Reteaua Corect

Sorin Ilieșiu, proiect pentru Parlamentul European

Social-democratul Sorin Ilieșiu le-a adresat președintelui PSD, Liviu Dragnea, președintelui Pro România, Victor Ponta și președintelui UNPR, Gabriel Oprea o scrisoare deschisă în care le cere să-l desemneze pe un loc fruntaș pe lista pentru europarlamentare, el prezentându-și cu acest prilej proiectul pentru Parlamentul European. Iată scrisoarea lui Sorin Ilieșiu:

SCRISOARE DESCHISĂ către Excelențele lor

 

D-lui LIVIU DRAGNEA, președintele Partidului Social Democrat

D-lui VICTOR PONTA, președintele Partidului Pro-România

D-lui GABRIEL OPREA, președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR)

 

 

Excelențele voastre,

 

Subsemnatul Sorin Ilieșiu, membru al PSD, fost senator între anii 2012-2016, mă adresez dvs întrucât sunteți lideri ai unor partide social-democrate. Vă solicit să analizați oportunitatea desemnării mele pe un loc fruntaș pe lista de candidați pentru alegerile europarlamentare a partidelor pe care le prezidați. Pentru ca acestea să obțină un scor cât mai bun, vă propun ca lista și ordinea numelor pe listă să fie stabilite pe baza unui sondaj de opinie în care electoratul să-și exprime părerea față de numele propuse. Ar putea fi astfel alcătuită lista optimă, inclusiv ordinea optimă a numelor pe listă. Evident, cei care doresc să candideze ar trebui să-și publice urgent proiectul pentru ca electoratul să voteze în cunoștință de cauză.

Iată ce voi face dacă voi fi membru al Parlamentului European (PE):

 

1. Voi acționa mai ales pentru binele României și al românilor, dar și pentru binele Uniunii Europene (UE) și al europenilor. Binele României depinde de cel al Uniunii, iar binele Uniunii depinde de cel al țărilor membre. Cheia cea mai sigură a acestui bine este social-democrația.

 

2. Voi face astfel încât România să aibă în UE statutul pe care-l merită. Nu poate exista coeziune europeană fără respect reciproc, fără moralitate şi fără memorie. Se cuvine ca cetățenii UE și liderii europeni în primul rînd să ştie că:

► românii au protejat sute de ani Europa occidentală de expansiunea otomană;

► armata română a nimicit în 1919 - la Budapesta - regimul bolșevic al lui Bela Kun care ameninţa întreaga Europă;

datorită României, al doilea război mondial a fost scurtat cu cel puțin 6 luni, salvându-se astfel viaţa a circa 7 milioane de oameni; armata română a jertfit pe frontul antinazist peste 100.000 de militari, România plasându-se în această privinţă pe locul 4 între naţiunile lumii, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi Marea Britanie;

► civilizaţia modernă și contemporană s-a dezvoltat inclusiv datorită unor români de valoare universală precum oamenii de cultură Brâncuși, Enescu, Blaga, Eliade, Ionesco, Cioran, Victor Brauner, Marcel Iancu, Paul Celan, Fondane (Fundoianu), Celibidache, Țuțea, Steinhardt, Noica, Arsenie Boca, Nichita Stănescu, Elie Wiesel; ...și precum oamenii de știință Vuia, Coandă, Babeş, Antipa, Racoviţă, Cantacuzino, Gh. Marinescu, Vasilescu-Karpen, Paulescu, Oberth, Stoilov, Hurmuzescu, Procopiu, Ştefania Mărăcineanu, Hulubei, Odobleja, Ana Aslan;

► românii au îndurat cel mai dur regim totalitar comunist din Europa postbelică, cu cel mai mare număr de victime raportat la numărul populației și cu cea mai cumplită poliție politică (Securitatea);

► românii au fost singurii europeni care în 1989 şi-au sacrificat viaţa pentru căderea totalitarismului comunist: în decembrie 1989 s-au înregistrat peste 1100 de morți și peste 3300 de răniți.

► niciun popor nu a luptat cu arma în mână în timpul comunismului aşa cum au făcut românii din 1945 până în 1962 când toți munţii României erau împânziţi cu grupuri de partizani - circa 1200 - care luptau împotriva armatei sovietice de ocupaţie şi a autorităţilor comuniste.  

