Reteaua Corect

SONDAJE | An de coșmar pentru 'dreapta': Evoluția din 2021 a partidelor parlamentare

Scris de newsreporter in 02 ianuarie 2022 la 11:08, in Politics. 422 vizualizari Intra in discutie Taguri2021, aur, dreapta, partid, PNL, PSD, sondaj, USR shortlinkhttp://crct.ro/nyWt

Anul 2021 a fost unul de coșmar pentru partidele pretins de dreapta din Parlamentul României: PNL și USR. Marele câștigător al „bătăliei sondajelor” în anul care a trecut a fost PSD, însă și AUR și-a consolidat poziția, printr-o opoziție stridentă la măsurile din pandemie, relatează Știripesurse.

Graficul de mai jos, realizat pe baza cercetărilor sociologice ale Centrului de Sociologice Urbană și Regională - CURS în 2021, dezvăluie modificări radicale în preferințele electoratului de-a lungul anului precedent.

Pe de o parte, partidele aflate în coaliția de guvernare după alegerile parlamentare - PNL și USR - s-au „erodat” rapid în primele luni, pe fondul crizei sanitare și a crizei prețurilor. Concomitent, partidele de opoziție - PSD și AUR - au crescut brusc, după care s-au stabilizat.

Criza politică din lunile septembrie-octombrie a lovit în continuare în PNL și USR, liberalii ajungând sub 20% în preferințele electoratului, în vreme ce USR se îndreaptă spre 10%. La fel ca la începutul anului, scăderea PNL și USR a coincis cu o creștere a popularității PSD și AUR, cu social-democrații îndreptându-se spre 40%, iar AUR spre 15%.

Formarea noii coaliții PSD-PNL-UDMR a dus la o stabilizare a electoratului PSD și PNL, cu liberalii care și-au oprit scăderea și cu social-democrații care dau primele semne că încep un proces natural de „erodare” la guvernare.

Tendința de creștere a AUR se păstrează, formațiunea fiind practic singura care are un discurs asumat anti-certificat COVID și anti-restricții. În schimb, AUR nu reușește să-și revină după ieșirea de la guvernare, mesajele partidului beneficiind de o acoperire palidă în mass media.

Evoluțiile din 2022, un an fără alegeri, depind în principal de capacitatea noului guvern de a „livra” măsurile promise și de a determina o creștere reală a nivelului de trai. PSD reușește să domine mediatic actuala coaliție de guvernare, însă acest lucru ar putea însemna și un dezavantaj în cazul unui eșec guvernamental. Și soarta PNL depinde însă de succesul Guvernului Ciucă, o eventuală rupere a coaliției având potențialul de a scinda partidul.

content-image

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.