Reteaua Corect
Stelian Tanase

Star Trek și Dan Barna

Sîmbata a avut loc un mini-congres USR. In sala 400 delegeti, la PSD au fost 4000. In 2019 ne-am obisnuit cu asemenea adunări unde se face si se drege, se iau decizii importante, se rafuiesc liderii de partid. Nu e de mirare, mizele sunt f. mari. Inaintea alegerilor, conclavurile isi impart puterea. De data asta cucurigu-gagu din tribul USR a fost Dan Barna, care a mesmerizat sala debitînd in fața delegaților – hipsteri, hastagisti, # – destule prostii într-un discurs dezlînat, fără cap și coada.

A fost cam ca la o bere in Centrul Istoric. Nu a fost propriu-zis un discurs politic, cu ținte, cu program, cu date calendaristice clare. Nu a fost nici un discurs mobilizator. Dan Barna a vorbit alandala despre tot felul de lucruri, incercînd sa se facă simpatic celor prezenți. A reusit – dovada, la vot a cistigat detașat. Barna a avut un discurs intr-un stil opus celui ținut de obicei de Liviu Dragnea, autoritar si mincinos. Barna a jucat rolul băiatului bun din poveste, căruia soacra ii dă bucuroasă fata. Să vedem ce iese de aici. Cum se va prezenta candidatul Barna la alegerile prezidentiale din noiembrie, Dacă trece, fireste, de Dacian Cioloș care vrea neapărat ori președinte ori premier. Altfel tușește.

UbarnaSR a fost o prezență pitoarească în Parlament in acești ani prin tot felul de happening-uri. Nu a făcut blaturi cu PSD. A devenit revelația alegerilor euro-parlamentare din 26 mai 2019. A bătut adesea PSD și a scos PNL din marile orașe, inclusiv București. Succesul sau se datoreste unui fapt – nu a fost niciodată la guvernare și numele lui nu este legat de scandaluri de coruptie, de afaceri, de atacuri impotriva justiției. Are un nume nepătat. Acest imens atu electoral va dispărea însă după 2020 cind probabil va face guvernul impreună cu alții. Orice guvernare dezamăgeste în raport cu promisiunile din campanie si se erodeaza – inevitabil. Mei este un factor – lumea cere azi o schimbare de generații. Vrea alte figuri pe scena politica. Cere un discurs proaspăt, pro-occidental care sa vorbească despre dezvoltare și viitor. Dintre toate partidele aflate in competiție in 2019/20 USR este cel mai apropiat de aceasta cerință. USR, pe scurt, e pe val.

ciolosPozitionarea lui este insă o reală problemă. USR e confuz ideologic – afirmă simpatii liberale, dar exprimă la ocazii clișee de stînga, uneori neo-marxiste. Este de fapt un partid de centru, care se vrea un catch-all-party, un partid pragmatic, care refuză alinierea ideologică stînga/dreapta. Pe culoarul pe care aleargă se află și PLUS-ul lui Dacian Ciolos, cu care are o relatie încurcată. Dacă nu o reglează în timp util îi va dauna la alegeri. În acest punct se decide dacă intră sau nu cu candidatul propriu în al doilea tur pentru Cotroceni. Marea sfidare pentru USR este însă confruntarea cu PNL, un partid mult mai mare, cu rețele in teritoriu, cu logistică și cu sute de mii de membri. Dar mai ales cu o mare experiență de campanie – începind chiar din 1990. Candidatul PNL, Klaus Iohannis, este puternic, clasat primul in toate sondajele. PNL are de asemenea o mașinărie de vot puternică și rodată. Ce șanse are realmente Barna sa treaca in turul doi? Dacă trece in turul doi ce face? Sansa lui aici e să ia voturile date de PSD, un partid care il detesta pe Iohannis si il prefera pe Barna. Dacă PSD nu-si trece candidatul in turul doi, acesta va fi tabloul…Dar voturile PSD sunt otrăvite și vor distruge USR…

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.