Reteaua Corect

Severin versus Romoșan

Scris de newsreporter in 08 martie 2021 la 10:39, in Politics. 402 vizualizari Intra in discutie Taguriadrian severin, Petru Romoşan, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nxuv

Lăsându-se utilizat ca o tribună liberă de exprimare a unor personalități autentice din viața noastră publică, CorectNews a publicat zilele trecute un editorial semnat de Petru Romoșan, în care la un moment dat acesta i-a adus acuzații lui Adrian Severin. În sensul că, sub mandatul său de ministru de Externe, în timpul administrației Constantinescu, România ar fi semnat pentru prima dată în istorie un document prin care, fără a fi primit vreun ultimatum în acest sens, a cedat în favoarea Ucrainei teritorii aparținând acestei țări. Astăzi, Adrian Severin răspunde în stilul său caustic acestei acuzații. Iată răspunsul lui Severin.

Bună ziua. 
Am rămas profund surprins de referirea la Tratatul cu Ucraina din articolul Dvs publicat azi în Corectnews sub titlul “Ucraina, un stat eșuat la frontiera de est a României?”
Puteți să îmi spuneți la ce teritorii românești cedate fără luptă în 1997 vă referiți? Eu știam că prin tratat am câștigat un teritoriu de zece mii de km pătrați în Marea Neagră. Fără tratat nu îi aveam. În schimb fără tratat nu intram în NATO și UE. 
Dacă aveți în minte cumva Bucovina de Nord și Basarabia de Sud, acelea erau pierdute prin tratatul de pace de la Paris, în 1946, după ce, în prealabil pierduserăm războiul. Când pierzi războaie pierzi și teritorii. 
Oricum, în tratat nu ne-am referit la acele teritorii, ci am recunoscut doar calitatea de succesor al Ucrainei față de URSS. Ceea ce și fără această recunoaștere se petrecea, întrucât erau aplicabile convențiile ONU în materie. 
Dacă URSS nu avea un drept valabil asupra unor teritorii moștenire de Ucraina, acestea pot fi revendicate și astăzi întrucât succesiunea conservă viciul, iar nu îl acoperă. 
Tratatele politice de bază au fost încheiate în contextul doctrinei Baladur, acceptată de toate fostele membre ale blocului sovietic. 
Normalizarea relațiilor României cu Ucraina era dorită de SUA și Canda, în mod special, dar nu și de Rusia. Aceasta nu voia să rămână singura care are un contencios de frontieră cu Ucraina. 
În acest context a fost realizată o operă de intoxicare și exploatare în orb a istoricului Florin Constantiniu care, de bună credință, fără să fi citit tratatul și bazându-se doar pe relatările unor jurnaliști, a formulat aprecieri negative lipsite de orice trimitere la text și orice bază științifică, la adresa tratatului. 
Constantiniu, pe care nu l-am consultat în prealabil cu privire la tratat, a fost contrazis de alți istorici importanți precumDinu Giurescu, Cristian Popișteanu și Alex Mihai Stoenescu, primii doi fiind informați de mine în legătură cu mersul negocierilor. Cu puțin timp înainte de a muri, Florin Constantiniu mi-a cerut scuze pentru eroarea comisă și a promis că o va corecta, explicându-mi că nu a putut-o face mai repede din cauza bolii de care suferea. Din păcate a murit înainte de a aduce corectura, iar cei interesați au profitat din plin de aceasta.
Memoriile ambasadorului american Alfred Moses, publicate și în România, fac multă lumină asupra contextului dramatic în care s-a semnat tratatul și a luptei date de noi pentru a obține cele mai favorabile condiții. 
De aceea citarea lui Constantiniu, care nu era impusă de analiza Dvs, este și surprinzătoare și dăunătoare. Sunt sigur că veți găsi o cale onorabilă pentru a corecta lucrurile.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.