Toate acestea trebuie cunoscute în UE și apreciate. Se cuvine ca poporul român să fie respectat pentru meritele sale, pentru lupta lui şi pentru suferinţa lui.

 

3. Voi acționa ca România să devină a șasea putere economică a UE, în prezent fiind a șasea țară din perspectiva al resurselor. Paradoxal, România (alături de Bulgaria) are cel mai scăzut nivel de trai dintre cele 28 de țări ale UE. Dar conform principiului solidarității, toate țările Uniunii ar trebui să aibă același nivel de trai.

 

4. Voi insista ca România să facă parte din Spațiul Schengen în acest an, și să adopte moneda Euro până în anul 2024.

 

5. Reprezentanții în PE a poporului român, cel mai religios popor din UE, au obligația morală de a propune sublinierea identității creştine a Europei în viitoarea Constituție a UE.

Iată ce spunea în acest sens Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2002: „Aportul decisiv al creştinismului şi al viziunii creştine asupra fiinţei umane, la istoria şi la cultura diferitelor ţări, face parte dintr-un tezaur comun şi, astfel, apare logic ca toate acestea să fie înscrise în Proiectul Constituţional... Trebuie ca în Constituţia Europeană să figureze o referinţă clară la Dumnezeu şi la credinţa creştină. Călugărul creștin ortodox Nicolae Steinhardt (care spunea despre sine „sunt sută-n sută evreu şi mie-n sută român”) afirma următoarele: „Crucea pentru creştin (şi să nu pierd prilejul de a repeta, orice om e creştin): simbolul interferenţei cerului cu pământul, al spiritului cu materia.”, „Pe Cruce, s-au unit Dumnezeirea cu omenirea.”, „Secolul al XX-lea a văzut /.../ toate fumurile iadului şi demenţei /.../. Prin urmare secolul al XX-lea e cel mai pregătit să devină creştin.

André Malraux, celebru scriitor și om politic francez al sec. XX, a spus că „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”.

România, cea mai religioasă țară din U.E., are datoria de a promova ideea că viitorul european și universal al umanității poate fi salvat prin religie. În ultimele două milenii, religia creștină a consacrat Europa ca cel mai înalt reper al civilizației.

 Înainte de instaurarea în România a comunismului ateu de către Uniunea Sovietică, pe stema României scria în limba latină „Nihil sine Deo” – „Nimic fără Dumnezeu”. Întrucât limba latină și credința creștină se află la temelia civilizației europene, voi propune ca deviza „Nihil sine Deo” să fie adoptată ca deviză a Uniunii Europene, inclusă în steagul UE și în emblemele instituțiilor ei, înscrisă pe bancnotele Euro și pe monedele Euro. Pe bancnotele de dolari americani scrie „In God we trust” – „Noi credem în Dumnezeu”. Datorită acestui crez SUA este de o sută de ani cel mai mai prosper și cel mai puternic stat? Și va mai fi cel puțin o sută de ani?

Credința în Dumnezeu ne poate salva de totalitarism întrucât e incompatibil cu Dumnezeu. Liderii totalitarismului comunist, fascist sau nazist, precum Marx, Engels, Troțki, Lenin, Stalin, Mao, Mussolini, Hitler, Goebbels, Kim Ir-sen, Pol Pot, nu credeau în Dumnezeu.

 

6. Voi solicita respectarea de către UE a articolului 3-(4) din Constituția României: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”; includerea unui articol similar în viitoarea Constituție a UE: „Pe teritoriul UE nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”

 

