Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Schimbare majoră în discursul lui Iohannis. Blatul cu Dăncilă, tot mai fățiș

Discursul președintelui Klaus Iohannis de la Consiliul Național al PNL, de azi, marchează o stranie și bruscă schimbare de strategie, total împotriva cursului care ar fi fost asteptat înaintea reuniunii. De la promisiunile repetate că va răsturna actuala guvernare, Iohannis face un pas înapoi și vorbește de schimbări doar după alegerile parlamentare. Un mare serviciu făcut premierului Dăncilă.

În discursul din aprilie, cînd a anunțat oficial referendumul din 26 mai, Iohannis a transmis totodată mesajul eliminării PSD de la guvernare din chiar a doua zi după alegeri, dacă românii vor da un vot anti-PSD.
”Dacă românii vor veni la vot și vor spune că nu sunt de acord cu PSD, atunci noi avem un mandat să acționăm. Imediat, a doua zi!(…) De data asta, există șansa unei schimbări reale! Semnalul, dragii mei, se va da pe 26 mai la referendum și la europarlamentare”.
Românii au votat contra PSD, dar mișcarea lui Iohannis nu a mai venit.

Pe 28 iulie, după ultima ședință a CSAT, Iohannis revine cu un mesaj asemănător, în contextul scandalului de la Caracal:

”Cer Guvernului să ia măsuri acum, pentru că are pârghii, dacă mai are o minimă decență. Și le mai cer ceva celor de la PSD și ALDE – abrogarea modificărilor legislative aduse în ultimii doi ani legilor justiției și codurilor penale(…) Dacă nu o va face acest guvern, vă promit că voi strânge o nouă majoritate, după alegeri, care va face asta”.

Practic, s-ar spune că Iohannis reaprinde flacăra speranței pentru liberali ori useriști, promițînd eliminarea PSD de la guvernare imediat după prezidențiale.

Ei bine, astăzi, același Iohannis face o mișcare neașteptată, anunțînd în discursul din fața liberalilor o cu totul altă variantă:

”Vă asigur că voi construi o nouă majoritate, în urma votului dat de oameni, la alegerile parlamentare, fie că vor fi la termen sau anticipate(s.n.). O majoritate care să aibă în prim plan toate aceste priorități legate de normalizarea României, o majoritate care să fie pro-europeană și să susțină lupta împotriva corupției”.

Prin respectiva formulare și ferindu-se de asumarea vreunui rol în provocarea anticipatelor, putem concluziona că Iohannis pune capăt oficial discuțiilor despre scoaterea PSD din ecuația guvernamentală pînă la finele anului 2020.

De ce ar stinge Iohannis atît de brutal speranțele PNL de a ajunge cît mai curînd la guvernare și încă într-un discurs rostit direct, chiar în fața lor?
Cumva pentru că perspectiva rămînerii la putere pînă la capătul mandatului guvernamental îl face pe Iohannis mai dezirabil pentru pesediști în raport cu mult mai radicalul Dan Barna?
Cel care, reamintim, spune acum nu multe zile, la Realitatea TV, „Există în Parlament instrumentul moţiunii de cenzură.(…) Evident, provocarea viitorului preşedinte va fi aceea de a contribui în măsura competenţelor pe care le are la generarea unei majorităţi în Parlament care să ducă la căderea acestui Guvern, pentru că unu: nu există soluţie decât cea legală şi paşnică de a scăpa de acest guvern. Asta am spus: în măsura în care reuşim să generăm alegeri anticipate, lucrurile vor fi foarte clare şi ar un beneficiu pentru România să evităm.”

Același Barna care, nu mai departe de aseară a anunțat, la ”România 9” de la TVR, că dacă va ajunge președinte, va forța(s.n.) alegeri anticipate pentru că este ”singura soluție pentru ca România să salveze 6 luni”.

Prin discursul de azi, Klaus Iohannis nu le mai flutură pe la nas guvernarea liberalilor, ci pesediștilor, devenind ”băiatul bun” în raport cu ”băiatul rău” Dan Barna.

Iar păstrarea guvernării e cam singurul atu, în raport cu poporul pesedist, care i-a mai rămas Vioricăi Dăncilă și oamenilor din spatele ei pentru a-și prezerva pozițiile actuale; cu cît mai mult timp, cu atît mai bine. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.