Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Se dau cap în cap? Sau dau din cap?

O întâlnire de o importanță crucială are loc între cancelarul Germaniei și țarul Rusiei. Agenda politică este încărcată. Explozivă chiar. Se discută despre poziția celor două state legat de Siria. De Iran. Dar, mai ales, despre faimoasa conductă de gaz Nord Stream 2. Încă nu s-a ajuns la niciun acord. Dar dacă se ajunge?

Să lăsăm pentru moment la o parte poziția celor două state față de tema iraniană. O temă lansată cu brutalitate de Donald Trump, după ce cele mai importate state ale lumii încheiaseră și parafeseră un acord cu Teheranul. Care a promis că nu se înarmează nuclear. Și, în schimb, gradual, urmau să i se ridice toate sancțiunile internaționale. Uniunea Europeană, ca și  Federația Rusă de altfel doresc menținerea acordului cu Iranul. Așa că Putin și Merkel vor cădea la înțelegere la acest capitol.

În ceea ce privește Siria, situația e mai nuanțată. Rusia susține pe față regimul Basshar al Assad, în timp ce, oficial, Uniunea Europeană condamnă acest regim. Nu se poate ajunge la un acord pe axa Moscova-Berlin decât dacă Merkel decide să-și tragă pe sfoară partenerii strategici.

Și acum să atacăm subiectul cu adevărat exploziv. Nord Stream 2. Este o magistrală de gaz care urmează să lege Federația Rusă de Germania, fără a trece prin Ucraina. Proiectul, odată realizat, va avea trei consecințe majore. 1). Ucraina este lăsată fără gaze naturale. La cheremul cui? 2). Berlinul va upgrada un avantaj uriaș, pe care  are asupra celorlalte state din Uniunea Europeană, în special din Europa de Sud-Est și Centrală. Până în prezent, lucrând mână în mână cu Putin, doamna Merkel a reușit, așa cum pe bună dreptate a explicat președintele Donald Trump, să tragă pe sfoară celelalte state europene. A obținut permanent în ultimii ani prețuri mult mai mici, diferența de factură achitând-o celelalte state UE, care le-au plătit rușilor la preț umflat. Germania și-a creat astfel un avantaj comercial necuvenit și incorect în raport cu partenerii din UE. Prin Nord Stream 2 își va consolida acest atu. Astfel, Berlinul dovedește lipsă de loialitate și chiar perfidie față de partenerii strategici oficiali. S-a creat cel puțin sub acest aspect, o axă de putere periculoasă Moscova-Berlin. 3). Nord Stream 2 îi va crea României o oportunitate. În sensul că România va putea vinde gaze Ucrainei, pentru a compensa embargoul rusesc, ceea ce îi va deschide Bucureștiului o uriașă piață de desfacere. Asta dacă România va avea ce să vândă. Conform legii, așa cum a ieșit ea din Camera Deputaților, nepromulgată încă de președinte, România devine un hub regional al comerțului cu gaze naturale, dar nu are prea mulți metri cubi de vândut. Gazul va fi vândut de către ce care îl exploatează, e adevărat însă, utilizând într-o oarecare măsură conducte românești. Ceea ce ne poate aduce un oarecare câștig. Marele câștig însă va fi în plan geostrategic. Pentru că în felul acesta devenim mai importanți ca stat. Iar suveranitatea noastră, cel puțin în raport cu Federația Rusă, nu neapărat și cu ceilalți, devine indispensabilă.

Statele Unite și statele Uniunii Europeane se vor poziționa cu certitudine în raport cu rezultatul negocierilor dintre cancelar și țar. Ar fi util, ar fi benefic, ar fi oportun ca și Bucureștiul să-și elaboreze o politică proprie de natură să reducă posibilele pierderi ale României și să ne aducă un profit.

Suntem la capătul unei lungi telenovele, în care personajele principale sunt Angela Merkel și Vladimir Putin. Și unul și altul și-au trăit cei mai frumoși ani ai tinereții în Dresda. Putin în calitate de ofițer KGB. Merkel, ceva mai tânără, ca odraslă de nomenclaturist est-german. Putin specializat în limba germană. Merkel specializată în limba rusă. Cei doi vorbesc unul cu altul în două limbi și, în același timp, într-o singură limbă. Și ambii încearcă să joace pe degete întreaga Europă.

Să încheie mai pe față, mai în secret, un nou pact Ribbentrop-Molotov.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.