7. Voi propune conceperea de către UE, cu sprijinul SUA, a unui Plan de tip Marshall destinat redresării economice a fostelor țări comuniste din Europa pe care, după al doilea răzoi mondial, Marile Puteri occidentale le-au lăsat pradă totalitarismului comunist impus de Uniunea Sovietică: România, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Albania, Lituania, Estonia, Letonia. Marile Puteri, inclusiv SUA, au obligații morale uriașe față de aceste țări ale căror popoare au îndurat 45 de ani teroare, abuzuri, fărădelegi și crime comuniste. Preşedintele SUA George W. Bush a afirmat la Riga în 2005: „Acordul de la Yalta [din 1945] a continuat tradiţia nedreaptă a celui de la München [1938] şi a pactului Ribbentrop-Molotov [pactul Hitler-Stalin din 1939]. Încă o dată, când au negociat marile puteri, libertatea naţiunilor mici a fost oarecum neglijabilă. Totuşi, această încercare de a sacrifica libertatea de dragul stabilităţii a lăsat un întreg continent divizat şi instabil. Captivitatea a milioane de oameni din Europa Centrală şi de Est va rămâne în memorie ca una dintre cele mai mari nedreptăţi ale istoriei”.

Din cauza lipsei unui plan destinat redresării economice a fostelor țări comuniste - care ar fi trebuit inițiat de Marile Puteri în imediat după căderea comunismului -, acestea se confruntă azi cu sărăcia, corupția, scăderea natalității și, în mod fatal, cu emigrația în masă a populației.

 

8. Voi propune adoptarea unui proiect pentru exploatarea aurului din România din fonduri europene, în beneficiul exclusiv al României şi fără nici un risc de mediu. În ultimele sute de ani, aurul din Carpați a ajuns la Viena, la Budapesta sau la Moscova, dar azi trebuie să ajungă în Banca Naţională a României. Constituţia României ne obligă să exploatăm în interes naţional aurul, argintul şi metalele rare din subsolul ţării, să nu le înstrăinăm. Cităm din art. 135 şi 136: “Statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică.”, “Statul trebuie să asigure exploatarea resurselor naturale în concordanţă cu interesul naţional.”, “Bogăţiile de interes public ale subsolului (...) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.” Deci înstrăinarea aurului, argintului şi a metalelor rare din subsolul ţării e neconstituţională. Putem produce mai mult aur decât toată Europa la un loc. Valoarea celorlalte metale rare de la Roşia Montană (arseniu, teluriu, titan, molibden, vanadiu, cobalt, germaniu, galiu, seleniu, indiu, nichel, crom) este de patru ori mai mare decît valoarea aurului şi a argintului de acolo. Unele metale rare sunt mult mai valoroase decât aurul, fiind folosite în medicină, radioterapie, la fabricarea oţelurilor speciale, a semiconductoarelor, diodelor de comutaţie, celulelor fotoelectrice, detectoarelor de radiaţii, instrumentelor optice. Teluriul e folosit în construcţia navelor spaţiale şi a bombelor atomice. Deţinem al doilea zăcământ de teluriu din lume, primul fiind în China. Al nostru e la suprafaţă şi se exploatează uşor, în timp ce în China se află la adâncimi foarte mari. Metalele rare sunt foarte valoroase pentru că la nivel mondial se găsesc în cantităţi foarte mici. Nicăieri în lume nu există o concentraţie atât de mare de metale rare precum în România. Numai cele de la Roşia Montană valorează circa 54 de miliarde de dolari. Dacă regulile UE nu permit exploatarea metalelor preţioase şi a celor rare, regulile trebuie schimbate.

 

9. Voi insista ca UE să sprijine un proiect de prevenire a dispariției României ca țară și popor. Conform unui studiu ONU publicat în anul 2011, „România va fi printre primele 10 țări din lume care vor dispărea” dacă nu va crește rata natalității. Dar această estimare nu a ținut cont de emigrarea în masă a românilor. Iată câteva titluri din presa vremii: „Românii: pe ultimele locuri în lume la natalitate”, „România are a doua cea mai ridicată rată a mortalităţii din Uniunea Europeană”, „Românii – un popor pe cale de dispariție”, „Un sfert dintre emigranți au studii superioare”. Referitor la emigrarea în masă a românilor, iată o comparație zguduitoare: În cele două Războaie Mondiale cele mai ucigătoare din istorie –, România a pierdut în total 1.500.000 (!) de oameni, țara noastră situându-se ca număr de victime pe locul 9 la nivel mondial, la aceste războaie participând 61 de țări care cuprindeau trei sferturi din populația lumii. Dar dezastrul cauzat de Războaiele Mondiale e mult mai mic decât cel de azi care are loc pe timp de pace: emigrarea în masă a românilor, un exod fără precedent în istorie. În ultimii 10 ani, adică între anii 2007-2017, România a pierdut în urma emigrației 3.400.000 de români, adică peste dublu față de cât am pierdut în cele două Războaie Mondiale. Iar acest exod e cu atât mai devastator cu cât emigranții sunt tineri și deciși să nu se mai întoarcă.

