Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Scenariu spulberat: de ce alegerile parlamentare vor fi la termen

Teza amînării alegerilor parlamentare este una dintre cele mai vehiculate în acest moment, vorbindu-se chiar de luna martie a anului viitor. Numai că există un motiv foarte simplu pentru care acest scenariu este inaplicabil: nu permite Constituția.

Invitat miercuri la ”Marius Tucă Show”, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, bunăoară, că alegerile legislative ar putea fi împinse în primăvară.
“Este o lege la CCR şi va fi judecată mâine. Aceasta dă posibilitatea Parlamentului, nu Guvernului să hotărască data alegerilor. Noi credem că o dată rezonabilă, în cazul unei evoluţii positive a epidemiei, a alegerilor locale ar fi sfarşitul lui septembrie şi martie anul viitor alegerile parlamentare. Constituţional, data limită a alegerilor este martie 2021”, a spus Tăriceanu.

Numai că liderul ALDE se înșeală: martie NU e termen limită pentru alegeri și, în actuala conjunctură, oricum nu ar putea fi luna alegerilor parlamentare.

Asta pentru că în Constituție se prevede clar, la art.63:

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Ceea ce înseamnă că atît timp cît există o stare de urgență, de război sau de asediu în vigoare, mandatul parlamentarilor se prelungește sine die.
Alegerile pot avea loc, deci, în martie, în iunie, în octombrie sau în orice alt moment din viitor, în funcție strict de încetarea stării respective.

Numai că, în România, starea de urgență s-a încheiat deja, în 15 mai, astfel că dispare posibilitatea prelungirii, altfel decît prin abuzarea nejustificată de alin.2, a mandatului actualilor aleși.
Pentru ca asta să se petreacă, totuși, ar trebui ca finalul obișnuit al actualului mandat să se producă în timp ce ar fi în vigoare o nouă stare de urgență – nu și de alertă – ceea ce ar permite, constituțional prelungirea mandatelor. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.