Reteaua Corect
Stelian Tanase

România intolerantă

Scris de Stelian Tanase in 11 februarie 2018 la 11:41, in Politics. 372 vizualizari Intra in discutie Taguriintolerant, liberali, PNL, PSD, românia shortlinkhttp://crct.ro/nseA

Afară ninge liniștit peste cimitirul din apropiere iar eu meditez paradoxal nu la frumusețea lumii ci la reacțiile provocate de articolele postate pe blog săptămîna asta. Sunt foarte interesante. Indică un fenomen pe care îl cam ignoram. Intoleranța! Cauza? Ele vin dintr-o Românie canibalizată, lipsită de nuanțe, împărțită în tabere. O țară în două culori – alb și negru, cu dușmănii și resentimente irepresibile. O țara nevindecată, pusă pe ceartă, nevrotică, neîmpăcată cu ea însăși. România este ca un dulap cu multe sertare, iar în fiecare sertar se află altceva. Sertarele nu comunică între ele. România este o lume de lumi.

Săptămîna asta am publicat un articol critic la adresa PNL. Liberalii (membri de partid sau doar simpatizanți, antipesediști toți ) mi-au transmis mesaje frustrate, nemulțumite, acuzîndu-mă de cine știe ce înțelegere subterană cu adversarii pesedisti sau cu jurnaliști vînduți puterii. Pe scurt ar fi fost vorba de trădare. Mi-au inșirat toate fantomele. A doua situație e exact pe dos. Am publicat un articol critic la adresa PSD chiar a doua zi. Cei care tocmai mă injuraseră cu sete au trecut la laude, uitînd ce scriseseră cu numai 24 de ore mai înainte. Am devenit brusc o conștiință lucidă, un analist politic de excepție, curajos pentru ca atac puterea. Avem deci reacțiile pe același calapod ale facebuciștilor pesediști.

Aceștia mai puțini, ce e drept. Ei pe fb nu prea există, sunt doar cîteva pîlcuri răzlețe. Dar reacția rămîne reacție – același comportament intolerant. M-au înjurat, zeflemisit, acuzat cînd am scris critic despre partidul și guvernul lor. M-au lăudat cînd am criticat PNL-ul. Nicio secundă nu a fost vorba de a lua în seamă observațiile din textul pe care l-am scris. Rezultă dificultatea maximă de a fi cu adevărat independent în analiză și judecată, dincolo de orice interese. Publicul este (cel puțin în politică ) pasionat și partizan. Nu admite critici pentru favoriții lui. Cititorii sunt monomani și de aceea pasiunile lor sunt puternice. Își dedică simpatia unuia sau altuia, exclusiv. E vorba de pasiune nu de rațiune. Te rejectează automat dacă le contesti cumva idolul. El este perfect, întruchiparea voinței divine. E dincolo de orice reproș cît de mic. Așadar nu ai de a face cu cititori neutri, imparțiali, raționali, dispuși să accepte nuanțele. Ori e albă, ori e neagră! Ceea ce de fapt în realitate nu se întimplă niciodată.

Și dacă te încăpățînezi să rămîi imparțial, onest, ajungi un izolat, o figura excentrică. Ești suspectat și respins atît de unii cît și de ceilalți.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.