Reteaua Corect

Statele Unite ale Europei, o inventie a lui Hitler (I)

Cunoscutul analist doctor Radu Golban face o descoperire extrem de interesanta. Si anume, ca primul proiect al Statelor Unite ale Europei a fost conceput sub regimul lui Hitler, Fuhrer-ul jucand un rol cheie.

Radu Golban Radu Golban

Similitudinile cu noul concept lansat de Germania, la capatul primei recesiuni, sunt izbitoare. In acest context, reputatul analist pune in discutie cateva teze, lansate in aceasta dezbatere legata de Statele Unite ale Europei de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Publicam, intr-un scurt serial, acest demers extrem de interesant al domnului Radu Golban, dupa care vom posta, tot intr-un serial, si cele mai importante documente ale Reich-ului nazist, legate de aceasta tema a Statelor Unite ale Europei. 

“Presedintele Romaniei a vorbit in august despre Statele Unite ale Europei, ca viitor posibil proiect politic pentru continentul nostru. Pe de alta parte, la intalnirea Sarkozy - Merkel tot din august, presed. francez a vorbit despre necesitatea unui "nou guvern economic" pentru Europa, fara a da detalii despre constituirea si functionarea acestuia. De unde vine de fapt, ideea acestor State Unite ale Europei in epoca moderna?

Ideea SUE, veche, revine in eforturile de a gasi o solutie potica pentru iesirea din criza economica statele periferice din UE sunt insa reticente, caci ar pierde din suveranitate  proiectul national-socialist privind Uniunea Statelor Europene se incadreaza in politica europeana de totdeauna a Germaniei, aparuta deja inaintea crearii statului german unificat si dezvoltata sub Bismarck, Republica de la Weimar, al treilea Reich, Germania divizata, Germania reunificata.

In primul rand este discutabil in ce masura un guvern economic al zonei euro infiintat doar de Germania si Franta ar putea fi cu adevarat european, deoarece exista pericolul ca vor tine cont mai degraba de interesele economice proprii. Atat istografia cat si vestitele instituii de studii europene au ignorat pana in prezent planurile Europei unite ale Germaniei national socialiste, stabilind dogmatic un moment fondator postbelic al uniunii in 1951. Ideea unitatii europene a constituit un element central al  propagandei national socialiste: Werner Daitz, economistul partidului national socialist recomanda in 1940, ca Germania trebuie sa fie precauta si sa nu spuna lucrurilor pe nume: "a se vorbi numai de Europa, deoarece conducerea Germaniei vine de la sine datorita greutatii politice, economice, culturale, tehnice si amplasarea geografica a acesteia."

Aceasta recomandare generala din cele mai intunecate timpuri ale Germaniei exemplifica in ciuda unei pozitii dominante in razboi a tarii, necesitatea discretiei in formularea ambitiilor hegemoniale. Concretizarea planurilor si a diferitelor tehnici de integrare a urmat la nivel ministerial in diverse grupuri de lucru printre cele mai complexe fiind formularea actului constitutiv a "Confederatiei Europene" din 1943 elaborat de Joachim von Ribbentrop, ultimul ministru de externe al Reichului. Iar Werner Daitz trateaza intr-un memorandum din 31 mai 1940, aspectele "privind instituirea unui comisariat economic pentru marele spatiu european", explicand ca pentru acest spatiu "este esential" o conducere germana. Printre publicatiile acestui expert se numara si "Carta Europei" din 1943 dar si planul de "Colaborare germano-franceza si colaborare europeana" din acelasi an etc. Deoarece aspectele tehnice si expertizele unificarii Europei au primat asupra simplei propagande dusmanoase national socialiste, nu cred ca putem intelege astazi Europa fara a cunoaste si mecanismul integrarii dincolo de aspiratii primare de unificare”.

 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.