Reteaua Corect

„Scutul european”, proiect din care România face parte, prinde contur

Scris de newsreporter in 29 martie 2023 la 11:41, in Politics. 351 vizualizari Intra in discutie Tagurigermania, românia, scutul european shortlinkhttp://crct.ro/nB60

Inițiativa, condusă de Germania, reunește alte 16 state: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria, relatează Defenceromania.

Începe să prindă contur Inițiativa European Air Shield care, condusă de Germania, reunește alte 16 state: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, Cehia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia și Ungaria.

După cum relatează ziarul Handelsblatt, scopul este „să avem sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă, medie și lungă, coordonate cât mai mult pentru a putea evita toate amenințările din aer, de la drone la rachete de croazieră și balistice”.

Potrivit celor comunicate de Ministerul German al Apărării, având în vedere capacitățile de rachete ale Rusiei, este „urgent să umplem rapid golurile” în protecția cerului europaen.

Negocierile „concrete” privind Scutul european sunt „deja în curs”.

Avantajele punerii la comun a sistemelor de apărare sunt majore, așa cum remarca un oficial din industria de armament, care explică faptul că „există economii importante” atunci când mai multe țări europene fac comenzi comune. Aceasta înseamnă că, cu cât rata de producție este mai mare, cu atât prețul este mai mic. În plus, statele implicate ar putea colabora în logistică și suport.

 

Arrow 3 - opțiunea pentru ”stratul superior”

Sistem israelian Arrow 3

După cum remarcă Handelsblatt, în centrul proiectului pentru apărarea comună antiaeriană se află posibila achiziție de către Germania a sistemului de apărare aeriană Arrow 3, produs de Israeli Aerospace Industries (IAI) împreună cu grupul american Boeing, care poate lovi rachete la o distanță de până la 2.400 de kilometri, la altitudini de peste 100 km.

Publicația notează că în timpul întâlnirii lor de la Berlin din 16 martie, cancelarul german Olaf Scholz a confirmat prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu interesul Germaniei de a cumpăra Arrow 3.

Germania are la dispoziție fondul special de 100 de miliarde de euro pentru forțele armate germane (Bundeswehr), din care se estimează că până la trei miliarde de euro ar fi dedicate achiziției acestui sistem Arrow 3 (Hetz 3 ).

Primele planuri de achiziții ce trebuie înaintate Comitetului de buget al Bundestagului ar trebui să fie gata în septembrie.

O alternativă ar fi sistemul antirachetă Thaad, fabricat de grupul aerospațial american Lockheed Martin, care este probabil mai scump decât Arrow 3.

 

Patriot, ales în detrimentul sistemului Samp/T (MAMBA),  rol central în combaterea rachetelor cu rază medie de acțiune

Lansator Patriot

Bundeswehr intenționează să folosească în continuare sistemul antirachetă Patriot (care poate lovi rachete la altitudini de maxim 24 de km), dezvoltat de SUA. Cu o cheltuială estimată la 1,2 miliarde de euro, guvernul german își propune să achiziționeze mai multe rachete pentru bateriile Patriot deja utilizate de Bundeswehr și pentru modernizarea acestora.

Iris-T completează Scutul european.

Lansator Iris-T/ Bundeswehr

Capabil să lovească ținte la o distanță de până la 40 de kilometri și la 20 de kilometri în altitudine, fiecare sistem Iris-T este echipat cu un radar, sistem de ghidare și cel puțin trei lansatoare, fiecare cu opt rachete care pot fi lansate secunde.

Defenceromania

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.