Să o luăm metodic.
Mapamondul a luat foc aseară după ce presa a informat că Rusia a atacat Polonia – intenționat ori nu – cu rachete. Șefi de stat și de guvern s-au repezit să condamne atacul barbar și să ceară măsuri dure împotriva Rusiei. Ca niciodată, Klaus Iohannis a sărit din pijama, spre miezul nopții, cu un comunicat de solidaritate cu Polonia, în timp ce Ciolacu aproape cerea intrarea NATO în război, direct dintr-un studio TV. Cea mai serioasă sursă a informației, pe lîngă presa locală poloneză, era un ”influent oficial al intelligenceului american, sub protecția anonimatului”. Doar se știe că pentru asta sunt antrenați băieții din CIA ori NSA: cum află despre un eveniment catastrofal se reped cu declarații în presa mondială, dar off the record, vă rog frumos.
Despre Ungaria am aflat că a convocat și ea de urgență Consiliul de Securitate, deși motivul real era oprirea de către ucraineni a aprovizionării țării lui Orban cu gaz rusesc.
Rețelele sociale de la noi au fost suspect de prompt invadate de influenceri cunoscuți care înfierau cu siguranță deplină rachetele rusești criminale trase de Putin spre nevinovatul popor polonez. Niciun dubiu, indignare maximă.
Am mai aflat că Polonia a cerut activarea art.4 din tratatul NATO, adică o reuniune de urgență a leadershipului pentru a se decide dacă e cazul activării art.5, adică un răspuns militar. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat și el pentru azi cea mai importantă conferință de presă din istoria alianței.
”Ieri, rachete ruseşti au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid”, a spus Zelenski.
Sigur, lipsea aseară un mic ingredient din ciorbă, mai exact dovezile necesare susținerii tezei cu atacul rusesc, cu atît mai mult cu cît Moscova dezmințea categoric informația.
Azi dimineață, a venit marea răsucire, inclusiv de la nivelul președintelui SUA. Nu mai sunt rachete rusești, ci ucrainene pare-se, trase greșit împotriva altora rusești.
Polonia se grăbește să anuleze cererea de activare a art.4. Președintele Andrzej Duda declară public că nu există dovezi privind originea rusească a rachetelor.
Și totuși, situația e mai complicată decît pare.
Dacă e reală povestea cu rachetele ucrainene, se cheamă că armata lui Zelenski a făcut, fără să vrea, knock out alianța NATO.
Pentru simplul motiv că aseară leit-motivul liderilor occidentali și al presei internaționale a fost că o țară NATO a fost lovită cu rachete de către o țară din afara alianței.
Iar situația nu s-a schimbat peste noapte. S-a schimbat doar țara vinovată, din Rusia în Ucraina.
Ceea ce înseamnă că NATO are trei variante mari și late la îndemînă:
1) Va face tot posibilul ca ancheta privind explozia să fie îngropată pe termen lung, ca să nu fie limpezi vinovații, cam la fel cum s-a întîmplat la noi cu avionul și elicopterul doborîte în Dobrogea acum cîteva luni.
2) Va stabili că Ucraina e vinovată, dar fără a fi trasă în vreun fel la răspundere, pentru că atacurile prietenilor NATO nu se iau în considerare, nu-i așa? Nu e clar, însă ce consecințe ar putea avea asta în viitor asupra mecanismului de funcționare al alianței.
3) Va stabili că Ucraina e vinovată și va trebui să suporte anumite consecințe. Între care despăgubirea statului polonez și a familiilor celor uciși.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.