În ultimii ani, România a înregistrat un record mondial sinistru: locul doi la emigrație, pe primul loc fiind sirienii care emigrează însă pentru a scăpa de urgia războiului. Românii emigrează pe timp de pace pentru a scăpa de urgia sărăciei și a corupției.

Știrile înfiorătoare nu se mai termină:Numărul celor care decid să plece din ţară crește în fiecare an cu 7%”, „Conform statisticilor Eurostat, în anul 2016 s-au născut pentru prima dată în istorie (!) mai mulţi copii români în diasporă decât în România”, „Exodul românilor confirmat: din 2007 până în 2017 au plecat din ţară 3.400.000 de români”, „În comunităţile de români din străinătate sunt înregistrați peste 4.500.000 de emigranți, dar mulți sunt neînregistrați”, …deci urgia reală e de fapt mai mare decât cea oficială. Pierdem oare definitiv cea mai mare bogăție a noastră, resursa umană?

Actuala devastare demografică a României e fără precedent în istorie: niciun popor nu a pierdut vreodată pe timp de pace 3.400.000 de oameni în doar 10 ani! La 1 iunie 2018 populația rezidentă a țării noastre era de cca 18.750.000. Să calculăm cât va fi populația României peste 50 de ani în situațiile în care: (a) natalitatea va continua să scadă la fel, (b) rata mortalității se va menține, (c) emigrarea va continua în același ritm, adică 3.400.000 de români la fiecare 10 ani, cu o creștere anuală de 7%. În aceste condiții peste 50 de ani numărul emigranților ar ajunge la 18.400.000, iar ținând cont și de scăderea natalității, peste 45 de ani România ar fi complet depopulată.

 

10. Voi propune integrarea în UE, cât mai curând posibil, a Republicii Moldova, a statelor din fosta Iugoslavie care încă nu fac parte din UE, precum și a Albaniei și a Ucrainei. Voi propune totodată conceperea unor programe economice și politice pentru a ajuta aceste state să îndeplinească cât mai curând posibil standardele de integrare.

 

11. Toți europarlamentarii români vor avea datoria de a susține integrarea în Uniunea Europeană cât mai curând posibil a Republicii Moldova și, atunci când va fi posibil, a Ucrainei, astfel încât România să se poată reunifica în cadrul UE cu Republica Moldova, sudul și nordul Basarabiei, ținutul Herței, nordul Bucovinei. Aceste teritorii sunt 100% românești și au aparținut românilor și înaintașilor de mii de ani. Așa cum, după căderea comunismului, a fost posibilă reunificarea Germaniei, trebuie să fie posibilă și reunificarea României. Există un singur drept internațional. În cazul Germaniei a fost respectat. Și în cazul României trebuie respectat. Parlamentul European trebuie să repare marile nedreptăți istorice cauzate de pactul criminal din anul 1939 semnat de Germania și Uniunea Sovietică. Ucraina ar trebui primită în UE numai cu condiția să cedeze teritoriile pe care le stăpânește nelegitim. Germania de azi, succesoarea Germaniei de ieri, trebuie să sprijine reunificarea României inclusiv din dorința de a-și condamna astfel moștenirea nazistă: pactul germano-sovietic inițiat de Germania care și-a luat ca „spațiu vital” două treimi din Polonia, dând la schimb Uniunii Sovietice estul Poloniei, țările balice și Basarabia, ca și cum acestea ar fi fost ale Germaniei.

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului şi 80 de ani de la semnarea la Moscova a pactului dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică (pactul Ribbentrop-Molotov) în urma căruia România a fost şi a rămas dezmembrată.

