Reteaua Corect
Stelian Tanase

România între Yalta și Malta

Scris de Stelian Tanase in 03 decembrie 2018 la 12:50, in Politics. 397 vizualizari Intra in discutie TaguriMalta, romani, românia, yalta shortlinkhttp://crct.ro/ntGu

Noi românii suntem convinși că soarta României a fost decisă la două întîlniri la vîrf între maimarii lumii. Prima a avut loc în 1945 Crimeea la Yalta, intre Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin. A doua s-a desfășurat în largul insulei Malta, la 2-3 decembrie 1989 între George Bush și Mihail Gorbaciov. La primul summit s-a împărțit lumea postbelică în sfere de influență, în zone de ocupație.

Noi românii am căzut la est de Cortina de fier, am fost ocupați de sovietici, pentru aproape o jumătate de secol. Chiar dacă în 1958 Armata roșie s-a retras, România a rămas in cadrele Yaltei, la granița URSS, și și-a păstrat regimul comunist. La armata rosie 15a doua întîlnire, cea de la Malta, această împărțeală s-ar fi desfăcut. Cei doi lideri au declarat că războiul rece s-a terminat. Ca urmare, Ceaușescu “marele patriot care apăra independența și libertatea Romaniei “ a fost sacrificat de Moscova si Washington DC. El a căzut victima unui complot pus la cale de KGB cu sprijin CIA. Asta e opinia curentă.

Cam jignitor pentru români acest mit. Ca și cum noi românii nu eram în stare să îl răsturnăm pe dictator dacă ne hotăram să o facem. Am fi niște lași și oricum mămăliga nu explodează. Dacă nu ar fi existat înțelegerea Bush-Gorbaciov spun aceste voci, Ceaușescu mai rămînea multă vreme la putere. În această citire, după Malta, România s-a umplut de agenții sovietici, de grupuri paramilitare, de moskviciuri etc. Complotiștii din CC PCR, Securitate și armată, sub protecția Moscovei l-ar fi răsturnat pe dicarmata rosie  6tator. A fost așadar un pact între Bush si Gorbaciov ca și la Yalta, și tot pentru împățirea lumii în sfere de influență. Tu iei Panama, eu iau România ! E un scenariu pentru naivii care care caută explicații conspiraționiste la orice.

Și Yalta si Malta reprezintă doua mituri istorice foarte rezistente. Intrebarea e de ce au prins atît de bine!? Răspuns – Ambele sunt un panaceu universal prin care poți să explici tot ce se întîmplă în lume. Amindouă se asortează perfect cu teoria conspirației. Tot ce se întîmplă în România sau în alta țară mai mică este rodul unei conspirații externe. Fie a masonilor, fie a marilor puteri, fie a evreilor, fie a Vaticanului, fie a Bilderberg-ului.

Mai este o explicație pentru care Yalta&Malta sunt mituri atit de populare. Oamenii tind să își vindece frustările prin a se victimiza. Românii au multe frustări în partea asta de lume între imperii, la marginea Europei. Cu Yalta&Malta poți să faci așadar lejer din România o victimă a marilor puteri. Toti ce a fost rău în secolul al-XX-lea vine de acolo. Poți să susții că tot ce se întîmplă acasă la tine a fost deja hotărît între Moscova, Londra și Washington. Deci, e inutil să încerci să faci ceva.

yaltaFatalismul este după ușă, rețetă buna de aplicat la orice. E și comod, intelectual și moral. E și ieftin. Nu trebuie să îți mai bați capul, să distingi nuanțele, să citești în arhive ca să vezi cu exactitate ce s-a întîmplat, despre ce este vorba. E un mit convenabil. O Românie crucificată de niște băieți răi, ruși și americani ! Aste te ajută să pari tu insuți mai bun, angelic, harnic , capabil, bineintenționat, dar fără noroc. Cel mai bine se explică ratarea, faptul că nu ai un destin prin ghinion, prin răutatea celorlalți. Să pari nevinovat în istorie e ceva! Inocența este o stare maltacătre care tindem toți pe lumea asta, inclusiv marii ticăloși. Mai ales ei!

Yalta și Malta au acest dar de a explica/exonera sărăcia, mizeria, lașitatea, cruzimea, prostia, supunerea, delațiunea, etc. Le poți pune pe seama altora. Alții sunt de vină pentru slăbiciunile și păcatele tale. Așa a fost să fie, așa sunt vremurile, ce era să fac – am auzit de mii de ori aceste formule.

Ce dezamăgiți ar fi cei convinși de aceste mituri, cei care le vîntură peste tot, că nici la Yalta nici la Malta nu s-a discutat despre România. Nu a scos nimeni dintre granzii lumii o hartă și un cuțit să tranșeze corpul țărișoarei noastre multiubite pe care nu o merităm. Abia de aici pornind, putem să începem o discuție despre istoria României în secolul XX, despre vinovății, lașități, caractere, decizii bune și rele, despre eșecurile și rarele noastre victorii…

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.