Reteaua Corect
Adrian Severin

Să râdem cu Orban și Turcan

Scris de Adrian Severin in 31 Mai 2020 la 12:24, in Politics. 890 vizualizari Intra in discutie Tagurifotografie, orban, poza, turcan shortlinkhttp://crct.ro/nwap

Dându-și seama că s-ar putea să răspundă pentru aplicarea unor norme neconstituționale, în ultimele săptămâni polițiștii au evitat amendarea celor care nu purtau mască acolo unde ordonase Tătarul de la Sănătate. Bravo lor!

Iată însă că o poză buclucașă a condus la situația în care de la această atitudine de prudență constituțională se face excepție tocmai în cazul Premierului aflat la originea neconstituționalității. Acesta a fost amendat .... la cerere (sic!) pentru a nu fi purtat mască chirurgicală în biroul său din sediul Guvernului. 

Așadar, dacă Parlamentul nu l-a sancționat pe Premier pentru limitarea libertății individuale fără de lege (ci printr-un banal act administrativ), Soarta (acesta fiind singurul nume ce poate fi deocamdată dat fotografului la minut care cu mișcări ascunse a imortalizat ipocrizia disprețuitoare a guvernanților noștri mic burghezi) îl sancționează pentru depășirea limitelor nelegal stabilite de miniștrii săi. Cu alte cuvinte, în stilul statului de drepți românesc, omul nu este pedepsit pentru încălcarea Constituției, ci pentru cea a unui Ordin ministerial ilegitim și, deci, fără putere obligatorie, rod al chiar acelei încălcări. Dacă tot nu a fost sancționat pentru ce a făcut ilegal, să fie sancționat pentru ce nu a făcut ilegal! Știe domn Sică de ce! Parol! 

Ceea ce știm noi este că o amendă contravențională se aplică totdeauna în baza unui act constatator. Acesta este procesul-verbal al agentului public care dispune amenda. 

O asemenea procedură implică în mod obligatoriu prezența agentului respectiv la locul faptei. Contravenția nu poate fi constatată prin intermediar, respectiv pe baza simplei declarații a unui martor sau denunțător. Chiar dacă de la acestea se pornește, realitatea abaterii trebuie constatată direct de cel ce stabilește sancțiunea. 

Cum s-a procedat în cazul Prim ministrului român? Avem de a face cu o combinație de fals material în acte oficiale și de abuz în serviciu. Agentul care a instrumentat un proces verbal prin care atestă că a văzut ce nu a văzut, a comis un fals. Aplicarea amenzii pe baza unui act constatator fals este un abuz. Folosirea funcției de prim ministru pentru a determina săvârșirea unei ilegalitați în scopul de a obține pentru sine un avantaj de imagine, este și ea o infracțiune. 

Vor zice unii că faptul a fost dovedit prin fotografia făcută de nu se știe cine cu nu se știe ce aparat. Serios? 

Eu unul am văzut mai multe fotografii. Una mai bună decât alta. Într-una l-am remarcat pe nimeni altul decât pe Bogdan cel Rareș făcând semnul victoriei. În alta pe însuși generalul Coldea în uniformă de mare gală, așa cum se cade de ziua Premierului. Din alta ne zâmbea super procuroarea Koveși. Care din ele era cea bună? S-a dispus vreo expertiză în acest sens? Cum? Când? (Haideți domnilor, mai băgați și un expert la apă!)

Oricum, întrucât dl Orban-cel-Bun s-a autodenunțat la poliție și a cerut să fie amendat contravențional (cam tot așa cum Ponta-cel-Șchiop a renunțat la titlul de doctor după ce a fost prins cu plagiatul), și fiindcă legea contravențională este o lege penală mai blândă, de acum dl Orban ar trebui nemurit în istorie cu numele de Orban Contravenientul. Eventual Orban-Contravenientul-cel-Bun. Asta potrivit cutumei “penal o zi, penal toată viața”.

Pe de altă parte, mă gândesc că întrucât amenzile pentru nepurtarea măștii sunt nule absolut, măsura care a limitat libertatea de a bea la serviciu fără mască nefiind instituită prin lege și, de aceea, fiind neconstituțională, amendarea sa este un abuz în serviciu al polițistului care a dat curs autodenunțului. Asta înseamnă că Orban Contravenientul cel Bun ar putea scăpa de una din amenzi, dar cum abuzul aplicării ei a fost săvârșit la instigarea sa, amendatul ar putea intra în atenția DNA pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu. Așa cum s-a procedat și cu Liviu Dragnea. 

Iată suficiente motive pentru ca dl Predoiu, ministrul justiției, să dispună urgent Direcției penitenciarelor pregătirea unui pat în celula lui Dragnea; cu respectarea normelor de distanțare penală, desigur. 

Astfel s-ar pune și bazele unui viitor guvern de uniune națională.

Ce părere aveți? Băieții s-au crezut deștepți. Și ca tot deșteptul prost, cu cât se zbat mai tare să iasă din încurcătura în care au intrat ca proștii, cu atât se încurcă mai tare. Doamne, că proști mai e dăștepții noștri! (sic!)

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.