Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Sa dezvaluim acoperitele

Mai devreme decat ma asteptam, au fost declansate controversele in jurul unui proiect de lege pe care l-am initiat: „Interzicirea prin lege a societatilor comerciale si a ONG-urilor acoperite”. Dar este bine asa. Orice act normativ cat de cat important trebuie, in prealabil, sa intre in dezbatere publica. Daca o lege este in folosul societatii, inainte sa se pronunte parlamentarii, se cuvine sa se pronunte cetatenii. In timp ce unii dezbat, altii intra in fibrilatie. Ce are de gand SRS? Sa se lupte cu toate serviciile secrete? Nu va fi el oare calcat in picioare de acestea?

Ce intentioneaza de fapt acest proiect de lege initiat de mine si asumat de inca noua senatori? Vrea el sa scoata din circulatie serviciile secrete ale Romaniei? Sa le puna pe butuci, tocmai acum cand intreaga planeta, inclusiv Romania, se confrunta cu atat de multe provocari de o gravitate extrema cum ar fi terorismul, inclusiv cel cibernetic? Intentionam noi sa diminuam capacitatea de aparare a statului? Care este, cum ar zice unii, „agenda noastra secreta”?

Prima afirmatie care trebuie facuta, pentru a nu mai exista sentimentul ca noi vrem sa culpabilizam serviciile secrete, este ca societatile comerciale si fundatiile acoperite sunt legale in Romania. In urma cu treisprezece ani – iata o cifra care pentru unii e cu ghinion – la solicitarea acestora, Guvernul a initiat procedura legislativa necesara pentru legalizarea unei asemenea practici. Motivul invocat atunci a fost ca serviciile secrete trebuie sa-si completeze bugetul necesar procurarii unor echipamente din castigurile realizate in urma unor activitati comerciale. Si, pe cale de consecinta, ele au primit permisiunea de a infiinta si ONG-uri in care sa verse o parte din profit si cu ajutorul caruia sa desfasoare o alta categorie de activitati. Desigur, motivul real a fost nu numai nevoia de a dispune de fonduri suplimentare cumva mai ferite vreunui control, ci si de a supraveghea mai bine societatea, inclusiv  de a controla anumite zone economice, cum ar fi de exemplu cea de telecomunicatii si IT.

Din nefericire consecintele au excedat scopurilor initiale. Beneficiind din plin de informatii privilegiate, societatile comerciale acoperite, in tot sau in parte, direct sau indirect, au viciat libera concurenta, castigand, de cele mai multe ori, in mod incorect, in competitia cu celelalte societati. In plus, nu toti banii au ajuns unde trebuie. A fost creata o noua clasa de oameni imbogatiti artificial.

In deschiderea acestei dezbateri se mai cuvine sa precizez ca nici in Uniunea Europeana, nici in Statele Unite nu este acordat prin vreo lege dreptul serviciilor secrete de a-si infiinta societati acoperite pe teritoriul national. Ci doar afara, pentru acelea dintre ele - cum ar fi in Romania SIE ori Serviciul Secret al Armatei - care prin lege au responsabilitati extrateritoriale.

Asadar, ceea ce noi propunem este cat se poate de rational. Nu vrem crucificarea cuiva. Si nici distrugerea, pana la urma, a unor societati care ar putea fi destul de numeroase. Activitatea acestora ar putea continua. Dar, sub alta palarie. In niciun caz intr-un mod acoperit.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.