Reteaua Corect

Scandalul Pegasus: Israelul asigură Franţa că ia `în serios` acuzaţiile de spionaj

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, i-a dat asigurări miercuri omoloagei sale franceze, Florence Parly, că ţara sa ia "în serios" acuzaţiile de spionaj cu privire la software-ul israelian Pegasus, suspectat că ar fi fost utilizat inclusiv împotriva preşedintelui francez, Emmanuel Macron, notează AFP, potrivit Știripesurse.

Benny Gantz "a abordat subiectul NSO (societatea israeliană de securitate cibernetică autoare a proiectului Pegasus) şi a declarat că Israelul ia în serios acuzaţiile", a informat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat.
"El a subliniat că statul Israel acordă licenţe de export pentru produse cibernetice numai statelor şi doar pentru a lupta împotriva terorismului şi criminalităţii", a adăugat ministerul.

Şefa armatelor, care l-a primit pe Benny Gantz la sfârşitul după-amiezii la Paris, nu a făcut nicio declaraţie după întâlnire.

Cu toate acestea, ea a sugerat marţi că va profita de ocazia acestei întâlniri bilaterale, programată cu mult timp în urmă, pentru a afla "ce ştia guvernul israelian despre activităţile clienţilor NSO" şi ce dispozitive au fost puse în funcţiune pentru "a preveni deturnarea acestor instrumente extrem de intruzive".

Software-ul Pegasus, care permite infiltrarea sistemelor informatice, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj dezvăluit la jumătatea lui iulie de 17 media.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor de telefon a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 14 şefi de stat, între care preşedintele francez Emmanuel Macron, ceea ce NSO infirmă.

Potrivit media franceze Le Monde şi Radio France, numerele de telefon ale lui Emmanuel Macron, precum şi ale fostului prim-ministru Edouard Philippe şi ale celor 14 membri ai guvernului, printre care şeful diplomaţiei, Jean-Yves Le Drian, figurează "în lista numerelor selectate de un serviciu de securitate al statului marocan, utilizator al Pegasus, pentru o potenţială spionare".

"Dacă aceste fapte sunt adevărate (..) vom trage toate consecinţele, dar mai întâi trebuie să se demonstreze că sunt adevărate", a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, la finalul unei şedinţe a executivului, subliniind faptul ca o serie de "verificări" sunt în curs.

Acuzată cu regularitate că ar face jocul regimurilor autoritare, NSO asigură că software-ul său serveşte teoretic pentru a obţine doar informaţii despre reţelele criminale şi teroriste.

Parlamentul israelian a instituit o comisie specială de anchetă pentru a investiga acuzaţiile potrivit cărora programul de spionaj Pegasus a fost utilizat în "mod abuziv" de anumite state pentru a spiona personalităţi, reaminteşte AFP.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.