Reteaua Corect
Stelian Tanase

România pe muchie de cuțit

Scris de Stelian Tanase in 19 august 2018 la 11:08, in Politics. 36 vizualizari Intra in discutie Taguri10 august, bucuresti, criza, guvernare, protest, PSD, românia shortlinkhttp://crct.ro/ntao

Romania traversează o criză severă. Punctual, ea a început odată cu instalarea PSD la guvern după ultimele alegeri parlamentare. La mai putin de o lună un val de proteste s-a produs în mai multe mari orașe – Bucuresti, Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași etc. Ce forțe se confruntă, care este baza socială a acestei crize? Ce trebuie tranșat, de fapt? Să luăm seara de 10 august, vinerea neagră, exemplul cel mai apropiat.

PSD are o structură paradoxală. La vîrf are o pătură de miliardari, inși superbogati, cu averi făcute în afaceri cu statul în indelungata ședere la putere în ultimii 30 de ani. E o pătură suprapusă peste o masă de săraci, cei mai săraci din România și din Europa. Aceasta masă este și cea mai puțin școlarizată. Aici analfabetismul real și funcțional este mult mai răspîndit decît în restul societății. Ca urmare și gradul pregătirii profesionale este mult mai redus. Cei mai mulți nu au o meserie, sau au meserii cu joasă calificare. Este populație rurală sau periferic-orășenească alcătuită din zilieri, lumpeni, șomeri, pensionari, etc. Această parte a populației românești este dependentă de bugetul public (la care nu prea contribuie) de unde primește mijloace de subzistență. Valorile democratice aici nu au nicio valoare, iar statul de drept este „non-issue”. Singura problemă a acestei categorii este să aibă un patron care să îi ajute să supraviețuiască de la o zi la alta. Acesta este electoratul (milioane de voturi) pe care se bizuie PSD. Sunt cei care au pierdut competiția cu tranziția de la comunism la capitalism. Ei ar fi de acord cu o dictatură dacă le-ar furniza mijloace de trai. Iar Dragnea&Co sunt dispusi să recurgă la ea. Vineri 10 august am văzut o repetiție generală.

IMG_0749De partea cealaltă – a doua Românie. In general populație urbană, educată, apropiată de valorile Europei. E capabilă să se adapteze cu succes într-o economie de piață datorită calificării profesionale superioare. Sunt de fapt forțele productive ale societății românești de azi, cele care antamează deja viitorul și se pronunță pentru o societate în care să poata trăi liber, civilizat, unde să-și educe copiii, etc. Ei nu sunt dependenți de patroni politici, nici au nevoie de un asemenea patronaj. Protestul este declanșat de această categorie, tot mai nemulțumită de drumul pe care îl ia România si de marile intîrzieri în procesul de modernizare. Ei refuză să trăiască într-o societate înapoiată, blocată, tot mai mafiotizată(marcata de clientelism, nepotism, relatii de vasalitate, clanuri). O societate supusă abuzurilor unei oligarhii politico-financiare care operează sub camuflajul unui partid pretins social-democrat. De fapt este unul oligarhic, cleptocrat și reacționar, incolor ideologic.

Cei nemultumiți de deriva autoritaristă a societății românești au și o soluție de rezervă. Să plece în Occident unde meseriile lor au căutare și unde funcționează de sute de ani societăți democratice. Acest scenariu B. face ca presiunea asupra clasei conducătoare IMG_0743(reacționară și coruptă) să scadă masiv și să nu poată obține ( in ciuda protestelor) reformele necesare. Asta a dus la actuala situație și la raportul de forțe pe care il constatăm în aceste zile.

Trăim în ultimii ani pe muchie de cuțit. România poate să o ia în orice direcție. Prudenții și nerabdatorii își fac bagajele si se refugiaza în Occident. Istoria este reversibilă și nu e obligatoriu că mîine va fi mai bine ca azi și nici că democrația va fi mai împlinită. Mai curînd scenariul unui regim autoritar, chiar de dictatură, are șanse de realizare. Dar nimic nu e scris dinainte.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.