Reteaua Corect

Situație fără precedent în Israel

Coaliţia premierului israelian Benjamin Netanyahu a plonjat luni în haos, după ce protestele masive din timpul nopţii, după demiterea ministrului apărării, au sporit presiunea asupra guvernului pentru a opri planurile controversate de revizuire a sistemului judiciar al ţării, relatează Reuters şi presa locală, potrivit news.ro, citat de Știripesurse.

Zeci de mii de protestatari au revenit pe străzile din Tel Aviv şi Ierusalim, mulţi dintre ei fluturând steagurile israeliene, devenite un simbol a protestelor.

Poliţia estimează că 80.000 de persoane se adunaseră deja, luni după-amiază, în faţa Knessetului, pentru a protesta faţă de reforma judiciară a guvernului, în timp ce o contramanifestaţie a dreaptei, convocată ora 18.00, lua şi ea amploare. Organizatorii mitingului proguvernamental au pregătit autobuze care să aducă spre Ierusalim susţinători din întreaga ţară, inclusiv din numeroase colonii.

Multe figuri din guvern i-au îndemnat pe susţinătorii revizuirii sistemului judiciar să se adune în apropierea Knessetului, iar unii - inclusiv promotorul planului, parlamentarul Simcha Rothman, dar şi ministrul de finanţe, Bezalel Smotrich, un radical, spun că vor participa la miting.

Netanyahu trebuia să facă o declaraţie televizată luni dimineaţă în care să anunţe că planurile sale de reformare a justiţiei - despre care spune că sunt necesare pentru a restabili echilibrul în sistemul de guvernare, dar pe care criticii le consideră o ameninţare la adresa democraţiei - vor fi suspendate pentru o perioadă. Însă pe fondul informaţiilor conform cărora coaliţia sa naţionalist-religioasă riscă să se destrame, radicalii ameninţând că vor ieşi din guvern, declaraţia a fost amânată, iar Netanyahu s-a întâlnit cu şefii partidelor.

Între timp, în ţară au început să apară greve spontane. Plecările au fost suspendate la aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, principalele porturi urmau să intre în grevă, la fel sistemul medical, băncile şi magazinele s-au închis, iar protestatarii au început să se adune din nou în faţa Knessetului, parlamentul israelian, într-o atmosferă tensionată, în condiţiile în care conservatorii din guvern, la rândul lor, au cerut susţinătorilor să iasă în stradă la contramanifestaţii şi să le apere punctul de vedere.

NETANYAHU AVERTIZEAZĂ CĂ SUNT POSIBILE VIOLENŢE

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat în privinţa riscului de izbucnire a unor violenţe. El i-a îndemnat pe protestatari - de stânga şi de dreapta - să "dea dovadă de responsabilitate şi să nu acţioneze violent", potrivit unei postări pe Twitter. "Suntem fraţi", a adaugat Netanyahu.Tweetul său pare să răspundă însă temerilor legate de ciocniri violente, luni seară, la Ierusalim, între opozanţii şi susţinătorii revizuirii judiciare a guvernului.

Poliţia, inclusiv poliţia călare, a fost desfăşurată pe străzi şi este pregătită să intervină.

Scene tensionate au avut loc luni dimineaţă şi în Knesset, unde parlamentarii opoziţiei l-au atacat pe Simcha Rothman, preşedintele comisiei care a gestionat proiectul de lege controversat, strigându-i "Ruşine! Ruşine!" şi au comparat proiectul de lege cu acţiunile grupărilor militante islamiste care doresc distrugerea Israelului. "Legea este echilibrată şi bună pentru Israel", a replicat Rothman.

O moţiune de cenzură a opoziţiei a fost respinsă, dar, într-un semn al tensiunilor din cadrul înseşi coaliţiei de guvernare, ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben-Gvir, un politician controversat şi radical, a cerut ca revizuirea sistemului judiciar să continue, ameninţând că altfel partidul său iese de la guvernare. "Nu trebuie să oprim reforma sistemului judiciar şi nu trebuie să ne predăm în faţa anarhiei", a scris el pe Twitter.

