Reteaua Corect

Stamm și Kilian acuză încălcarea tratatului de pace între România și Aliați

Un reputat parlamentar elvețian și un fost judecător constituțional german atrag atenția asupra încălcării tratatului de pace între România și Aliați prin matrapazlâcurile politice.

Parlamentarul elvețian Luzi Stamm și fostul judecător constituțional german Profesor Dr. iur. Michael Kilian au lansat un semnal de alarmă asupra consecințelor juridice și politice antrenate în plan internațional de către autoritățile române, prin actul de reconstituire a ”moștenirii” unei organizații naziste.

Astfel,  România a reușit să genereze o situație unică în istoria mondială postbelică: aceea de a repune în toate drepturile o organizație național-socialistă, interzisă prin tratatele de pace care au pus capăt războiului, prin recunoașterea calității de succesor al Grupului Etnic German în favoarea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Cei doi experți internaționali și-au exprimat pozițiile cu privire la acest subiect ca o primă reacție la procesul intentat de FDGR cunoscutului politolog și economist român Radu Golban, pentru afirmațiile exprimate în spațiul public potrivit cărora retrocedarea bunurilor confiscate unei organizaţii naziste echivalează cu reînfiinţarea sa.

”Prin procedurile de după 2007, din punctul de vedere faptic, s-a readus la viață <Grupul Etnic German> și s-au reacceptat raporturile anterioare de proprietate”, a precizat parlamentarul elvețian Luzi Stamm.

Este prima dată când, sub sigiliul Parlamentului elvețian se fac afirmații atât de tranșante cu privire la încălcarea tratatelor de pace:  ”confirmarea succesiunii legale (n.r. de către instanță) cu privire la FDGR constituie din punct de vedere faptic abrogarea Tratatului de Pace de la Paris”, punctează Stamm, el însuși fost judecător.

Mai mult decât atât, reputatul jurist Michael Kilian argumentează că ”GEG era o corporație organizată de drept public, al cărei succesor legal și obligatoriu, în septembrie 1944, a fost statul român, ca urmare a îndeplinirii condiției de armistițiu. Astfel s-a stins această corporație. Patrimoniul ei a trecut în patrimoniul statului român și a fost consumat de acesta, fără înlocuire. Prin urmare, o succesiune legală din punct de vedere al dreptului public nu (mai) este posibilă, prin definiția acesteia. Lipsește capacitatea succesiunii acestui patrimoniu, cât și starea de fapt a succesiunii (…) Prin urmare, efectul existent al dreptului internațional asupra tratatelor aliaților cu România din 1944 și 1947 exclud fără nici o compensare, o succesiune legală a patrimoniului GEG din 1940.”

Kilian subliniază în expertiză posibilele grave consecințe juridice, politice sau ideologice la nivel internațional ale actului de reconstituire a ”moștenirii” unei organizații naziste: ”deschiderea unei succesiuni legale ar fi contrare intenției și prin urmare spiritului ambelor contracte, în orice privință și anume nu numai din punct de vedere legal, ci și faptic, politic sau ideal.  Aceste consecințe sunt acoperite de efectul de radiere al tratatelor, (...) Aceasta rezultă atât din geneza contractelor (coaliția anti-hitler, înlăturarea regimului Antonescu, textele contractuale), cât și din textul clar al clauzelor (gramatica), sistematicii lor (locația în întregul text) și în special teleologiei lor (sensul și scopul: înlăturarea regimului național-socialist și efectele sale asupra statelor străine)”.

Concluziile expertului sunt extrem de tranșante și de clare: Statul actual, România este obligat din aceste motive, pentru a respinge orice impresie de nerespectare a dreptului internațional, să păstreze statul de drept, care include și statul de drept internațional și să dea minorității germane posibilitățile de a-și perpetua limba și cultra germană chiar și fără construirea unei succesiuni legale în sensul legal.

 

Gilda Popa

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.