Acum zece ani, în 12 martie 2009, am adresat fostului Parlament European, Apelul pentru condamnarea în Parlamentul European a totalitarismului comunist şi pentru condamnarea Pactului Hitler-Stalin, apel semnat de 42 de organizaţii civice şi sindicale din România, precum și de peste 300 de personalități. În mod regretabil, apelul a fost ignorat, dar îl voi relua dacă voi fi europarlamentar.

 

12. Toți europarlamentarii ar trebui să susțină cel mai important proiect european: promovarea democrației, a păcii și prevenirea războiului; nu doar în Uniunea Europeană, ci în întreaga Europă. Acest proiect trebuie să facă imposibilă revenirea totalitarismului sub forma neo-nazismului, neo-fascismului, neo-comunismului sau a unui nou tip de totalitarism. Salvând Europa, salvăm umanitatea. De ce spun asta? Pentru că dincolo de meritele uriașe ale Europei în dezvoltarea civilizației în ultimele milenii, cele mai mari rele care au existat vreodată în istorie s-au născut în Europa. Dar nu în trecutul îndepărtat, ci foarte recent: mulți dintre noi am fost chiar victimele acestora. Comunismul, nazismul și fascismul, afirmate în Europa secolului XX, au reprezentat cele mai criminale regimuri politice din istorie, înregistrând recorduri sinistre: (a) ambele războaie mondiale s-au născut în Europa, al doilea fiind cel mai nimicitor care a existat vreodată: 60 de milioane de oameni au fost uciși; principala cauză a războiului a fost totalitarismul – nazist, comunist și fascist; (b) regimul comunist a fost conceput și instaurat în Europa iar apoi s-a extins la nivel mondial; în numele lui au fost uciși circa 100 de milioane de oameni; (c) genocidul etnic cu cel mai mare număr de victime din istorie a avut loc tot în Europa: circa șase milioane de evrei au fost uciși de regimul nazist din Germania.

Unul dintre marii gânditori ai omenirii, românul Emil Cioran, a spus: „Istoria universală nu e altceva decât o repetare de catastrofe în așteptarea unei catastrofe finale”. Reinstaurarea totalitarismului în Europa ar duce, 99%, la Al Treilea Război Mondial și la „catastrofa finală”.

Au trecut 74 de ani de la căderea nazismului și fascismului, și 30 de ani de la căderea comunismului, iar regimurile toalitare nu au fost condamnate așa cum ar fi trebuit. Ca urmare, partidele de extremă dreaptă câștigă din ce în ce mai mult teren în UE, mai ales în Germania, Austria și Franța. Europa riscă să recidiveze. Parcă și-a pierdut memoria și parcă e victima unei boli incurabile.

 

13.  Voi propune adoptarea în PE a Proiectului de lege pentru condamnarea crimelor regimurilor politice totalitare – comunismul, fascismul și nazismul – care s-au manifestat în țările UE. Proiectul va prevedea totodată cultivarea memoriei europene antitotalitare. Condamnarea regimurilor totalitare trebuie să se facă în baza unor Rapoarte de țară elaborate de Academiile de stat din țările care au îndurat regimuri totalitare. În baza acestor rapoarte se va putea elabora un Raport comun pentru condamnarea crimelor totalitarismului, raport care să fie adoptat în Parlamentul European. Proiectul de lege va prevedea totodată înființarea Muzeului Memoriei Europene Antitotalitare. Acesta ar putea avea sediul în România, întrucât poporul român a fost popor-martir al totalitarismului comunist european postbelic și totodată singurul popor din istorie care a îndurat patru regimuri totalitare consecutive: dictatura regală (1938-1940), guvernarea legionară (1940-1941), dictatura militară antonesciană (1941-1944) și dictatura comunistă (1945-1989).

 

14. Voi propune revenirea Marii Britanii în UE. Marea Britanie a respins mereu orice formă de totalitarism și a câștigat ambele Războaie Mondiale. E simbolul democrației, al libertății, al civilizației și al victoriei. Acum, când extrema dreaptă câștigă din ce în ce mai mult teren în UE, spiritul antitotalitar al Marii Britanii e mai necesar ca oricând. Marea Britanie poate contribui decisiv la echilibrul Uniunii, la justețea deciziilor ei, și poate asigura o relație privilegiată cu SUA. Marea Britanie și SUA pot salva UE de la un eșec care pare iminent.

