Reteaua Corect

Sondaj: Dreapta, noua modă politică europeană

Opinia publică din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie se plasează tot mai majoritar către dreapta, conform unei cercetări publicate marţi de Fundaţia pentru inovaţie politică (Fondapol), efectuată exclusiv în aceste patru ţări şi rezumată de France Presse, relatează Știripesurse.

''Autopoziţionarea politică pe o axă stânga-dreapta relevă o basculare către dreapta a electoratelor europene. (...) Puternice curente de dreapta acţionează în Franţa'', unde procentul electoratului care se situează la dreapta eşichierului politic a crescut continuu, de la 33% în 2017 la 38% în 2021, arată studiul. În acelaşi interval de timp, procentul francezilor de stânga a scăzut uşor, de la 25% la 24%, scrie agerpres.ro.

Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa ''întrebarea este dacă de această realiniere către dreapta va profita o dreaptă care să guverneze sau extrema dreaptă'', menţionează Fondapol în concluziile cercetării, ai cărei autori consideră că ea ilustrează ''constatarea eşecului stângii'' în Europa.

Deplasarea societăţii către dreapta ''se bazează aici pe asimilarea valorilor şi culturii dreptei, inclusiv naţionalismul prin chestiunea identitară, liberalismul economic şi liberalismul politic corelat cu individualismul'', mai remarcă autorii.

De pildă, în chestiunea migraţiei, 63% dintre francezii intervievaţi s-au declarat împotriva deschiderii faţă de migranţi şi 62% cred că Islamul ''reprezintă o ameninţare'' pentru Franţa, temere împărtăşită de 81% dintre simpatizanţii dreptei şi de 45% dintre cei ai stângii.

La scară europeană, această ''basculare'' către dreapta este prezentă în fiecare dintre ţările studiate. Astfel, de dreapta se declară 44% dintre italieni (31% de stânga), 40% dintre britanici (25% de stânga), 38% dintre francezi (24% de stânga) şi 36% dintre germani (26% de stânga).

Cercetarea a fost realizată în Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie prin intervievarea a 7.063 de persoane de către institutul de sondaje Opinion Way, în perioada 20 ianuarie - 10 februarie 2021.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.