Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Situație explozivă la CCR: Se va cere iar intervenția Comisiei de la Veneția?

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat azi decretul de numire în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de nouă ani care va începe la data de 9 iunie. Ea îl va înlocui la Curtea Constituţională pe judecătorul Petre Lăzăroiu. Numirea Siminei Tănăsescu, altminteri un excelent profesionist, este totuși în măsură să producă un conflict serios în interiorul CCR, prin prisma unor evenimente grave petrecute anul trecut.

Simina Tănăsescu, reamintim, a fost consilier prezidenţial și a demisionat în luna iunie 2018 din funcţia de consilier prezidenţial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Tănăsescu a fost acuzată, conform Mediafax, că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că „are o sarcină ingrată”, aceea de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

Petre Lăzăroiu afirmat atunci că, prin discuţia cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu despre revocarea sa din funcţie, este posibil să se fi dorit crearea unui conflict asupra mandatului său, ca să pună la îndoială decizia CCR care îl obliga pe Klaus Iohannis să o revoce pe din funcţia de procuror-şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi.
La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în discuţia pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, ea nu a reprezentat Preşedinţia română.

Problema care se ridică este, însă, alta.

În iunie, anul trecut, plenul CCR a decis cu majoritate de voturi sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu situația creată de Simina Tănăsescu, pe care înalții judecători au considerat-o inadmisibilă.
”Plenul Curții Constituționale, în data de 19 iunie 2018, a hotărât, cu majoritate de voturi, să informeze asupra unui nou demers îndreptat împotriva Curții Constituționale a României.
În fapt, în data de 14 iunie 2018, domnul judecător Petre Lăzăroiu a fost invitat la o întâlnire de către doamna Simina Tănăsescu, consilier prezidențial – Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională al Administrației Prezidențiale, care, după ce i-a spus că are o ”sarcină ingrată”, l-a avertizat că se fac presiuni pentru emiterea unui decret de revocare a sa din funcția de judecător
la Curtea Constituțională, întrucât, în opinia respectivelor persoane care s-au adresat în scris Președintelui în acest scop, mandatul său de 9 ani ar fi expirat. Deși, inițial, Președintele României a negat legătura sa cu această întâlnire, este de remarcat faptul că, din declarațiile sale ulterioare (din data de 19 iunie 2018), rezultă că domnia sa avea cunoștință despre această întâlnire și scopul său.
Această împrejurare îl îndreptățește pe domnul judecător Petre Lăzăroiu să resimtă asupra sa puternice presiuni, care se răsfrâng, însă, asupra activității Curții Constituționale și care urmăresc, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunțate de Curtea Constituțională în actuala sa componență(…)
Având în vedere cele anterior expuse, Curtea Constituțională a României învederează Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept noile acțiuni prin care se încearcă discreditarea instanței de contencios constituțional și, mai ales, a deciziilor pronunțate de aceasta, precum și presiunile la care sunt supuși membrii săi, afectând independența acestora și a Curții Constituționale, precum și însăși autoritatea instanței de contencios constituțional”se arăta în scrisoarea către Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția.

Misiunea lui Buquicchio a fost relativ ușoară: în răspunsul dat CCR pe 3 iulie, el a punctat închiderea conflictului prin demisia ulterioară sesizării comisiei a consilierului prezidențial.
De altfel, demisia Siminei Tănăsescu s-ar fi produs, conform mai multor surse, tocmai din cauza acestei sesizări care risca să-i creeze o problemă majoră lui Klaus Iohannis în cazul unui răspuns defavorabil al Comisiei.

Numai că decizia de azi a președintelui Iohannis de a o băga pe Simina Tănăsescu exact în instituția cu care s-a aflat în conflict, pînă la nivelul sesizării unui înalt for european, redeschide cazul și îi conferă o amploare maximă.
Rămîne de văzut ce atitudine vor adopta judecătorii CCR, dacă vor relua sesizarea Comisiei de la Veneția, ori dacă se vor resemna cu noua lor colegă împotriva căreia au dat, anul trecut, un vot în plen. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.