Reteaua Corect

Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, domnul Ludovic Orban

Societatea civila din Romania a luat cunostinta de ordonanta militara nr. 2 din 21 martie 2020 care completeaza masurile initiale de limitare a efectelor pandemiei in Romania.

Chiar daca ecourile acestui act normativ au fost favorabile, atat in ceea ce priveste reprezentantii partidelor politice din opozitie, cat si in ceea ce priveste mass-media, Fundatia Romana pentru Democratie prin Drept doreste sa va adreseze cateva propuneri, care vizeaza atat combaterea pandemiei cat si respectarea cadrului legislativ, care sa creeze conditiile refacerii rapide a vietii economice, sociale si politice din tara noastra.

 

In ceea ce priveste combaterea pandemiei, masurile stabilite prin ordonanta militara nr. 2/2020 vizeaza restrangerea la minim a contactelor sociale, ceea ce este o conditie necesara dar nu suficienta. Aceste masuri vin cu o intarziere de 30 de zile, nu este momentul sa discutam aici cine se face vinovat de intarzierea acestor masuri, dar ele nu pot stavili in acest moment explozia proliferarii Covid-19. 

 

In perioada 22 februarie-22 martie 2020, au intrat in tara, potrivit informatiilor din mass-media, circa 1 milion de cetateni romani, majoritatea din zona galbena de raspandire a virusului, care nu au fost testati si ale caror conditii de autoizolare nu au fost verificate de autoritati. Daca doar 5% din acestia au fost purtatori ai virusului, sanatosi sau nu, asta inseamna ca 20.000 persoane, care daca au avut un minim de 2 contacte, in urmatoarele doua saptamani au dus la aparitia a 40.000 purtatori. Autoritatile sanitare romanesti au efectuat doar 4.000 teste si au contractat recent inca 40.000, largind numarul de laboratoare de la 7 la 16. Chiar daca dam de-o parte acest calcul ipotetic, analizand datele furnizate de Ministerul Sanatatii, la 15 martie depasisem cu putin 100 de bolnavi iar la 21 martie aveam 367, adica o crestere de 4 ori intr-o saptamana. Aceasta inseamna ca in 2 saptamani, la 4 aprilie, vom avea de 16 ori mai multi. Dar peste alte 2 saptamani? Sunt oare masurile de izolare suficiente? Evident ca nu.

 

Domnule Prim-ministru, Romania trebuie sa primeasca realitatea in fata si sa ia masuri eficiente de combatere a pandemiei, dupa modelul Japoniei sau Chinei, tari care au repurtat o incontestabila victorie asupra coronavirusului.

 

Romania are in prezent circa 35.000 de paturi de spital, repartizate pentru toate specialitatile medicale, din care 2.000 de locuri in unitati ATI. Numarul locurilor de spitalizare este total insuficient, in conditiile in care in 5 sau 6 saptamani putem atinge nivelul Frantei sau Spaniei. Ce-i de facut? Solicitati consultanta de specialitate Japoniei sau Chinei, eventual si un credit rambursabil in 5 ani si construiti 5 spitale de campanie din panouri de aluminiu reciclabile cu minimum 2.000 locuri fiecare, doua in Bucuresti si cate unul la Iasi, Cluj si Timisoara, destinate exclusiv Covid-19, cu unitati ATI si aparatura aferenta, care ne-ar permite sa rezolvam cu succes toate cazurile pana in lunile septembrie-octombrie 2020, cand ar putea aparea primele vaccinuri. Un spital de campanie de acest tip poate fi construit in 10-15 zile.

 

Romania nu poate rezolva singura aceste probleme, in conditiile in care stocurile de medicamente si materiale sanitare, potrivit specialistilor Ministerului Sanatatii, sunt zero, iar izolarea prelungita excesiv nu face decat sa adanceasca prabusirea economica, fara a intarzia varful pandemiei.

 

Referitor la legalitatea starii de urgenta, va informam domnule Prim-ministru ca ordonanta de urgenta nr. 1/1999 este un act normativ desuet, incomplet si neconstitutional si aveti datoria de a lua masuri de modificare si completare a acestuia in regim de urgenta.

 

Astfel, potrivit art. 93(2) din Constitutia Romaniei, Parlamentul Romaniei se convoaca la instituirea starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acesteia. Care poate fi rolul Parlamentului dupa instituirea starii de urgenta? Evident, acela de garant al sistemului politic democratic al tarii, pozitie din care are datoria sa incuviinteze nu numai legalitatea si oportunitatea starii de urgenta ci si actele (ordonantele militare) emise de ministrul de interne si confirmate de Prim-ministru. Desi este in logica constitutionala, acest fapt nu rezulta din ordonanta de urgenta nr. 1/1999 si este de datoria Executivului sa completeze acest act normativ.

 

Nu se intelege de ce ministrul de interne, seful unui organ al administratiei publice civil, pe timp de pace, emite ordonante militare si nu ordonante pur si simplu. Starea de urgenta nu instituie un regim militarizat asa cum este cazul cu starea de asediu, unde ordonantele militare emise de ministrul apararii sunt justificate. Este o alta neconcordanta care trebuie rezolvata.

 

In sfarsit, domnul Prim-ministru, in functie de succesele in intarzierea efectelor grave ale pandemiei, limitati starea de urgenta care are efecte devastatoare si poate nerecuperabile asupra economiei romanesti.

 

 

 

Cu deosebita stima,

 

 

Pentru Consiliul Director al Fundatiei Romane pentru Democratie prin Drept,

 

 

Dan Hazaparu                                                                                                          Constantin Sima

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.