreze planuri specifice Europei Centrale, de sud-est, a zonei Dunarii, a zonei Marii Negre, R. Moldova si Ucraina. Romania nu trebuie sa se avante in avansarea de proiecte ambitioase de construct European in continuarea unei idei de Reich (Precum a prezentato D. Patriciu). De preferat ar fi ca Romania sa-si defineasca precis pozitia si politicele in raport cu SUA, Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franta, lumea araba si restul lumii. Datorita amplasarii geografice si culturale ale tarii, Romania ar putea dobandi greutate politica regionala, inlocuind perspectiva uzuala de periferie a Europei cu cea de poarta intre orient si occident. Promovarea unei integrari regionale dupa model elvetian, care are la baza tocmai pastrarea suveranitatii cantoanelor in cadrul confederatie si intelegerea popoarelor bazata pe principiul democratiei directe ar fi un garant de stabilitate dar si de mentinere a statalitatii romanesti. 134 de ani de la independenta Romaniei doctrina de politica externa a ramas inca tributara conceptiilor arhaice, bine ancorata in modelul suzeranitatii, favorizand mereu o conducere straina in locul unei suveranitati veritabile. Oare cat de inutile au fost milioanele de victime in lupta pentru idependenta si libertate din moment ce presedintia se arata atat de darnica cu cel mai pretios bun politic - suveranitatea!”

 

1.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (II)

Publicat in 06 octombrie 2011 la 14:05

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

2.

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (I)

Publicat in 04 octombrie 2011 la 12:30

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.