Reteaua Corect

Stânga de la violență la infliltrare. Președinții Carter, Reagen, G.H. Bush

În anii 70 stânga evoluase cu noi organizații și strategii mai puțin vizibile, prin infliltrare și influență indirectă în timpul Președintelui J. Carter și cu prezența lui George Soros. Stânga în timpul Președintelui Ronald Reagan a adoptat o strategie „gradual-reformistă.” de, infiltrarea dar nu a prea activat, pe când radicalizarea în școli a fost reluată în timpul Președintelui G.H.Bush. Acesta a susținut o politică de "impăciuire" – ca de exemplu, stabilind o relație cordială cu Mihail Gorbaciov și o tendință globalistă, the New World Order.

Mișcarea stângii a progresat în 1970, când  s-a format mişcare socialistă New American Movement NAM și National Welfare Rights Organization, NWRO, fondatori fiind soții marxişti Richard Cloward şi Frances Fox Piven, care -  spre deosebine de revoluția violenta promovata de Alinsky sau Bill Ayres - urmăreau transformarea de la capitalism spre socialism în mod treptat. Strategia lor urmarea printre altele mărirea numărului de  imigranți, care urmau să depindă de ajutorul financiar al statului, iar cheltuiala întreținerii lor să depăşească bugetul alocat fiecărui stat. Astfel, Congresul cu sprijinul Partidului Democrat liberal, trebuia să influențeze propunerea și adoptarea de  legi care să garanteze suma federală pentru ajutoare date la celor 50 de State, iar ajutorul să devină o obligaţie federală constantă, astfel ca ajutoarele sociale să devină un drept cuvenit imigranților, care în consecință vor vota bineințeles cu Partidul Democrat și puteau contribui la schimbarea capitalismului în socialism.

Și, în 1971, Organizația NWRO a fost transformată de Wade Rathke în Asociation of Community organization for Reform Now, ACORN. Foștii fondatori NWRO, Richard Cloward şi Frances Fox Piven, au devenit consiglieri ACORN, care a continuat influențarea societatății americane în timpul Președintelui Obama și chiar după.

Tot în anii 70, în urma cererii și mișcării femeilor cu vederi liberale, Congresul a adoptat în 1971 un amendament - Equal Rights Amendment - să evidențieze dreptul de egalitate al femeilor, în ciuda faptului că Constituția se referă la toată populația  ”We the people  și Declarația de Independență asigură drepturi egale tuturor, fără a face excepții.

În plus, în 1973, tot la presiunea femeilor liberale, Curtea Supremă având majoritate liberală, a inventat de fapt un drept constituțional în renumita decizie Roe vs. Wade, în favoarea acceptării curetajelor. Acest caz a fost o victorie a acestor femei, care au reușit astfel să distrugă valorile existente religioase ale evangheliștilor și catolicilor. Atunci Biserica Catolică a pornit mișcarea”dreptul la viață,” susținută de Marea Majoritate a populației.

In 1977, a urmat președintele democrat Jimmy Carter. Din nou Stanley Kurtz dă detalii în Radical-in-Chief: Barack Obama and the untold story of American socialism, despre Carter și al său „War on Poverty,” când activiștii liberalii acţionau prin Volunteers in Service to America, VISTA (Voluntari în Serviciul Americii). De asemena, Stanley Kurtz informează cu privire la ACORN (succesoarea organizației NWRO a soților Cloward și Fox Piven, (care nu a putut funcționa si în timpul lui Richard Nixon) că a fost reanimată sub Carter. Trebuie știut că ACORN, pe lângă Project Vote (activitate legată de alegeri) era preocupată de slăbirea sistemului bancar capitalist prin multiplicarea acordării de împrumuturi ipotecare fără acoperire financiară după adoptarea în 1977 a Actului de Reinvestiţii al Comunităţii aprobat de Carter, care depăşeau instrucţiunile în curs ale băncilor.

Înainte de a continua evoluția stângii, îl prezint acum pe autorul  David Horovitz,  o personalitate anti-stânga-progresistă, născut în 1939 în statul New York, din părinți membrii ai Partidului Comunist American.  În baza experienței avute în anii 60 cu miscarea pro-pace și Panterele Negre, David, dezamăgit de cele constatate ulterior, în 1984 a devenit membru în Partidul Republican. Pe măsură trecerii timpului, el a fost recunoscut ca cel mai conservator commentator, unul care cunoaștea cum funcționează sistemul social-comunist. 

Tot în timpul Președintelui Carter a apărut George Soros un evreu ungur nascut in 1930, o personalitate cu dorința de schimbare a sistemului capitalist American în socialism, Acesta, după cum arată David Horowitz în volumul 7 al The Black Book of the American Left,  a lucrat pentru un oficial fascist preocupat cu confiscarea proprietăților evreilor, cei trimiși spre moarte la diversele lagăre de concentrare. După război Soros a plecat la Londra, studiind la London School of Economics ingineria socială în vederea perfecționării societății. La Londra a lucrat la o firmă de investitii și ulterior a ajuns la New York, unde a făcut o avere considerabilă. În timpul Președintelui Jimmy Carter, în 1979, Soros conducea fondul The Quantum Fund, cât și o serie de fundații în Europa de Est și Asia Centrală.

