Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Schimba UDMR tabara? Inca nu

Asupra unei teme extrem de importante cum este ramanerea alaturi de PD-L sau o alianta cu opozitia, in interiorul UDMR nu a existat o dezbatere reala. Dimpotriva. Niciuna dintre tabere nu a pledat pentru optiunea de a parasi actuala guvernare. Singurele nuante au fost acelea ca, in unele situatii, liderii UDMR s-au comportat ambiguu. Netrantind definitiv usa Uniunii Social-Liberale. Ca atare, o prognoza conform careia, in viitorul apropiat, UDMR isi va schimba politica de intelegeri este imposibil de facut.

Ce stim? Stim ca UDMR si PD-L fac parte din familia popularilor europeni. Ca atare, din aceasta perspectiva, exista, in mod logic, presiuni interne si externe pentru ca cele doua partide sa ramana impreuna. Este o prima certitudine. Mai stim ca, in timp ce PSD, de-a lungul timpului, a raspuns cu destul de multa reticenta pretentiilor unor lideri UDMR de a ridica, piatra cu piatra, acea constructie care se numeste independenta teritoriala, PD-L a jertfit aproape tot ceea ce era de jertfit pe altarul parteneriatului politic cu maghiarii. De altfel, nu pare deloc uimitor faptul ca, la bilantul a 18 ani de conducere UDMR, Marko Bela, care va continua sa joace un rol cheie, a spus ca regreta ca singurul obiectiv care nu a fost inca indeplinit este, atentie, autonomia teritoriala. Care, in esenta, inseamna crearea unui nou stat. Nici PSD dar nici liberalii nu sunt dispusi sa accepte o asemenea pretentie. Este a doua certitudine. A treia certitudine ne-o ofera suprinzatoarea decizie PSD de a se alia cu PRM. Este ca si cand, declarand una, respectiv dorinta de apropiere cu UDMR, socialistii si-au luat toate masurile ca acest lucru sa nu se poata intampla prea curand. Pentru ca era cunoscut faptul ca UDMR refuza orice fel de alianta din care face parte si PRM, dusmanul sau istoric. Exista si o a patra certitudine. Pe care ne-o ofera declaratiile venite din toate taberele care s-au confruntat pentru sefia UDMR. Pana la urma, toti reprezentantii s-au pronuntat in favoarea ramanerii la guvernare. Pana la capat. In buncar, alaturi de Traian Basescu. In cele din urma, insusi Laszlo Borbely, cel in care Uniunea Social-Liberala isi punea cele mai mari sperante, a spulberat, printr-o declaratie transanta, aceasta iluzie.

In aceste conditii, ce urmeaza? Urmeaza sa constatam ca am avut dreptate atunci cand am prognozat ca nadejdea unei schimbari rapide de stafeta la Palatul Victoria si la Cotroceni vine din tabara UDMR. Nu o combinatie cu acest partid va rezolva problema. Ci, asa cum este si firesc si sanatos pentru interesul national romanesc, schimbarea va veni de jos in sus. Sub presiunea populatiei nemultumite se vor desprinde, bob cu bob, din tabara puterii, deputati si senatori, acestia urmand ca, impreuna cu Uniunea Social-Liberala, sa creeze in forul legislativ o noua majoritate. Si, pe aceasta cale abia, soarta Guvernului Boc si a presedintiei lui Traian Basescu va fi pecetluita.

Iar disolutia in UDMR va incepe abia cand, pe o alta cale decat pe cea a unei aliante politice, acest partid va ramane in afara guvernarii.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.