Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

S-a săvârșit!

Din nou avem parte de un scandal cât Casa Poporului. În miez de noapte, parlamentarii Opoziției au protestat prin gesturi obscene. Din ce cauză? La mult timp de la crearea actualei majorități, în fine, avem un nou Cod de procedură penală. Vorba vine! Avem doar o lege votată. Și atâta tot. Până la promulgare, urmează o mare aventură. Dar, una peste alta, se poate spune că, în fine, PSD plus ALDE au încheiat parcursul unei etape importante.

Să ne reamintim. Codul de procedură penală după care funcționează autoritățile statului român a fost elaborat pe picior sub Guvernul Boc, de un grup ales de persoane, în frunte cu Monica Macovei și Cătălin Predoiu. Și sub bagheta lui Traian Băsescu. Proiectul de act normativ, unul dintre cele  mai importante, pentru că după Constituție, următoarele legi ca relevanță sunt Codurile, a fost trecut practic prin ocolirea oricăror dezbateri parlamentare. Prin asumare de răspundere. Cu alte cuvinte, Guvernul a trântit acest proiect pe masa conducerii Parlamentului și le-a oferit deputaților și senatorilor următoarea alternativă: ori votați și legea trece așa cum am făcut-o noi, fără nici cea mai mică modificare, ori nu o votați, cade Guvernul și apoi, inevitabil, se dizolvă Parlamentul și mergem toți la alegeri anticipate. Lașitatea proverbială a „aleșilor” și-a spus încă o dată cuvântul. Parlamentul oilor de teracotă s-a conformat. Proiectul Codului de procedură penală, ca de altfel și celelalte trei coduri, a devenit lege. Iar legea, așa cum a fost ea scrisă și apoi aplicată, a făcut prăpăd.

Până în prezent, Curtea Constituțională a României, în urma unor sesizări, a identificat peste 100 de articole din Coduri care încalcă Legea Fudmanetală. Altele, în mod normal, și-ar fi așteptat rândul. Pentru că sesizările curg. Cu duiumul. Niciodată în istoria României nu s-a mai întâmplat așa ceva. Deceniul negru al istoriei recente a fost scris și prin acest Cod de procedură penală.

Astăzi, majoritatea PSD plus ALDE, după nesfârșite dezbateri publice cu cetățenii, cu societatea civilă, cu toate grupurile socio-profesionale interesate, a reușit în fine să repare uriașa greșeală din trecut. În sensul că Parlamentul a făcut o nouă lege. Această lege însă va avea un drum extrem de sinuos de parcurs. Ea va ajunge la președintele Kaus Iohannis pentru promulgare. Acesta se va gândi. Va citi și se va gândi. Timp de 20 de zile. Mai mult nu-i permite Constituția în ceea ce privește promulgarea de acte normative. Cu excepția situației în care se decide să o încalce din nou. După 20 de zile, o retrimite în Parlament. Cu observații. Mai mult sau mai puțin fondate. Parlamentul va fi în vacanță. Până în toamnă. În toamnă, comisia de specialitate analizează obiecțiile președintelui, după care, cu sau fără modificări, legea este din nou propusă plenului spre adoptare. Și va fi adoptată. De aici încolo, abia începe marea aventură. Pentru că atât președintele cât și reprezentanții Opoziției au posibilitatea să atace Codul la Curtea Constituțională. Și nu o dată. De mai multe ori. Inevitabil, într-un act normativ de o asemena anvergură, Curtea Constutuțională va gsi de cuviință că sunt necesare unele modificări. Și, din nou, întregul parcurs legislativ va fi reluat. Și, din nou, se deschide calea atacării actului normativ.

Suntem așadar abia la început. Victoria majorității parlamentare este pur simbolică.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.