 

15. Voi solicita elaborarea în procedură de urgență a unui proiect de creștere a natalității în Europa. Multe dintre popoarele europene se confruntă cu scăderea dramatică a natalității. În lipsa unui asemenea proiect, aceste popoare ar putea dispărea, iar Europa ar risca să-și piardă identitatea.

 

16. Voi propune elaborarea urgentă a unui proiect de parteneriat strategic, militar, științific, cultural și economic, între NATO, UE, SUA și Federația Rusă, un parteneriat pe termen lung și de maximă încredere astfel încât să fie evitată declanșarea unui război mondial. În acest caz, România ar deveni aproape sigur teatru de război. UE ar putea deveni o punte a pacificării relațiilor dintre SUA și Federația Rusă.

 

17. Voi propune adoptarea proiectului de înființare a Statelor Unite ale Europei (S.U.E.) în care toți cetățenii să aibă drepturi egale; cetățenii plătiți din bugetul Statelor Unite ale Europei să aibă salarii identice dacă prestează aceeași muncă, la fel de competent. În acest fel va putea fi oprită emigrarea zecilor de milioane de tineri dinspre estul UE spre vestul UE, precum și spre SUA, Canada și alte țări. Doar în acest fel va înceta depopularea Estului iar emigranții se vor întoarce acasă. Importul de materie cenușie dinspre Est spre Vest este imoral și incorect politic.

Statele Unite ale Europei ar trebui înființate la finalul viitorului mandat al PE, adică în anul 2024. Constituția viitoarelor State Unite ale Europei trebuie să prevadă, în primul rând, următoarele: (1) națiunile să-și păstreze identitatea națională, limba, religia și tradițiile; (2) să nu existe state privilegiate, singurul așa-zis privilegiu să fie datorat numărului de locuitori și celorlalte resurse ale statului respectiv; (3) limba oficială a fiecărui stat să fie limba națională alături de limba oficială comună care să fie limba engleză; (4) Președintele S.U.E. să fie ales prin vot direct de către cetățeni. Orice cetățean european să poată deveni Președinte al S.U.E. (să ne amintim că în mod similar, prin Constituția dată în anul 212 de împăratul roman Caracalla, toți locuitorii născuți liberi ai imperiului, inclusiv dacii cuceriți de Traian în anul 106, deveneau cetățeni romani cu drepturi depline și nelimitate; conform unor istorici, următorii împărați romani au fost de origine dacă: Regalianus - strănepotul lui Decebal, Aureolus - fost cioban în Carpați, Galerius, Maximinus Daia, Licinius și, conform unor dovezi pertinente, Constantin cel Mare, primul împărat roman creștin).

Consider că sediul Parlamentului Statelor Unite ale Europei s-ar cuveni să fie în cea mai mare clădire din Europa, adică în actualul sediu al Parlamentului României.

 

18. Voi propune dezbaterea oportunității înființării în viitor, ca o formă de exprimare politică a spiritului european extins la nivel mondial, a „Statelor Unite ale Europei și ale Americii” la care ar putea adera state europene precum Federația Rusă sau țări ale căror popoare sunt de origine preponderent europeană precum cele din America latină, Australia, Noua Zeelandă, Statul Israel (care are o foarte importantă diasporă în Europa și în America), dar și alte state care se regăsesc în spiritul european. Realizarea unui asemenea proiect ar reprezenta o încununare a istoriei milenare a spiritului universal al Europei.

 

*

În mod suplimentar față de ideile prezentate mai sus, iată câteva argumente pentru care cred că prezența mea pe un loc fruntaș pe lista unui partid social-democrat, ar fi apreciată de electorat:

 

1. Beneficiez de notorietate pozitivă. Sunt perceput ca om de cultură, ca „intelectual public”, ca cel mai eficient reprezentant al societății civile între anii 1990-2012.

 

2. Notorietatea mea e datorată inclusiv faptului că în ultimii 15 ani am participat la peste 1.000 de dezbateri politice la posturi TV de audiență națională.

