Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Se schimba istoria statului Israel? Dar istoria lumii?

Barack Obama a facut o miscare istorica. E adevarat, o prima miscare. S-a pronuntat pentru un stat palestinian mai mare, care sa includa Cisiordania si Gaza. Este cea mai importanta lovitura, inca teoretica, pe care a primit-o statul Israel, cel putin din 1967 incoace. Daca declaratia lui Obama va fi urmata, asa cum este asteptat, de actiuni concrete in acest sens, se schimba multe. Se poate schimba cursul campaniei electorale din Statele Unite. Se schimba cu siguranta si polii de putere de la Tel Aviv. Se modifica sistemul de aliante politice din spatiul lumii arabe. Se schimba raportul dintre Statele Unite si lumea araba. Si, evident, raportul dintre Statele Unite si Israel. Cu alte cuvinte, se poate schimba totul.

Un bun prieten cu dubla cetatenie, israeliana si americana, care este ca un seismograf atunci cand sunt vizate raporturile dintre Statele Unite si Israel, m-a socat atunci cand, in urma cu circa trei saptamanai, si-a exprimat o nedumerire. Se intreba, intr-un mod extrem de insistent si elocvent, de ce oare evreii din Statele Unite au ajuns sa ii urasca pe evreii din Israel. Pentru mine era o intrebare absolut socanta. Cum adica? Cum ar fi posibil asa ceva? Oare nu importanta comunitate evreiasca din Statele Unite a fost si este cel mai important instrument de lobby, de PR, de propaganda si financiar pus in slujba statului Israel? Oare nu evreii americani sunt cei care au asigurat o punte extrem de eficienta si, pana in prezent, infailibila intre Washington si Tel Aviv? Cum ar fi posibil ca acesti oameni, grupati, sub aspect politic, atat in jurul republicanilor, cat si al democratilor, sa intoarca pur si simplu armele? Si impotriva cui? Impotriva fratilor lor de la Tel Aviv. Se poate intampla asta? “Orice se poate”, mi-a spus prietenul meu. “In politica, totul este posibil. Eu nu fac decat sa spun si sa ma mir de ceea ce observ. Cred ca politica administratiei americane se schimba in mod dramatic, in raport cu statul Israel”.

Si iata, prietenul meu a avut dreptate. Statele Unite, prin vocea Presedintelui Barack Obama, anunta o schimbare absolut dramatica in politica sa externa. O schimbare de natura sa il prabuseasca in alegeri, daca isi va pierde suportul comunitatii evreiesti care controleaza, in cea mai mare parte, sistemul bancar, sistemul de asigurari, presa si Hollywood-ul, care are o importanta extrem de mare in mecanismul de ajustare si de deformare a imaginii care intotdeauna functioneaza in politica Statelor Unite. Cand Barack Obama a facut acest enunt, banuiesc ca, in prealabil, s-a sfatuit cu cei mai importanti consilieri ai sai. Dintre care multi sunt evrei. Nu pot decat sa presupun ca are spatele acoperit, cel putin din directia comunitatatii evreiesti afiliate Partdiului Democrat. Dar cat de puternica este cealalta comunitate, cea afiliata Partidului Republican?

Acest meci se joaca si la Washington dar se joaca si la nivel planetar. Pentru ca pasul urmator este o reevaluare a politicilor externe in toate statele din zona. Si nu numai. Comunitatea europeana va reactiona si ea. La fel Rusia, India si China. Intr-unul dintre cele mai mici spatii geografice din lume se joaca una dintre cele mai importante carti politice ale acestui inceput de secol.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.