Reteaua Corect
Stelian Tanase

Romania – schimbarea de paradigma

Scris de Stelian Tanase in 03 septembrie 2016 la 08:53, in Politics. 216 vizualizari 1 comentariu Tagurialegerile, Brexit, Incertitudine, NATO, românia, rusia, vulnerabilitati shortlinkhttp://crct.ro/noRI

Alegerile din Romania 2016 se desfasoara intr-un climat european foarte tulbure. Cerul este mai innorat ca niciodata in ultimul sfert de secol. Se pare ca ne asteapta furtuni, prin unele deja trecem. Incertitudinea face legea. Este o atmosfera apasatoare, pesimista, in ce priveste viitorul. O atmosfera plina de ingrijorari. E o lume foarte diferita de ce a fost in anul 2012, cand lumea depasea marea cadere economico-financiara din 2008 si privea increzatoare spre viitor. Lumea spera la o reluare a cresterii, la regasirea prosperitatii. Multi sperau chiar ca se va reedita boom-ul din perioada 2000-2008.

Paradigma s-a schimbat radical in acesti patru ani de la ultimele alegeri. In 2012 ne aflam inca pe bucla deschisa de anul 1989, de caderea zidului de la Berlin si incheierea razboiului rece. Romania a parcurs greu, dar a parcurs, un drum care a dus-o in NATO si UE. Proiectul european in 2012 parea viabil, nu era contestat si era singura optiune pentru toata lumea de pe batranul continent. Au fost ani de continuu progres.

Dar acest ciclu istoric, dupa o generatie, un sfert de secol, s-a incheiat. Momentul schimbarii de paradigma a fost anexarea Crimeei de catre Rusia. Toate relatiile internationale au basculat. Marsul triumfal NATO s-a incheiat in fata evidentei ca nu e capabila de reactie. Pus in fata faptului implinit Occidentul s-a resemnat repede. Noua pozitie a Rusiei in Marea Neagra si  afisarea noilor ei ambitii de superputere este plina de amenintari la adresa Romaniei. Romania nu mai e o tara atat de sigura ca in 2012.

A fost apoi criza imingntilor – efectul Primaverii arabe si mai ales si a razboiului civil din Siria. Occidentul (NATO si UE, SUA) s-a bilbait teribil si s-a aratat iar incapabil de a avea un raspuns coerent. Europa a parut debordata, luata inca o data prin surprindere. Subiectul a dezbinat fragila UE si a subliniat slabiciunile ei pentru ca a lasat sa se manifeste interesele diferite ale membrilor ei. Valul de terorism nu a facut decat sa arate inca o data mai mult aceasta slabiciune.

BREXITUL a pus gaz pe foc si a complicat lucrurile si asa fff complicate. A fost ca o hartie de turnesol. A scos la lumina fracturile, incorenta, vulnerabilitatile Europei. Romania este parte a ei. Crizele Europei se rasfrang cu putere in plan intern. Vara asta am avut si tentativa de puci din Turcia in apropierea granitelor noastre. Flancul sud-est NATO – vizavi de Rusia si amenintarile ei – a fost slabit. Datele jocului s-au schimbat. Romania a devenit o miza la masa asta de poker geostrategic.

Romania – din pacate- se afla in mijlocul acestei tornade exact cand avea nevoie de liniste pentru a-si accelera modernizarea.

Sursa: Stelian-tanse.ro

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.