 

3. Nu am avut și nu am dosar penal. Singurul proces juridic pe care l-am avut a fost cel contrafăcut probabil la ordinul fostului președinte al României Traian Băsescu, pentru că în iunie 2011 îi cerusem demisia cu argumente zdrobitoare. Ca pedeapsă, am fost declarat pe nedrept „incompatibil”, dar am câștigat procesul atât la Curtea de Apel București cât și la Înalta Curte.

 

4. Am fost șef de promoție la liceu și la facultate. Sunt profesor universitar la Facultatea de Film a U.N.A.T.C. „I.L.Caragiale” - București. Am obținut titlul de Doctor cu aprecierea superlativă „Magna cum laude”. Am scris câteva cărți. Filmele documentare realizate de mine au fost distinse cu numeroase premii naționale și au fost difuzate de multe ori: „Piața Universității – România” (în colab. cu Stere Gulea și V. Drăgan), „Petre Țuțea – Emil Cioran” (în colab. cu G. Liiceanu), „Monarhia salvează România!” (comentariul: academician Dinu C. Giurescu, G. Liiceanu), „Aurolac” (în colab. cu I. Groșan; Premiul de Aur la Tokyo, 1999), „Regina Maria” (cu Maia Morgenstern), „Apocalipsa după Cioran” (în colab. cu G. Liiceanu), prezentat la Paris, New York, Madrid, Berlin, Stockholm, Budapesta, Praga, Viena, Bruxelles.

 

5. În anul 2005 am scris „Proclamația pentru România” publicată în 30 apr. 2005 pe prima pagină a ziarului “Ziua” – director Sorin Roșca-Stănescu. Citez primul punct al Proclamației: Având în vedere că România a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, ea fiind singura ţară în care înlăturarea comunismului s-a făcut cu vărsare de sânge, România trebuie să fie prima ţară în care să aibă loc Procesul Comunismului. Propunem condamnarea tuturor crimelor, ororilor şi abuzurilor comise de regimul comunist; condamnarea celor mai multe dintre acestea ar trebui să fie exclusiv morală, în spiritul iertării creştine şi al reconcilierii naţionale.” Ca reacție, președintele României T. Băsescu a spus că nu poate condamna crimele comunismului întrucât „nu mai sunt dovezi și nu există un raport al acestora”. Ca urmare, am redactat de unul singur un Raport-rechizitoriu pentru condamnarea crimelor comunismului, publicat parțial de BBC-Romania (5 oct. 2005), și integral de ziarul “Ziua” (24-26 oct. 2005). În dec. 2006 președintele României a condamnat crimele comunismului, dar, din păcate, a fost o condamnare „de mucava”, contestată pe bună dreptate.

 

6. În 2006 am scris Apelul pentru condamnarea internaţională a crimelor comunismului, semnat de sute de personalităţi din țară și din afara țării, precum Monica Lovinescu – eroină a luptei antitotalitare, Stéphane Courtois – cel mai apreciat istoric al comunismului mondial, Vladimir Bukovsky – simbol al anticomunismului rus, André Glucksmann – celebru  filozof francez, Alexander Litvinenko – disident al fostului KGB („Revista 22” a GDS, 22 dec. 2006).

 

7. În sept. 2015, Senatul României a adoptat cu o majoritate masivă „Proiectul de lege inițiat de subsemnatul pentru condamnarea totalitarismului şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare”. Proiectul prevede inclusiv înființarea în Bucureşti, sub egida Academiei Române, a Muzeului Memoriei Naționale Antitotalitare care va prezenta cele patru regimuri totalitare din România anilor 1938-1989: dictatura regelui Carol al II-lea, guvernarea legionară, dictatura militară antonesciană, și, mai ales, dictatura comunistă. Camera Deputaților este decizională. Domnule președinte Liviu Dragnea, stă în puterea dvs să demonstrați că sunteți un politician antitotalitar luând decizia politică a adoptării acestui proiect apreciat inclusiv de președintele Academiei Române, eminentul istoric și patriot Ioan-Aurel Pop. Citez din cele declarate de Excelența Sa: Nu cred că această condamnare ar fi tardivă (...) Este vorba aici despre o chestiune de demnitate colectivă românească, de demnitate naţională. (...) Paradoxal, actele de acest fel, deşi neagă ceva, conduc la mari afirmaţii colective, la renaşteri, la infuzii de speranţă şi de optimism. (...) Academia Română este cel mai important for de cercetare şi de consacrare a va­lorilor intelectuale din această ţară.”