 Când a venit la putere Președintele Ronald Reagan - republican convins și mare anti-comunis, susținând Războiul Rece, el fiind arhitectul căderii Uniunii Sovietice și demonstrând că ideologia economică comunistă nu funcționează -  sub conducerea sa mișcarea de stânga a optat pentru altă ajustare. Astfel, S. Kurtz arată cum în anii 80, membrii NAM s-au unit cu cei ai DSOC a lui M. Harrington, formând organizaţia Democratic Socialists of America DSA, care și ea promova doar  o strategie gradual-reformistă. Strategia lui Harrington era infiltrarea a noi membrii cu vederi de stânga în Partidul Democrat să poată influența cu ideile lor pe ceilalți membrii ai Partidului. Tot datorită lui Reagan, activitatea ACORN organizația preocupată cu Project Vote, (manipularea voturilor) și cu influențarea acordării de împrumuturi celor fără acoperire financiară - a dispărut. In plus, Ronald Reagan a concediat sindicaliștii socialiști recalcitranţi ai controlului aerian de la Professional Air Traffic Controllers Organization, PATCO (Organizaţia Controlorilor Profesionişti ai Traficului Aerian), după amenințările și greva declanşată de liderii lor.

George Herbert W. Busha urmează Președintelui Ronald Reagan.  Educat la Universitatea Yale, fost Ambasador numit de Nixon la ONU, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii CIA, ambasador în China și Vice Președinte. Ca Președinte i-a fost apreciată decența, leialitatea și patriotismul. Cu toate că a susținut rugăciunea în școli, dreptul de a poseda arme și  a fost contra exprimării „politically correct”  totuși în impul mandatului său presa și universitpțile s-au radicalizat într-atât, încât istoria americană era privită atunci în unele școli ca o poveste despre exploatarea Afro-Americanilor.

G.H. Bush a preluat puterea exact când Războiul Rece fusese câștigat cu succesul prăbușirii URSS datorită strategiei și determinării lui Ronald Reagan când Sovietele reprezentau pericol nuclear. După acestă victorie, când America rămăsese supraputerea cu cea mai puternică armată și prezență morală, atunci ar fi fost momentul încercării reformării Rusiei după ani de comunism. Atunci cred că era potrivit ca Bush să continue misiunea lui Reagan cu o nouă strategie care să marcheze schimbarea Uniunii Sovietice  cât și a țărilor fost satelite, ajutându-le să adopte reforme tocmai când acestea se aflau în cumpănă și aveau nevoie de sprijin și educare după ani de oprimare. 

Dar, spre deosebire de curajul lui Reagan, G.H. Bush nu s-a implicat, după prăbușirea URSS  să încerce schimbare sistemului economic în Rusia, temându-se probabil de forța ei nucleară în mâna unui guvern mai dubios, astfel preferând ca America să nu impună reforme interne. Ca urmare, evident că neo-comuniștii rămași la putere și ne pedepsiți pentru crimele săvârșite au devenit cu timpul capitaliști corupți.

Deci, după 1991, G.H. Bush  a susținut o politică de "impăciuire" – ca de exemplu, stabilind o relație cordială cu Mihail Gorbaciov, pe care l-a invitat, la 31 mai 1990, la Casa Albă.  Acest fapt mi-a amintit de invitația Președintelui Eisenhauer  către Nikita Hrusciov să viziteze în 1959 Washingtonul și ferma sa de la Gettysburg,  în timpul când atunci la București  ascultam cu familia mea radio Londra să vedem dacă America ne va scăpa de ocupația sovietică. In plus,  acest gen de politică lipsită de vederi pentru o strategie pe termen lung,  mi-a amintit și de generalii Eisenhower și Marshall care au refuzat propunerea lui Churchill și a generalului George  Patton - când armatele Americane și Engleze  erau încă prezente în Europa după învingerea Germaniei la 7  Mai 1945 - să oprească și gonească armatele sovietice din Europa de Est. Atunci ar fi fost momentul când America ar fi putut opri ocupația sovietică  a acestor țări, care a durat aproape o jumătate de secol.

Nu numai atât, dar după 1990, în contradicție cu Președintele Reagan,  H. Bush a favorizat o politică externă cu vederi internațional-globaliste, exprimându-și adeziunea la înfiinţarea unei mişcări New World Order (Noua Ordine a Lumii). Noua Ordineo formă de securitate globală a tuturor țărilor sub auspicile ONU (inclusiv fiind Rusia, care subjugase statele satelite). Aici mă refer la David Funderburk, fostul ambasador SUA la București, 1981-85, care în cartea Betrayal of America, vedea în această Nouă Ordine a Lumii sfârșitul suveranităţi americane. Sunt convinsă că dacă Ronald Reagan ar mai fi avut câțiva ani în Casa Albă, situația politicii externe americane după 1990 ar fi fost diferită.

(Capitolul al IV-lea din cartea „Evoluția mișcării de stânga în SUA și Donald Trump”, de Simona M. Vrăbiescu Kleckner)

Mai jos puteți accesa:

Capitolul 1

Capitolul 2

Capitolul 3

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.