În cursul serii sunt aşteptate la Ierusalim, în faţa Knessetului, contramanifestaţii ale susţinătorilor săi, dar nu numai. Şi alţi politicieni de dreapta, inclusiv din partidul lui Netanyahu, Likud, şi-au chemat susţinătorii să participe, la fel şi ultrareligioşii.

Presa locală spune că unii dintre apropiaţii premierului îl sfătuiesc să aştepte să vadă dacă mitingul de dreapta convocat pentru ora locală 18.00 (şi a României) la Ierusalim va avea o participare substanţială şi abia apoi să anunţe, eventual, suspendarea proiectului. Presa locală relatează însă că Netanyahu ar fi vorbit pe această temă şi cu Washingtonul şi ar fi promis că va suspenda proiectul.

APEL AL ŞEFULUI STATULUI MAJOR

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, cel care a coordonat legile pentru schimbarea sistemului judiciar, a declarat că în calitate de membru al partidului de guvernământ Likud, va respecta orice decizie la care va ajunge Netanyahu. "O situaţie în care fiecare face ce vrea este de natură să ducă la căderea instantanee a guvernului şi la prăbuşirea Likud", a avertizat el într-un comunicat. "Trebuie să ne străduim cu toţii să stabilizăm guvernul şi coaliţia", a punctat el.

Controversata reformă a sistemului judiciar şi efectele ei sociale l-au determinat inclusiv pe preşedintele ţării, Isaac Herzog, să aibă o intervenţie publică, un gest rar al şefului statului, al cărui rol este în mare parte ceremonial. "De dragul unităţii poporului israelian, de dragul responsabilităţii, vă cer să opriţi imediat procesul legislativ", a declarat preşedintele Isaac Herzog pe Twitter.

Aceste evoluţii intervin după o noapte dramatică de proteste în oraşele din Israel, după ce Netanyahu a anunţat, duminică seara, că l-a demis pe ministrul apărării, Yoav Gallant, pentru că acesta s-a opus planurilor sale de revizuire a sistemului judiciar şi îi ceruse să se oprească, avertizând că este ameninţată stabilitatea ţării prin divizarea societăţii.

Şeful Statului Major al armatei, generalul Herzi Halevi, a transmis luni o scrisoare publică adresată tuturor militarilor activi şi în rezervă, în care afirmă că Israelul "nu a mai cunoscut astfel de zile în care ameninţările externe să se combine cu o furtună internă".

Israelienii ies de zece săptămâni în stradă pentru a-i cere premierului Netanyahu - judecat pentru corupţie - să renunţe la preconizata reformă, iar protestelor li s-au alăturat inclusiv veterani ai armatei. În condiţiile în care armata israeliană îşi consolidează unităţile din Cisiordania ocupată, după un an de violenţe soldate cu moartea a peste 250 de palestinieni, inclusiv civili, şi a peste 40 de israelieni, îndepărtarea ministrului apărării a alimentat acuzaţiile că guvernul sacrifică interesul naţional pentru propriul interes.

"Acesta este un moment de responsabilitate", a arătat Herzi Halevi în contextul protestelor uriaşe la nivel naţional declanşate duminică seara după demiterea ministrului apărării Yoav Gallan. "Duşmanii noştri trebuie să ştie că stăm de pază şi că nimeni nu dezertează", a mai spus Halevi, adresându-se rezerviştilor care au ameninţat că nu vor mai răspunde chemării în serviciul militar. El a punctat că locul acţiunilor de protest este în sfera publică şi nu în cea militară.

Moneda naţională, shekelul, care a înregistrat oscilaţii mari în ultimele săptămâni, pe măsură ce turbulenţele politice au evoluat, a continuat să reacţioneze oscilent la aceste evoluţii politice.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.