Reteaua Corect
Octavian Andronic

Restaurația Imperiului Otoman

Mai puținde un secol le-a trebuit urmașilor lui Kemal Ataturk ca să renunțe la moștenire și să purceadă la restaurarea sultanatului Otoman. Culmea - printr-un instrument democratic: referendumul.

Părintele națiunii turce moderne nu s-a încurcat cu astfel de artificii, venind la putere printr-o lovitură de stat militară (la fel ca...Erdogan!) care a instaurat republica fără fes. Reformele menite să aducă țara în rândul lumii civilizate au fost impuse prin forță, după un model împrumutat de la marele vecin din Nord. Aproape un secol Turcia a reprezentat o democrație atent vegheată față de drapajele fundamentaliste sau de altă natură de o instituție originală - Comandamentul Militar Suprem, plasat de Constituție deasupra tuturor celorlalte puteri, cu rolul de a interveni față de orice tentativă de subminare a principiilor kemalismului.
Amurgul acestor principii a venit odată cu ajungerea la putere  a formațiunii islamiste AKP, al cărei prim ministru a fost timp de 11 ani cel care a vea să fie ales prin vot direct președinte în 2014Ș Regep Taiyp Erdogan. pe acest parcurs politic Turcia a devenit o mare putere economică (a zecea, într-un clasament neoficial) creându-și propriul imperiu în partea de Asie de care era legată istoric. Erdogan s-a folosit de naivitatea și stupiditatea europenilor, care au condiționat accesul teoretic al Turciei în Uniune de acest lucru, desființând Comandamentul Militar Suprem și decapitând forțele armate. A fost primul pas, și cel mai important, spre asumarea unei condiții autocrate, iar tentativa de lovitură de stat - reală sau mimată - i-a netezit calea spre succesul din referendumul de duminică.
Așadar, Turcia se întoarce la starea sa pre-kemalistă, considerată de majoritatea populației ca o condiție a rezolvării marilor sale probvleme, între care tulburările provocate sistematic de mișcările kurde dețin un major rol destabilizator. Erdogan va fi, într-un soi de parodie politică americană, și președinte, și șef de Guvern, și tot ce mai este nevoie pentru a putea guverna cu mână de fier și pe termen practic nelimitat. Următoarea mișcare va fi reintroducerea pedepsei cu moartea, nu atât pentru a-i enerva pe europenii cărora le-a făcut această concesie, cât pentru a anihila orice rezistență internă.
Europa pare consternată de ceea ce se întâmplă în Turcia, dar nu este capabilă de o reacție logică. Este prizoniera șantajului otoman cu deschiderea robinetului migrației ilegale, stimulată iresponsabil de liderii de pe continent și pentru care Uniunea Europeană plătește mai mult decât face. Nu înțelege genul acesta de democrație, după cum nu o înțelege nici pe cea rusească sau pe cea chinezească - ca să nu mai vorbim de catastrofa pe care au declanșat-o cu „primăvara arabă”. Pentru că acestea sunt națiuni al căror ADN nu se potrivește cu cel euro-american. Este ADN-ul asiatic al unui totalitarism milenar ce nu poate intra în tiparele inconfortabile ale evoluțiilor care au dus spre actualul model, suficient de imperfect la rândul său.
De acum înainte Turcia nu va mai putea fi tratată precum un candidat la aderarea la un sistem pe care nu-l înțelege și nu-l acceptă, ci ca o entitate deplin motivată istoric și politic. Înclin să cred că și apartența la NATO va suferi condiționări legate de dispariția unuia dintre termenii binomului războiului rece care a creat tratatul, o alianță cu Rusia devenind, în actualele condiții, una mai naturală.

Sursa: Amosnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.