*

Am fost onorat cu DISTINCȚII precum: (1) În 2011: Diploma de Excelenţă şi placheta Personalitatea anului 2011 pentru o Românie Europeană” conferite de Fundaţia Eurolink – Casa Europei, distincţie acordată în alți ani unor personalităţi precum Mario Monti, Neelie Kroes, Călin Georgescu, Mugur Isărescu, IPS Ioan Robu, Mihai Tănăsescu, Mircea Coșea, Sorin Cîmpeanu.  (2) În 2010: Medalia Revoluţiei conferită de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989 – Timişoara, medalie acordată începând din 1990 unor personalităţi precum Papa Ioan Paul al II-lea, George Bush, Mihail Gorbaciov, Lech Walesa, Vaclav Havel, Doina Cornea, Ana Blandiana.

 

Iată câteva opinii despre subsemnatul:

ALEX. ŞTEFĂNESCU – eminent critic și istoric literar: „Sorin Ilieşiu este unul din puţinele nume fără pată din viaţa publică de azi. Reputaţia sa de om integru şi de artist demn, aflat de partea binelui, n-a fost şi nici nu poate fi pusă vreodată la îndoială. (...) Nu ştiu să se fi scris în ultimii ani fraze rechizitoriale mai tranşante şi mai expresive la adresa comunismului decât cele ale lui Sorin Ilieşiu. Numai Petre Ţuţea mai avea asemenea iluminări de justiţiar.” (2012)

MARIUS OPREA – istoric și scriitor: „Cine nu-l cunoaşte pe Sorin Ilieşiu? Cineast de mare valoare, de departe cea mai activă voce a societăţii civile, autor sau coautor al numeroase iniţiative civice, dintre care notabilă e aceea care a dus la condamnarea comunismului, Sorin Ilieşiu s-a dovedit pentru toţi cei ce îl cunosc şi un devotat prieten, un om pentru care dreptatea nu e un cuvânt, ci un scop.” (2012)

LUCIA HOSSU LONGIN: „Sorin Ilieşiu e un luptător neînfricat pentru adevăr (...). Această integritate morală e o calitate rară la intelectualul român. Lucid, neînfricat, independent, Sorin Ilieşiu rămâne un luptător de neclintit de pe poziţiile sale.” (2012)

Academician NICOLAE DABIJA: „Ceea ce face Sorin Ilieşiu seamănă cu o operaţie pe cord deschis, fără anestezie. El spune adevărul întreg. (...) Sorin Ilieşiu vine să ne atenţioneze: nu există infern cu faţă umană, nu credeţi în religia răului, nu credeţi în “adevărurile” care spun numai minciuni.” (2012)

BEDROS HORASANGIAN – scriitor: „Mai există şi oameni ca Sorin Ilieşiu. Care nu cedează, oricât de singur ar rămâne. Mai există spirite care chiar cred în etică, adevăr, dreptate, libertate de expresie.” (2012)

Academician MIHAI ŞORA: „Pe D-l Sorin Ilieşiu îl cunosc de aproape un sfert de secol: un om serios, consecvent, integru, având convingeri temeinice, – un om pe care te poţi baza. Socotesc că, orice funcţie ar îndeplini, îşi va lua sarcina foarte în serios, iar lucrul pe care-l va fi început îl va duce până la capăt” (2010)

RADU F. ALEXANDRU – scriitor și politician liberal: „Opţiunea, atitudinea lui Ilieşiu este implacabilă şi impecabilă, din punct de vedere al mobilizării, al credinţei cu care, de multe ori singur, duce o bătălie pe care, în condiţii normale, ar fi trebuit să şi-o asume întreaga naţiune.” (2012)

 

Cu încredere,

Prof. Univ. Dr. SORIN ILIEȘIU – membru PSD, senator de Sibiu între anii 2012-2016

 

București, 5 martie 2019

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.