Reteaua Corect

Soarta MCV s-ar putea decide azi la Bruxelles

Update 10.33: La Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) ar putea intra atât propunerea de aderare la Schengen a României, cât și ridicarea MCV pentru România, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Articol inițial: Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește astăzi la prânz urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României, au declarat pentru G4Media mai multe surse de la Bruxelles.

”Există varianta în care Colegiul Comisarilor să recomande într-o scrisoare adresată președintelui ridicarea MCV, adăugând o lungă listă de chestiuni pe care România le mai are de făcut. Nu va fi un CEC în alb. MCV va trebui ridicat, dar nu azi, încă nu suntem acolo”, ar fi declarat oficiali europeni la o întâlnire cu europarlamentarii români.

Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.

Autoritățile române insistă de ani buni pentru ridicarea MCV în cazul României, pe motiv că este un instrument discriminatoriu în raport cu alte state UE, care deși au probleme cu funcționarea justiției nu beneficiază de monitorizare.

Pe de altă parte, există un nou mecanism care monitorizează statul de drept în toate statele membre și condiționează fondurile europne de respectarea unor principii și valori precum indpendența justiției și libertatea presei. MCV s-ar suprapune peste acest mecanism care e mult mai eficient, dat fiind că are un instrument de sancționare eficientă a statelor care nu respectă statul de drept: blocarea fondurilor UE.

MCV a fost instituit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 și utilizat ca un instrument de monitorizarea  progreselor în reformarea justiției.

Context. Ridicarea MCV este dorită de autoritățile române și pentru a facilita aderarea la spațiul Schengen, dat fiind că Olanda a făcut o legătură directă între cele două dosare.

Premierul olandez Mark Rutte a menționat public că are în vedere rapoartele MCV atunci când vine vorba de acceptarea aderării României la Schengen.

El a spus într-un discurs în Parlamentul Olandei în 20 octombrie că ”nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen.

G4Media 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.