Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

SCANDALUL ”ACOPERITUL” – O PERDEA DE FUM TIP VIZITA LUI GEOANA LA VINTU?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 19 septembrie 2014 la 17:41, in Politics. 83 vizualizari 1 comentariu Tagurigeoana, ofiter acoperit, scandal shortlinkhttp://crct.ro/nkjB

Daca pornim de la premisa de bun simt ca, in Romania, suspiciunea fraudei la vot e departe de a fi eliminata, scandalul amorsat de Basescu privind candidatul ofiter acoperit ar putea fi privit printr-o lumina complet noua, cea a unui eveniment atent lucrat, de tip vizita lui Geoana la Vintu, inaintea alegerilor din 2009.

Sa o luam metodic.
In 2012, cu prilejul referendumului de suspendare, nimeni altul decit Basescu puncta ferm un fapt care era banuit de multa vreme de romani, acela ca STS are capacitatea de a muta, din soft, un numar masiv de voturi dintr-un loc in altul.
In contextul intentiei USL de a-l schimba pe seful STS,Basescu declara public: “Transmiterea datelor la BEC se face de catre STS, o structura garantata a statului si aveau nevoie ca sa mai adauge doua milioane, trei milioane de voturi in transmisie, ca alta explicatie nu am, de asta vroiau sa-l schimbe pe directorul STS”.
In relica, Relu Fenechiu, purtatorul de cuvint al USL, declara: “Daca Traian Basescu a spus acest lucru, inseamna ca toate speculatiile din 2009 sunt adevarate”.

Rationament corect: daca presedintele insusi confirma ca USL vrea asta, insemna ca se poate.

Reamintim ca, si in 2009, ca si in 2004 si nu numai, au existat suspiciuni majore de frauda, in special din soft. Nu mai pomenim ca softul pentru BEC a fost asigurat, de-a lungul anilor, de companii precum Asesoft, a lui Ghita, ori Siveco, al carei boss se afla in prezent dupa gratii.

Revenind, sa ne punem intrebarea ce ar raspunde romanii, intrebati in vreun sondaj de ce a pierdut Geoana prezidentialele, in 2009? Mai mult de 80%, probabil, ar spune ca de vina e nefericita vizita la Vintu, inaintea finalei prezidentiale.

In realitate, insa, o asemenea explicatie nu poate fi altfel decit departe de realitate. Niciun sustinator al PSD nu ar fi fost descumpanit de un asemenea gest – la urma-urmei ce e rau in a face o vizita ? -, mai ales ca electoratul de stinga a dovedit in timp ca e gata sa ierte pacate infinit mai mari. In plus, e de asteptat ca o marte parte din electoratul stingii, mai putin informat, in principiu, nici sa nu fi aflat in timp util ceea ce se petrecuse.
Nu mai conteaza, insa, important e ca, dupa alegeri, pina si liderii PSD au pus, nervosi, infringerea pe seama acelei vizite.

Daca Geoana a fost, in mod constient sau nu, parte a unei diversiuni care avea menirea sa furnizeze o explicatie plauzibila pentru o victorie greu de ratat, judecind dupa sondaje, sustinerea politica, media etc, atunci se poate spune ca planul a reusit cu brio.

Nu cumva se vrea repetarea scenariului si acum?

Daca Traian Basescu se tine de cuvint si anunta, spre exemplu, inaintea primului tur ca Iohannis a fost ofiter acoperit al DIE ori SIE, informatia fiindu-i furnizata de un general pe care l-a avansat in grad si care, pe vremuri, il racolase pe actualul edil sibian, unii l-ar putea crede, altii nu.

In lipsa unor probe ferme – si presedintele a anuntat deja ca ele nu vor exista – ramine sa luam de bune doar niste vorbe, fie ele si prezidentiale.

Iohannis ar nega, nu ar fi scos din cursa, institutional, si, aparent, ar putea nici sa nu fie prea afectat.

Dar, daca peste citeva zile, din zestrea lui de voturi ar lipsi o cantitate zdravana, in raport cu sondajele, sa zicem, toata lumea s-ar grabi sa puna asta pe seama dezvaluirii lui Basescu.
Plasarea lui Iohannis sub cota altui candidat, sa zicem la intimplare Elena Udrea, nu ar mai parea inexplicabila si asta pentru ca niciun sociolog nu ar putea cuantifica, in acest moment, impactul real al unei asemenea acuzatii.

Poate romanilor le place ideea de candidat fost ofiter, poate nu…

Dupa alegeri, insa, ar curge editorialele si analizele care ar puncta impactul devastator al dezvaluirii lui Basescu.

Nimeni nu s-ar mai intreba daca nu cumva voturile lui Iohannis s-au evaporat gratie altor manevre.
Sau voturile lui Ponta, daca dezvaluirea ar veni inaintea celui de al doilea tur, o varianta mai putin plauzibila, in opinia noastra.

Si ar fi evitat, astfel, un scandal urias, pentru ca varianta contestarii prin miscari de strada a rezultatului alegerilor, precum in Ucraina, e un cartus care nu poate fi tras de prea multe ori in aceasta parte a Europei.

SURSA: Inpolitics.ro 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.