Reteaua Corect
Stelian Tanase

Romania clientelara si protestele

Cand lumea iese sa protesteze in strada inseamna ca institutiile politice sunt in suferinta. Sunt blocate, anchilozate, merg intr-un sens neacceptat de societate. Ineficienta, coruptia, intarzierile cronice, falsficarea voturilor, declaratiile mincinoase, mentinerea unei stari de belingeranta continua, fabulatiile liderilor, etc creeaza o mare frustrare in randul populatiei. Capacitatea politicienilor (care se cred infalibili si fff descrurcareti) de a manipula este mult mai mica decat isi imagineaza in visele lor de grandoare. Toate ajung la un moment dat (ca in aceste zile ) la un punct de fierbere si lumea iese in strada. Politicienii se fac ca nu inteleg despre ce este vorba. Inteleg perfect, dar nu vor sa actioneze contra propriilor lor interese (acum de ex, gratierea si modificarea CP prin OUG ). Nu este complicat. Asistam la o decadere a partidelor, a Parlamentului si Guvernnului. Credibilitatea lor (alarmant) este fff scazuta. Undeva in jur de 10%.

Fenomenul se manifesta cu deosebire intr-una din Romaniile care coexista azi. In protestele de duminica regasim lumea urbana – o lume informata, conectata, cu opinii formate , atenta la ce se petrece. O lume dificil de manipulat si controlat, sensibila la schimbari. O lume care isi cunoaste mai exact interesele daca o comparam cu lumea rurala. Acesta lume a tinerilor educati si calificati, bine pregatiti etc, nu ia de-a gata ce i se spune. Si cand nu le mai convine, pot sa traga fermoarul unei valize si sa plece in Occident. Chestiunea este cat isi mai pot permite guvernantii sa piarda forta de munca, sa piarda elitele profesionale etc.(vezi cazul medicilor).

Fara elite, profesionisti bine calificati, oameni care inmaganizeaza informatie, Romania va ramane in secoul XX. O populatie! Trebuie guvernat categoric in favoarea celor descrisi mai sus. Trebuie ascultate atent aceste multimi care protesteaza. Sa ne intrebam ce vor ele!? Asta daca vrem sa existe un viitor pentru Romania. E vorba despre ambele Romanii. Si cea rurala, atipita, saraca, semianalfabeta, fara meserii, imbatranita, care nici macar in secolul XX nu a ajuns (gaze, canalizare, apa, scoli, locuinte, cultura). Elitele urbane sunt singura resursa (cel putin deocamdata), singurele capabile sa traga dupa ele lumea romaneasca. Majoritatile aritmetice nu au nimic a face aici. Pot sa umple urnele de voturi, dar nu pot da o directie, nu pot inova, nu pot accelera dezvoltarea.

Emanciparea si modernizarea noastra depinde de asta. Indiferent daca au fost la vot sau nu si cu cine au votat protestatarii de duminica seara. E o chestiune esentiala. Se pare ca establishment-ul politic are alte socoteli. Are nevoie de un electorat captiv, sarac, dependent, la care sa faca apel la alegeri. Calcul cinic, lipsit de patriotism si mai ales de realism. Parcursul lent, limitat al tranzitiei isi are explicatia aici. Establishment-ul politic nu a dorit occidentalizarea si nici o democratizare reala, ci doar o spoiala buna pentru Bruxelles. A tinut/tine cu dintii de putere, de averile facute peste noapte in mod  fraudulos prin jefuirea celorlalti. A folosit copios, pentru a se imbogati si proteja, instrumentele statului. Si-au aservit institutiile. Au creat o Romanie clientelara.

Romania este – orice am zice - pe drumul subdezvoltarii si va ramane aici daca va pastra aceasta paradigma.

Sursa: Blog Stelian Tanase

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.